Diari digital d'Andorra Bondia
Moles amb el president d’Endesa, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, i l’ambaixador d’Espanya a la sala de control de FEDA després de signar l’acord.
Moles amb el president d’Endesa, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, i l’ambaixador d’Espanya a la sala de control de FEDA després de signar l’acord.

Un terç de l’energia elèctrica que ve d’Espanya serà d’origen renovable


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Agències

FEDA i Endesa Energia van signar ahir un acord que preveu que el 33% de l’energia elèctrica que s’importa d’Espanya sigui amb certificació d’origen renovable. La durada del contracte és per deu anys i entrarà en vigor l’1 de gener del 2021. A més, es preveu un preu tancat per a aquest tipus d’energia, un fet que garanteix l’estabilitat del preu de compra i poder oferir tarifes competitives als clients a llarg termini.

D’aquesta manera s’arriba a un acord similar a l’assolit amb EDF, tot i que en aquell cas el percentatge d’electricitat d’origen renovable suposava la meitat de la importació d’energia de França. L’actuació, tal  com va recordar el director de FEDA, Albert Moles, s’emmarca en la dinàmica de reduir les emissions de CO2 i avançar en la transició energètica. Segons va destacar el president d’Endesa Energia, aquesta és “la tipologia de contracte que estan signant les empreses més preocupades amb el tema mediambiental”. 
Malgrat que l’acord fixa un mínim d’energia procedent de renovables, tant FEDA com Endesa Energia van remarcar que el 33% és la xifra “base”, però la possibilitat d’augmentar-la està prevista en el contracte. Així, Moles va explicar que aquest mínim pactat és la xifra que FEDA pot gestionar. A més va dir que es vol analitzar durant dos anys el funcionament d’aquests contractes i també els altres projectes energètics que es poden impulsar dins d’Andorra. També tindrà un pes fonamental en aquest àmbit l’evolució de la demanda.
El director de FEDA va explicar que la intenció és que els pròxims anys el preu de venda de l’energia sigui “molt moderat”. En aquest sentit va remarcar que l’acord assolit amb Endesa per a la importació d’origen renovable acabarà repercutint positivament en el client també pel que fa a les tarifes, ja que si hi hagués una forta apujada de les dues terceres parts d’energia importada restants aquesta es veuria amortida. Així, el president d’Endesa va destacar que fixar el preu per als pròxims deu anys permetrà combatre la volatilitat dels mercats de l’energia, que estan sotmesos a oscil·lacions en funció de les matèries primeres o la demanda. En aquest sentit, va subratllar que quan se signen contractes a un any, el cost té repercussió en el consumidor, mentre que  els acords a deu anys tenen una “estabilitat màxima”.
Uriarte va posar en relleu que FEDA i Endesa tenen una estreta col·laboració des de fa més de vint anys i va indicar que el contracte signat ahir plasma aquesta relació històrica amb visió de futur. A més, Moles va obrir la porta a noves col·laboracions amb la companyia elèctrica espanyola. Aquestes podrien estar relacionades amb les energies renovables o amb la digitalització, entre d’altres. Precisament amb relació a aquest darrer aspecte, el president d’Endesa va recordar que els comptadors digitals permeten informar del consum en temps real, fet que possibilita optimitzar els recursos de forma important.
El director de FEDA va explicar que el compromís contret per a la reducció de les emissions de CO2 no es pot inscriure només en la producció pròpia d’electricitat, sinó que s’ha d’estendre a l’energia que s’importa, ja que encara representa la major part del que es consumeix.
L’objectiu d’Andorra és reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle un 37% de cara al 2030, tal com estableix la Llei d’impuls de la transició energètica i el canvi climàtic, i la previsió és poder assolir el cent per cent abans del 2050. Això es farà a través d’acords com el signat ahir, l’impuls de noves infraestructures de producció d’energia renovable, i els projectes de cogeneració i xarxes de calor, que han rebut algunes crítiques.

terç
energia elèctrica
Espanya
origen
renovable
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic