Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la conferència de Tània Estapé a l’edifici Crèdit Centre, ahir.
Un moment de la conferència de Tània Estapé a l’edifici Crèdit Centre, ahir.

Una experta diu que per afrontar el càncer és essencial “parlar-ne”


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Agències

“El càncer continua essent una malaltia tabú, sinònim de mort i de dolor.” Així ho va explicar la psicooncòloga Tània Estapé en la conferència sobre com afrontar les diferents etapes del càncer que va impartir dintre del programa La salut al dia de la Fundació Crèdit Andorrà. Segons Estapé, tot i l’evolució en el tractament del càncer, “l’única malaltia crònica curable”, aquest és el context sociocultural que encara impera en la societat quan a algú li diagnostiquen aquesta malaltia. I això genera por, incertesa, trencament de la vida, “com si de cop no hi hagués un demà”, va dir. 

Precisament, el diagnòstic és la primera de les fases que distingeix Estapé. La segona és la del tractament, etapa en la qual els fàrmacs que s’administren alteren significativament la qualitat de vida del pacient, “perquè ho passa pitjor que abans del tractament” a causa de les conseqüències que té. Això els costa molt d’acceptar, va dir. D’altra banda, l’adaptar-se a nivell emocional “costa molt d’assumir”, i els pot portar a la incertesa, la tristesa i a la depressió. 
La finalització del tractament és la tercera de les etapes que va abordar. En contra del que es podria pensar, Estapé va subratllar que el retorn a la vida quotidiana després del tractament té repercussions físiques i psicològiques i genera problemes socials. Així, alguns estudis mostren com el 36% de les dones amb càncer tenen problemes per tornar a treballar un cop es volen reincorporar al mercat laboral. Ara bé, en altres casos provoca que la persona es replantegi la seva vida a nivell professional i existencial, per a alguns “hi ha un abans i un després de la malaltia”. Així, l’experta va aportar que el 60% de les persones amb càncer, després d’un temps de superar la malaltia, diuen que els ha aportat canvis positius en alguns aspectes de la seva vida.
Pel que fa a les pautes que poden ajudar a “acompanyar” la situació del malalt, la psicooncòloga va assenyalar que “és molt important treballar l’acceptació i validació de la por”. Per aquest motiu, va subratllar que “s’ha de promoure la comunicació entre la parella i la família”. També va aconsellar que és molt necessari que el familiar que tingui cura del malalt tingui espais de “respir pactats” per desconnectar. Igualment, va recomanar no sobreprotegir el malalt, no invalidar-lo, sinó animar-lo a activar-se: “tot el que pugui fer una persona malalta, que ho faci”.

experta
càncer
“parlar-ne”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte