Diari digital d'Andorra Bondia
Una comissió debat la instauració d’un tribunal de tercera instància
Una comissió debat la instauració d’un tribunal de tercera instància

Una comissió debat la instauració d’un tribunal de tercera instància


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La comissió tècnica que està treballant en l’elaboració del codi de procediment civil serà també la que amb tota probabilitat acabarà decidint sobre la instauració o no d’un tribunal de cassació que pugui exercir de tercera instància.
Així ho va explicar ahir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que, tot i recordar que un tribunal de cassació pot abraçar diferents vessants i no només el civil, va destacar que “és el moment oportú per parlar-ne”, ja que la llei del codi de procediment civil “és d’un abast molt important perquè suposa una reconsideració de la tasca dels tribunals civils però és d’aplicació subsidiària a les altres jurisdiccions”.  
En aquest sentit, Espot, que va voler deixar clar que la reflexió sobre un possible tribunal de cassació és “independent de les últimes resolucions que hagi pogut dictar el Tribunal Constitucional”, va explicar que “en els treballs d’elaboració del codi de procediment civil s’ha plantejat la possibilitat d’instaurar un tribunal de cassació i, atès que el codi de procediment no està tancat, és una reflexió que prossegueix, se’n parlarà i s’acabarà adoptant una decisió des del punt de vista eminentment tècnic, ja que no es tracta d’una decisió política”.
El ministre, que es va mostrar convençut que “abans de finalitzar l’esborrany del text s’acabarà de prendre una decisió”, va insistir que si mai es decidís en sentit positiu “hauria de ser des d’una perspectiva tècnica perquè es considerés que fa falta”, de la mateixa manera que “si s’acaba decidint que en el cas andorrà això no és possible, també es desestimarà des d’una perspectiva tècnica”.

Encaix constitucional
Tot i això, el ministre sí que va advertir que la qüestió s’hauria d’analitzar amb “detall” i que caldria mirar “molt bé” com s’articula, ja que “la Constitució estableix de forma molt concreta quins són els tribunals i parla del Tribunal de Batlles, del de Corts, del Superior i del Constitucional”, i per tant si es volgués instaurar alguna mena de tribunal de cassació “s’hauria d’emmarcar en un d’aquests quatre als quals he fet referència ja que en cas contrari caldria modificar la Constitució”.

Espot veu “fora de lloc” la recusació de Pastor

La recusació del magistrat andorrà del Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH), Pere Pastor Vilanova, per part d’un grup de policies, militars i guàrdies civils espanyols després que no acceptés a tràmit una demanda que havien presentat, va ser un dels temes més comentats abans de l’inici de l’acte de jurament de Jaume Tor com a batlle i com a president de la Batllia.
El titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, es va mostrar sorprès per l’argumentació esgrimida en la demanda de recusació. Tot i advertir que no coneixia els detalls del cas més enllà del que va poder llegir a la premsa, sí que va destacar que si realment el fonament de la demanda és el que s’ha plantejat “des del punt de vista del Govern el fonament està fora de lloc perquè no hi ha cap mena de dubte que Espanya és Espanya i Andorra és Andorra, i si no fos així no tindríem un magistrat propi al TEDH”. 

Tor renova com a president de la Batllia amb deures per fer

Jaume Tor va renovar ahir el jurament com a batlle i com a president de la Batllia per als propers sis anys, un període en què, entre altres tasques, haurà de posar en marxa l’expedient electrònic i encarregar-se del trasllat al nou edifici i de posar en funcionament el codi de procediment civil, segons va posar de manifest el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall. Tor va agrair la “renovada” confiança del CSJ després d’un any i mig al capdavant de la Batllia.

tribunal de cassació
tercera instància
Xavier Espot
Jaume Tor
Batllia
Constitucional

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte