Diari digital d'Andorra Bondia
Un ramader mostra una cabra morta per un atac de l’os el 14 d’agost passat.
Un ramader mostra una cabra morta per un atac de l’os el 14 d’agost passat.

Un ramader es queixa que és el pitjor any des de la reintroducció de l’os


Escrit per: 
Agències / Foto: Marta Lluvich

Eric España, ramader de Salardú (la Vall d’Aran), afirma que aquest any “és el pitjor” des de la reintroducció de l’os pel que fa a atacs al ramat. Des del mes de maig ja n’ha patit 30, amb el resultat de 50 ovelles mortes localitzades i els dos mastins que vigilaven el ramat també morts. El ramader diu que cobrarà les indemnitzacions que oscil·len, en el cas de les ovelles, de 80 a 110 euros, en funció de l’edat o si són de raça aranesa, considerada de protecció especial perquè es troba en perill d’extinció. Per España, una ovella ben indemnitzada s’hauria de pagar a 500 euros, donat que un ramader perd la producció de 3 anys i la reposició de l’animal, segons assenyala. El pastor aranès reconeix que no tanca el ramat amb fil elèctric a la nit perquè no està d’acord amb la imposició d’aquesta mesura per part del programa Piroslife.

España narra que aquest any els atacs són constants i, mentre busca per la muntanya les restes de les últimes baixes, entre les quals dos mastins, rep l’avís d’un pastor d’un nou atac. Aquest cop “li ha tocat”, diu España, al pastor de l’agrupació de ramats d’Alt Àneu (el Pallars Sobirà) a la zona de la Bonaigua. A la nit, mentre els ramats estaven agrupats amb un tancat amb fil elèctric i la presència dels mastins, s’hi ha presentat l’os, ha espantat els animals, que han sortit del tancat, i ha matat una cabra. Tot, davant la presència del pastor, que estava a la cabana. Pel ramader aranès, aquest fet i la mort dels seus dos mastins demostra que no són efectius contra l’os.

Els agents rurals s’han desplaçat al lloc, han documentat els fets i han agafat mostres de l’animal mort. Aquest informe és essencial per poder cobrar la indemnització de l’animal mort. España explica que l’os “ja no té por” i que sempre ataca els animals “més valents i forts” del ramat. A primera hora del matí, quan s’ha aixecat la boira, el pastor ha sortit a revisar el ramat i ha trobat la cabra morta. Un bon senyal per trobar els animals morts són els voltors que sobrevolen la zona i en pocs minuts aterren per menjar-se l’animal.

El ramader de Salardú no vol tancar les 1.300 ovelles amb fil elèctric cada nit. España argumenta que els animals perden hores de menjar i narra que durant el dia i a les hores de calor les ovelles amorrien i no mengen. És a última hora del dia quan amb la fresca els animals mengen més i millor i seria l’hora d’haver-los de tancar al tancat elèctric. Amb el sistema d’agrupar els animals amb tancats elèctrics es perden zones de pastures, que acabaran quedant ermes, afirma. Però el principal argument que defensa el ramader aranès és que fa 30 anys que porta treballant d’una determinada manera i que des de la reintroducció de l’os li volen canviar.  Territori i Sostenibilitat assegura que “el nombre de baixes quan es fan bé les mesures de protecció són poques”. Segons el  departament, a la Vall d’Aran hi ha unes 10.000 ovelles, 8.000 d’agrupades en ramats protegits –dos d’ells del Piroslife– i cap no  ha tingut atacs d’os bru.

ramader
queixa
any
reintroducció
ós

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte