Diari digital d'Andorra Bondia
El programa s’adreça a joves amb Trastorn de l’Espectre Autista d’alta intensitat.
El programa s’adreça a joves amb Trastorn de l’Espectre Autista d’alta intensitat.

Un nou programa atendrà cinc joves amb Trastorn de l’Espectre Autista a l’abril


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Jonathan Gil

La Fundació Privada Tutelar està acabant de seleccionar els candidats a participar en la prova pilot d’un nou programa adreçat a joves amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) d’alta intensitat. Es tracta d’oferir suport terapèutic i educatiu a joves d’edats compreses entre 16 i 25 anys amb un tracte personalitzat i en horari d’escola, de nou del matí a sis de la tarda. El projecte pretén millorar la qualitat de vida dels joves i de les seves famílies, donant-los pautes i estratègies. Inicialment seran cinc i aquest nombre es podria ampliar en un futur.  
Segons la psicòloga i coordinadora del programa, Eva Flotats, s’ha escollit aquesta franja d’edat perquè els joves amb aquest trastorn “tenen moltes dificultats a nivell social i d’inclusió” i, a més, “no hi ha molts serveis adreçats a ells”. “L’objectiu del programa és, diu Flotats, oferir-los un servei terapèutic, educatiu i d’inclusió a la comunitat perquè puguin seguir aprenent estratègies”. També es volen “treballar les habilitats que hagin anat aprenent, se’ls en volen donar de noves i millorar la qualitat de vida tant dels joves com de les seves famílies”. Per aquest motiu, considera que és molt important la feina que es farà amb les famílies: “Se’ls donarà suport en tot moment, pautes i estratègies. Amb els nois es combinarà el servei individualitzat amb el col·lectiu”. També es promourà que els joves del país es puguin atansar al centre un cop a la setmana per acompanyar-los i també a l’inrevés. Els nois amb TEA s’acostaran als Punts Joves per treballar la inclusió. A més de Flotats, l’equip està format per la psicòloga Judith Sansa i es contractaran auxiliars educatius. El programa vol potenciar la inclusió dels joves en la vida de la comunitat. Per això, aniran acompanyats, per exemple, a gimnasos o a piscines.
La secretària del patronat i gerent de la Fundació, Rosa Castellón, explica que “el programa s’inicia perquè rebem un donatiu d’un particular que ens permet fer front a aquesta prova pilot. Tindrà la durada d’un any”. Quant a l’espai on es prestarà atenció a aquests joves, encara no s’ha acabat de decidir, tot i que serà un lloc cèntric, a prop del transport públic, “entre Andorra la Vella i Escaldes-Engordany”. Castellón espera que “entre el que queda de mes i el mes que ve es pugui tancar tot”. També subratlla que el programa està impulsat per la Fundació amb la col·laboració del ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior. Un cop s’hagi fet la prova pilot, s’avaluaran els resultats i, si ha funcionat, hauran de ser les administracions les que donin continuïtat al programa. El projecte s’ha presentat a l’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra.

 

joves
programa
trastorn
espectre autista
TEA
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic