Diari digital d'Andorra Bondia
El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença d’ahir a la tarda
El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença d’ahir a la tarda

Un infant d’una guarderia entre els 38 nous casos positius diagnosticats


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA

Un total de 38 nous casos diagnosticats de coranavirus des del dilluns, entre els quals es troba un infant d’una guarderia. Així ho va informar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. El cas d’aquest nen es va detectar dimarts després que presentés símptomes i es va procedir a l’aïllament dels altres companys de classe que havien tingut contacte amb ell. Ahir es va fer el cribratge a tots els nens i els professionals que treballen al centre i fins mitja tarda no s’havia detectat cap positiu, va destacar el ministre.

Uns cribratges que també es van realitzar ahir al centre sociosanitari d’El Cedre, a la residència de Sant Vicenç d’Enclar i al centre penitenciari. En tots aquests equipaments de moment tampoc no s’havien detectat nous positius, va comunicar Martínez Benazet. Així les coses, el nombre total de casos actius en aquests moments puja a 152 i el de recuperats, a 893, ja que s’han donat 16 persones més d’alta. D’aquesta manera, la xifra de persones diagnosticades de Covid-19 s’enfila a les 1.098.

Tres malalts estan ingressats a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, un dels quals a la Unitat de Cures Intensives (UCI) des de fa uns dies. En relació a aquest pacient, el ministre de Salut, en va donar algun detall més. Es tracta d’una persona de 52 anys que està intubada i ventilada mecànicament i que experimenta “una discreta milloria progressiva”, va dir, tenint molta cura de les seves paraules. A més, va assegurar que no tenia cap patologia prèvia, però que el coronavirus li havia provocat una neumonia bilateral greu. En aquest sentit, va explicar que s’estan realitzant diversos estudis sobre aquests pacients que emmalalteixen de manera greu en contreure la malaltia sense tenir altres patologies per esbrinar què pot provocar aquesta reacció tan severa. “Segurament està lligat a aspectes genòmics”, va apuntar.

Primera i segona onada
El  titular de Salut va referir ahir que ens trobem en una segona onada de coronavirus i va aclarir que no es pot dir que ara el virus sigui menys agressiu que en la primera onada dels mesos de març i abril. En aquesta segona onada, a partir del mes de maig, s’han registrat un total de 243 casos i han superat la malaltia 91 persones. “El germen és el mateix”, va dir. La diferència és que la capacitat diagnòstica que ara tenim “és més elevada”. Una capacitat que en aquests moments fa que es detecti “la base poblacional de l’epidèmia” i només hi hagi una persona a l’UCI.

És per aquest motiu, va insistir, que actualment la corba ascendeix de forma aplanada “i no amb pics”. “La malaltia -va insistir- és la mateixa i si perdéssim el control podríem arribar a tenir moments crítics”, va sentenciar. Cal fer-se a la idea, doncs, que “tornarem a tenir pressió per l’augment de casos al setembre i a l’octubre, tindrem un pic però crec que el podrem controlar”, va vaticinar, relacionats sobretot amb la tornada dels ciutadans de vacances.

Com ja ha expressat en altres ocasions, la majoria dels casos diagnosticats ara corresponen a ciutadans que s’han infectat fora del país “i són molt pocs els casos que s’hagin produït per l’exposició de les persones que treballen en l’atenció als turistes i visitants”. És per això que va tornar a recordar que no s’ha de baixar la guàrdia i va recalcar que “el pes econòmic de cada persona infectada és molt elevat”. Per aquest motiu va apel·lar a la responsabilitat com a societat: “hem de continuar  lluitant conjuntament contra la malaltia” seguint les mesures de prevenció bàsiques: higiene de mans, distància interpersonal i ús de la mascareta.
 
Més proves
En relació a la major capacitat diagnòstica que té el país, Martínez Benazet va detallar que a hores d’ara entre que una persona té símptomes i el diagnòstic només passen 3,6 dies; és a dir, “una mitjana de temps molt curta”, va valorar. Per il·lustrar l’important  nombre de proves diagnòstiques que es fan a diari, va explicar que per exemple dimarts es van fer 442 TMA i 26 PCR. En el cas dels dies que es faci el cribratge escolar de l’1 al 12 de setembre es faran cada jornada unes 1.500 TMA comptant també les que es realitzin associades al seguiment de casos.

La vacuna
Preguntat per la vacuna, el titular de Salut va recordar que Andorra es troba dins del projecte Kovacs, que garanteix l’arribada de dosis al país. Igualment, el Govern també té contactes amb altres laboratoris i amb la Unió Europea “per tenir accés a altres vacunes”.

infant
guarderia
38
nous
casos

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte