Diari digital d'Andorra Bondia
 El secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, en la presentació del reglament ahir.
El secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, en la presentació del reglament ahir.

Un reglament perquè l’usuari sols pagui “el que és just” en calefacció


Escrit per: 
Redacció / Foto: SFGA

El llogater d’un habitatge només pagarà el 70% de la despesa energètica, pagarà “el que és just, el que realment consumeix”, perquè a partir d’ara les despeses associades al funcionament dels sistemes de calefacció, aigua calenta o refrigeració aniran a càrrec del propietari, igual que despeses comunes associades al consum. És el que va explicar Marc Rossell, secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, després de l’aprovació del reglament que reparteix els costos associats a aquests serveis.
    El reglament, que pretén clarificar les obligacions de llogaters i propietaris, estableix que s’han d’instal·lar comptadors en el cas que no n’hi hagi. Tot i que Rossell va destacar que el 90 per cent dels edificis posteriors al 2010 ja disposen de comptador. Això quan el sistema uneix unitats immobiliàries. En el cas que la instal·lació lligui radiadors i el consum anual sigui superior a 80 kWh per metre quadrat, el comptador s’haurà d’instal·lar abans del 2025. En el cas de les que consumeixen menys d’aquests 80 kWh, el reglament estableix en un 30% de despeses comunes o la resta va a càrrec de l’usuari.

Ertos
El ministre Portaveu es va referir a la llei que empara els ERTOs al país, sobre els quals va puntualitzar que, tot i que en principi només contempla fins al 31 de desembre, la crisi actual té un component que la fa molt incerta i obliga que les decisions siguin “evolutives” i s’hagin d’anar adaptant a la situació sanitària. “S’ha d’anar pas a pas”, va advertir.

Bus escolar
Fins a 4.000 usuaris del transport escolar i del bus lliure podran rebre l’import corresponent als mesos en què no van funcionar arran de la crisi sanitària. El retorn comporta un total de 106.513 euros en el cas del transport escolar i 58.197 en el dels usuaris del bus lliure. Els imports els seran abonats de manera automàtica, sense que calgui demanar-ho.

Ajuts al sector agropecuari
El Govern ha adjudicat 24.709,93 euros repartits entre quatre explotacions, dues ubicades a Ordino i les altres a Encamp i Sant  Julià de Lòria, en el marc dels ajuts per al foment de pràctiques agràries específiques per al manteniment del medi natural, i més concretament per al manteniment de la biodiversitat vegetal.
 
    D’altra banda, l’executiu també va aprovar l’adjudicació de l’ajut al foment de la producció de productes agraris de qualitat que rebrà Ramaders d’Andorra, amb un import de 68.745 euros en aquest cas.

 

reglament
energia
pagar
Just
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic