Diari digital d'Andorra Bondia
La zona de Fiter i Rossell on es va produir una esllavissada que va obligar a tallar el trànsit, ahir.
La zona de Fiter i Rossell on es va produir una esllavissada que va obligar a tallar el trànsit, ahir.
Part del teulat d’un magatzem ubicat a l’inici de la carretera de la Comella.
Part del teulat d’un magatzem ubicat a l’inici de la carretera de la Comella.
Part del teulat d’un magatzem ubicat a l’inici de la carretera de la Comella.
Part del teulat d’un magatzem ubicat a l’inici de la carretera de la Comella.
Una tanca publicitària a la zona de Borda Nova d’Andorra la Vella doblegada pel vent.
Una tanca publicitària a la zona de Borda Nova d’Andorra la Vella doblegada pel vent.
El riu Valira al seu pas per Escaldes-Engordany.
El riu Valira al seu pas per Escaldes-Engordany.

Rius al límit, esllavissades i danys pel fort vent arran del temporal


Escrit per: 
M.S.C. / Fotos: Jonathan Gil/ Soraya Borlido/R.V.

El temporal de pluja i vent que va tenir lloc la nit de dimarts i la matinada d’ahir va comportar esllavissades i el creixement del cabal dels rius fins al límit de la seva capacitat. La ventada, a més, va provocar la caiguda d’arbres i danys en senyals i en edificis, se’n va endur teulats i va causar desperfectes a façanes, que van afectar vehicles i immobles propers. En total, bombers, policia, Protecció Civil i COEX van fer 23 sortides. Les més destacades van ser en uns magatzems a l’inici de la carretera de la Comella, on un cop de vent es va endur el teulat a les 23 hores i el va arrossegar fins als terrenys de Borda Nova, i una petita esllavissada a Fiter i Rossell, que va tenir lloc a les 6 del matí i que va ocupar tot un carril de circulació. Això va obligar a tallar el trànsit en els dos sentits i a desviar els vehicles pels túnels del Pont Pla i de les Dos Valires. Més tard es va donar pas alternatiu fins que es va reobrir poc abans de les cinc de la tarda.

Segons va explicar el cap de l’àrea del COEX, Jordi Garcia, la zona afectada tenia 5 metres d’alçada i uns 20 de llarg. Es van treure unes 60 tones de material molt pesant. També el Comú d’Escaldes-Engordany va netejar el rec de les branques que havien caigut per evitar que s’embussés i abans d’obrir va esperar l’informe d’un geòleg, que va confirmar que la zona estava en condicions. Segons va exposar el cònsol menor escaldenc, Marc Calvet, l’esllavissada es va produir per un cúmul de causes. D’una banda, la pluja, i de l’altra el fet que el rec estigués tapat per una obra que s’estava fent en un indret proper. Calvet va recordar, però, que aquesta és una zona amb molta vegetació i aigua. Per precaució s’han posat unes barreres de protecció per si es produís algun altre despreniment. A banda, el COEX va intervenir per la caiguda d’una pedra a la carretera de Juberri i a la carretera de l’Aldosa a la Massana, a la zona de la urbanització dels Oriosos, on l’aigua va arrossegar terra i fang a la calçada. A Sant Julià de Lòria, el Comú va informar que es va produir un despreniment a Certers, alguns arbres trencats van caure a la CG-6, a Aixovall, i es va tallar el passeig del Valira. Quant a la Portalada, la corporació va informar que alguns rocs van arribar a la deixalleria comunal. Cal recordar que aquesta zona es manté vigilada les 24 hores del dia i s’ha tancat l’aparcament a l’aire lliure del Punt de Trobada. Les mesures es mantindran fins que els tècnics ho aconsellin, ja que l’episodi de pluges pot tenir afectacions en l’esllavissada, va recordar el ministre portaveu, Eric Jover. 
Encara a Sant Julià de Lòria, un llamp va cremar el sistema de parallamps d’una torre elèctrica de mitja tensió que alimenta la línia que dona servei als quarts de Bixessarri, Nagol, Certes, Aixirivall, Auvinyà, Juberri i Fontaneda, el que suposa uns 1.500 abonats. Això va comportar talls de llum d’entre 14 minuts fins a una hora. A les 0.08 hores, el servei estava totalment restablert. També es van produir talls de llum a la Massana. En aquesta parròquia, els serveis comunals van haver de fer tres intervencions al camí de Pal, Escàs i l’avinguda del Través, bàsicament per arbres que havien caigut. A Andorra la Vella, també es va haver d’actuar per restablir senyals i la caiguda d’arbres. Les zones més afectades van ser al parc Central i el passeig del riu. A Príncep Benlloch es va trencar un tub general de distribució d’aigua durant la nit. Els fets, però, no estan vinculats a l’episodi de pluges i ahir ja es va poder reparar. 
El director de Protecció Civil, Cristian Pons, va explicar que durant tota la nit i la jornada d’ahir es va fer seguiment del cabal dels rius. Els equips van haver d’actuar a la zona est del país, que és la que va resultar més afectada per aquest front. Pons va dir que es van fer tasques de control al Tarter, els Cortals d’Encamp, el Pont de la Bartra i al pont de les Mines de Llorts. Precisament, Guillem Martín, meteoròleg del Servei Meteorològic Nacional, va destacar que les precipitacions van fer que els rius gairebé arribessin al seu límit. A la Borda Sabater es van mesurar 187,7 m3/segon, una xifra que supera els cabals registrats els últims anys. El ministre portaveu també va assenyalar que el cabal del Valira va arribar a 160 m3/segon quan en època de fosa de la neu, que és quan creix més, aquest sol situar-se a 50 m3/segon. Alguns punts on es va estar al límit del desbordament va ser a la zona del càmping Huguet, a Sant Julià de Lòria. Per altra banda es va desbordar el riu a la zona de Sella, a Canillo, així com un torrent proper a la urbanització dels Oriosos, a Anyós.  
Durant l’episodi es van acumular 135 litres de pluja a Envalira, 109 a Perafita i 83 a Arcalís. A més, 34 llamps van impactar a terra, un dels quals va provocar el foc a la torre de llum de Sant Julià de Lòria. Quant al vent, les ratxes més fortes es van produir al roc de Sant Pere (a Andorra la Vella) amb 135 km/h. Aquest és el segon registre més alt des del 1991, que és l’any des del qual es disposa de dades. Només el supera l’episodi del 29 de juliol del 1996, en què el vent va arribar als 136,8 km/h. Martín va destacar que els cops de vent van ser més intensos al fons de vall que no a l’alta muntanya. A la Borda Vidal es van registrar ratxes de 96,8 km/h i a la Comella de 85,3 mentre que a Perafita, 79,2.
Des del Servei Meteorològic Nacional es va assenyalar que ahir havia de ser un dia de transició i de cara a avui es preveu sol tot i que a la tarda sortiran núvols al nord que portaran neu per sobre dels 2.400 metres.

rius
esllavissades
danys
vent
temporal

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte