Diari digital d'Andorra Bondia

Un informe confirma que l’IGI no s’ha d’aplicar als preus dels serveis públics


Escrit per: 
M. S. C.

Els comuns creuen que no han d’aplicar l’impost general indirecte (IGI) als preus públics ja que no són empresaris ni professionals.

Així ho assenyala un informe encarregat per les corporacions i que conclou que els ens locals estan exempts de carregar el nou impost indirecte en els serveis. Davant d’aquest estudi, els cònsols van acordar en la reunió mensual d’ahir enviar una carta al cap de Govern i al ministre de Finances per sol·licitar-los una reunió. En aquesta trobada volen aclarir quan han d’aplicar la taxa i quan no, ja que hi ha problemes d’interpretació de la llei de l’IGI que generen dubtes. Aquesta entrevista hauria de tenir lloc aviat, ja que cal reflectir en els pressupostos del 2013 si es graven els serveis públics.
El cònsol major d’Ordino, Ventura Espot, va afirmar que el 4,5% d’IGI s’aplicarà per exemple als camps de neu, ja que en aquest cas el Comú “es transforma en empresari”. En canvi, defensen que les escoles bressol o el consum d’aigua no s’haurien de gravar perquè són serveis, que a més estan subvencionats.
En el cas que s’hagués d’aplicar l’impost, els comuns haurien de fer canvis informàtics abans que entrés en vigor la llei, l’1 de gener del 2013. Al mateix temps, les corporacions estan pendents de tractar l’impacte de l’IGI en l’ITP. Els cònsols remarquen que el segon impost és totalment comunal. Per aquest motiu, en la trobada amb el Govern també es posaran sobre la taula les transferències i competències de les corporacions.
Els comuns també han acordat mancomunar la gestió dels boscos en comptes de crear un consorci forestal, ja que és més fàcil des del punt de vista jurídic. Ara es formarà una comissió tècnica que elaborarà plecs de bases conjunts per obtenir un millor preu a l’hora d’adjudicar un treball a les empreses. Els plecs tindran una durada de tres anys i cada comú hi aportarà entre 10.000 i 20.000 euros. La quantitat anirà en funció de la superfície i les tasques que s’hagin de fer a cada parròquia.
Per altra banda, es va informar que els comuns han arribat a un acord amb Andorra Telecom per a les tarifes del sistema de comunicació Tetra, que s’utilitza en cas d’emergències. Els cònsols van explicar que, tot i que són costoses, els preus fixats són competitius. A més, les corporacions hauran d’adquirir les emissores (que tenen un preu de 500 euros cadascuna). Perquè sigui més econòmic, es farà un plec de bases conjunt. Aquesta inversió s’executarà l’any que ve.
En la reunió d’ahir també es va informar que el Congrés de viabilitat hivernal, que se celebrarà a Andorra el 2014, costarà  2,4 milions. Aquesta inversió es finançarà amb 1 milió provinent de les entrades (costen 1.000 euros cadascuna), 500.000 dels expositors i la resta de patrocinadors i Andorra Turisme.

Els objectius fixats per a la separativa de les aigües pluvials i residuals s’ajornen fins l’any 2020

Tot i que s’havia fixat aquest any per tenir la separativa d’aigües pluvials i residuals enllestida, aquest objectiu es retardarà fins l’any 2020-2022. Segons va explicar el cònsol major d’Ordino, perquè les depuradores funcionin correctament no hi ha d’arribar més del 20% d’aigües netes. Avui, però, aquesta xifra es troba molt per sobre del nivell òptim, ja que entre un 40% i un 60% d’aigües netes entren a les estacions. Ara, el Govern finançarà un estudi que permetrà diagnosticar les actuacions que falten per fer a cada parròquia. L’estudi, que estarà enllestit a finals del 2013, detectarà els punts negres i oferirà un cost estimatiu de les obres que cal fer. Això permetrà que al pressupost del 2014 es puguin destinar partides a aquestes actuacions, començant per les de més impacte.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte