Diari digital d'Andorra Bondia
Cristina Royo durant l'entrevista d'ahir al vespre al programa FAQS de TV3.
Cristina Royo durant l'entrevista d'ahir al vespre al programa FAQS de TV3.

Una aplicació d’ús voluntari per controlar contactes i evitar contagis


Escrit per: 
M. P. / Foto: TV3

Els membres de l’equip que s’encarreguen de l’estudi serològic a la població del país preveuen l’ús voluntària d’una aplicació per a telèfon mòbil per mirar de fer seguiment dels contactes dels casos positius de Covid-19 i d’aquesta manera evitar contagis. Així ho va explicar ahir la metgessa internista i membre de l’equip encarregat de l’estudi, Cristina Royo, en una entrevista al programa FAQS de TV3.

L’explicació la va donar després que se li preguntés per la possibilitat d’implementar el passaport immunitari. “Passaport immunitari és una paraula que no ens agrada perquè porta connotacions de segregació, com posar una etiqueta i això no és el que pretenem”, va afirmar, afegint que l’opció és la de l’app i que “ja la tenim acabada”. “És més un concepte de sentinella”, va indicar, remarcant en tot moment que l’ús seria voluntari. “Un sentinella protector que avisi de la cadena de contactes i que eviti el contagi”, va detallar. Segons Royo, l’ús d’aquesta aplicació permetria “automatitzar el seguiment dels contactes”, un element “molt important” perquè ara recau sobre el ministeri de Salut i l’atenció primaria, suposant “una sobrecàrrega molt gran”. La idea, va explicar, seria evitar contagis perquè així “evites un nou brot i evitaríem el col·lapse sanitari”.

En la seva intervenció Royo va donar detalls sobre els test massius que s’estan duent a terme a tota la població del país, recordant la importància de poder fer aquest cribatge per conèixer millor el virus. “Esprem trobar respostes”, va afirmar, deixant clar que les dades que s’obtinguin seran clau per poder tornar “a la normalitat d’una forma segura”. Igualment es vol conèixer la incidència, el grau d’immunitat i els casos asimptomàtics. “Saber si transmeten la infecció perquè això no ho sap ningú i són els casos que no diagnostiquem”, va exposar, indicant que un altre element que es podria obtenir de l’estudi seria saber si la letalitat ha estat alta o no.

Igualment va explicar que un altre dels objectius seria poder conèixer “la seqüenciació genòmica del virus, i així conèixer la dinàmica de la pandèmia i fer-ne la traçabilitat."

Andorra
royo
faqs
aplicació
contagis
control
contactes
voluntari

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte