Diari digital d'Andorra Bondia
La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, en l'acte que va servir per agrair als testimonis la seva participació.
La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, en l'acte que va servir per agrair als testimonis la seva participació.

Un total de 4.900 persones visiten l'exposició sobre la història de Meritxell


Escrit per: 
Agències / Foto: M.F.

Aquest diumenge passat va tancar portes l'exposició històrica sobre l'avinguda Meritxell que es va inaugurar el 25 d'octubre. Un total de 4.900 persones han pogut visitar la mostra, de les quals pràcticament la meitat ho van fer en el marc de la 41a Fira d’Andorra la Vella, moment en què es va estrenar aquest treball de recerca portat a terme de manera conjunta entre el comú d’Andorra la Vella i el Govern. La resta de visitants s’han registrat entre els mesos de novembre i desembre a l’aparcament de la Vinyeta, on 'Memòries de la construcció de l’avinguda Meritxell' s’ha habilitat de manera temporal fins aquest 29 de desembre. A partir del febrer l'exposició tindrà un espai fix a l'edifici administratiu comunal de la plaça Lídia Armengol.

L’exposició 'Memòries de la construcció de l’avinguda Meritxell', que recorda i reconstrueix el procés de naixement, creixement i consolidació de l’avinguda Meritxell entre el 1930 i el 1977, es tracta d’un projecte viu i obert a recollir nous testimonis i material gràfic de l’època. En aquest sentit, s’ha aprofitat per fer enquestes als visitants de la mostra, a la recerca de possibles nous informants. De les prop de 350 entrevistes que s’han portat a terme, el departament d’Arxiu, Recerca i Patrimoni ha considerat que més d’un centenar són d’interès per a la continuïtat del projecte per així poder aportar un valor afegit, sigui per mitjà de fotos, filmacions, objectes o a través de relats en primera persona. Properament s’engegarà una segona fase de recerca per entrevistar a fons aquests perfils i ampliar el treball amb nous testimonis.

De camp de grandalles a eix estructural

Cal recordar que 'Memòries de la construcció de l’avinguda Meritxell' documenta a través de relats i material gràfic la transformació d’aquesta zona d'Andorra la Vella que en pocs anys ha passat de ser un camp de grandalles a convertir-se en un gran eix comercial del Principat. Entre altres moments, es recorda la construcció de la carretera i l’arribada de FHASA (Forces Hidroelèctriques d'Andorra SA) i com gràcies a la participació conjunta dels particulars i les administracions es van edificar tant habitatges, hotels i equipaments comercials, com voravies, clavegueram i edificis de serveis. L’avinguda Meritxell ha esdevingut el màxim exponent de la transformació d’Andorra durant el segle XX, segons s'ha plasmat en el treball de recerca, dut a terme des del departament d’Arxiu, Recerca i Patrimoni del comú juntament amb Patrimoni Cultural del Govern (Arxiu Nacional, Biblioteca Nacional, àrea de Béns Mobles i àrea de Béns Immobles).

El projecte, que es va començar a elaborar l’any 2015, es fonamenta amb una setantena d’entrevistes a persones que han tingut relació amb el canvi de l’avinguda, des de propietaris de terrenys que hi van construir els edificis que hi ha avui, fins a empresaris que van obrir-hi establiments comercials i hotelers o veïns que recorden com era el dia a dia a l’eix. Han aportat el seu testimoni tant des del record, com a través de filmacions o fotografies que ajuden a recordar aquesta etapa.

total
4.900
persones
visiten
l'exposició
història
Meritxell
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic