Diari digital d'Andorra Bondia
Marc Prohom, del Servei Meteorològic de Catalunya, ha estat l'encarregat d'avançar els primers resultats del nou estudi.
Marc Prohom, del Servei Meteorològic de Catalunya, ha estat l'encarregat d'avançar els primers resultats del nou estudi.

Un nou estudi apunta que les precipitacions al Pirineu van a la baixa però augmenten en alguns punts del nord


Escrit per: 
Agències / Foto: M.T.

Una seixantena d'investigadors de la Universitat de Saragossa, el Servei Meteorològic de Catalunya, MétéoFrance, l'Agència Estatal de Meteorologia d'Espanya, el Centre d'Etudes Spatiales de la Biosphère, l'Institut Pirenaic d'Ecologia i el Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya d'Andorra participen aquest dimecres en el primer 'workshop' del projecte Climpy, que estudia les bases de dades climàtiques del Pirineu. 

L'objectiu d'aquest estudi és donar continuïtat al que va fer l'Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC) a través de dades climàtiques mensuals entre el 1950 i el 2010. Els resultats d'aquest estudi van determinar que des del 1950, les temperatures al Pirineu han augmentat una mitjana de 0,2 graus per dècada, i les precipitacions s'han reduït entre 2 i 2,8 mm cada any. A través del projecte Climpy s'estudiaran les bases de dades a nivell diari i s'ampliarà el període fins al 2015. A més, també es crearà una malla de dades entre el 1981 i el 2015. D'aquesta manera, es podran extreure uns resultats més afinats i es podran estudiar millor les dades extremes, per analitzar més a fons, per exemple, els períodes de sequera o episodis com els aiguats del 1982.

Marc Prohom, del Servei Meteorològic de Catalunya, ha explicat que actualment les dades estan seguint els diferents processos de control de qualitat però que els primers resultats confirmen la tendència a l'alça de les temperatures, que pot ser fins i tot més accentuada perquè entre el 2010 i el 2015 van ser anys càlids. Pel que fa a precipitacions, l'estudi de l'OPCC no va pronosticar una tendència clara i el nou projecte apunta que van a la baixa, sobretot al vessant sud del Pirineu, tot i que Prohom ha destacat que en alguns punts del vessant nord les tendències són positives. 

Així, tal com ha assenyalat el cap d'àrea de Medi Físic del Cenma, Marc Pons, a diferència de les temperatures, amb les quals "és clar que aniran a més", amb les precipitacions "no és clar cap a on va la tendència, sembla que en general va cap a una disminució, però segons les zones pot variar molt". Per tant, el nou projecte "ens permetrà afinar més i tenir més certituds en les projeccions". Precisament, el fet que Andorra estigui en zona de transició pirinenca, entre el vessant sud i el nord, fa que sigui un dels punts on és més difícil determinar com evolucionaran les precipitacions. 

Les bases de dades climàtiques del projecte Climpy també tenen com a novetat l'anàlisi de la variable de la neu, tal com ha destacat des del Cenma Laura Trapero. Les conclusions, que estaran enllestides a finals d'any, també s'aplicaran a d'altres projectes relacionats amb boscos, flora i aigua, per determinar els possibles impactes que tindrà el canvi climàtic en aquests àmbits.

La jornada ha estat inaugurada pel ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, que ha destacat la importància del treball conjunt entre tots els territoris del Pirineu, ja que "el canvi climàtic no entén de fronteres administratives". Jover, que prové precisament del món de la recerca en aquest àmbit, ha recordat que durant aquesta legislatura els pressupostos associats a la recerca s'han gairebé duplicat i, a més, creu que els recursos que es destinen a projectes sobre canvi climàtic s'han d'incrementar, tenint en compte l'efecte que té en zones de muntanya i, especialment, en països on el turisme de neu té un pes important. El projecte Climpy està finançat amb fons europeus a través del programa Poctefa, i el ministre ha recordat que les entitats andorranes, tot i poder-hi participar, no es poden beneficiar de fons europeus, de manera que el Govern va crear uns ajuts complementaris per a les entitats andorranes que prenen part en projectes amb finançament de la UE.

estudi
precipitacions
Pirineu
baixa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte