Diari digital d'Andorra Bondia

Un observatori del Govern controlarà l’impacte de l’entorn en la salut


Escrit per: 
Redacció


El Dia mundial de la salut se celebra avui sota el lema 1.000 ciutats, 1.000 vides... la salut urbana és important.

El Govern ha decidit adherir-se a aquesta celebració i és per aquest motiu que des dos ministeris de l’executiu, concretament des de Salut, Benestar i Treball i des de Medi Ambient i Agricultura, es començarà un seguit d’accions conjuntes que se centraran principalment en dos projectes: d’una banda, en la creació d’un observatori de salut i entorn, i de l’altra, en el desplegament d’un pla d’acció per protegir els infants de les agressions del medi ambient.
En aquest sentit, tal com van anunciar ahir des de l’executiu, cal assenyalar que l’observatori es posarà en marxa amb l’objectiu que l’administració pugui vigilar l’impacte de les condicions mediambientals en la salut de la població, sobretot les condicions lligades al canvi climàtic, i pugui obtenir els indicadors adients que permetin prevenir o actuar davant situacions que siguin considerades de risc.
Quant al desplegament del pla d’acció per protegir els nens de les agressions del medi ambient, el Pla nacional d’entorn i salut per als infants (Panesi), exposen que ha de servir per vetllar perquè en tots els àmbits d’acció política es tingui en compte els impactes mediambientals i els riscos que poden comportar per a la salut de la població, però sobretot per a la salut de la població infantil i dels altres grups anomenats vulnerables, és a dir, dones embarassades i gent gran, entre d’altres.
Des de l’executiu recorden que aquesta diada ve promoguda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que pretén sensibilitzar els governs, tant centrals com locals, perquè duguin a terme diferents activitats i apostin per crear i desenvolupar entorns urbans saludables, uns entorns en què els factors del medi ambient que influeixin sobre la salut de les persones puguin ser menys importants. En aquest sentit, remarquen que cal ser especialment vigilant ateses les perspectives de creixement demogràfic, ja que cada vegada més aquest creixement se centra als entorns urbans en detriment de les zones rurals.
El Govern assenyala que la preocupació dels organismes internacionals pels problemes de salut lligats a les condicions mediambientals és evident i que la Comissió Europea centra l’atenció especialment en totes les polítiques sobre l’impacte del medi ambient en la salut.
És per això que l’11 de març, a la ciutat italiana de Parma, en el marc de la cinquena Conferència interministerial d’entorn i salut, els governs dels 53 estats membres de la regió europea de l’OMS, entre els quals hi ha Andorra, van acordar la Declaració de Parma 2010: Protegir la Salut dels Infants en un Entorn Canviant. Així, els estats signataris es comprometen a resoldre els riscos mediambientals que afecten la salut dels nens i a continuar abordant els quatre objectius prioritaris del Pla d’acció de medi ambient i salut infantil per a Europa, que va quedar establert en la quarta conferència, que es va celebrar el 2004. Els governs van acordar implementar programes nacionals per oferir igualtat d’oportunitats a la infància per a l’any 2020 assegurant l’accés a l’aigua potable, millorar la qualitat de l’aire i aconseguir un medi ambient lliure de tòxics.
D’aquesta manera, els governs, conscients dels factors mediambientals, van acordar un nou marc d’acció sota el títol Protegir la salut en un medi ambient desafiat pel canvi climàtic.
En aquest sentit es posa de manifest que a Europa una proporció important de la població pateix problemes de salut lligats a les condicions mediambientals,  i d’aquesta manera remarquen que la incidència creixent de l’asma i de les al·lèrgies n’és un bon exemple. Els grups vulnerables, com ara els infants, les dones embarassades, les persones grans o les que tenen menys recursos, són especialment susceptibles a aquests factors i als problemes de salut que se’n deriven.
Finalment també destaquen que el 25 per cent de la mortalitat mundial és deguda a factors mediambientals i que abordant-los es podria salvar 13 milions de vides cada any al món.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte