Diari digital d'Andorra Bondia
Alguns veïns també es queixen de l'estat dels  contenidors i les freqüències de recollida.
Alguns veïns també es queixen de l'estat dels contenidors i les freqüències de recollida.

Una factura ‘desapareguda’ pel servei d’escombraries arriba a Antifrau


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: BonDia

L’empresa Recuperacions i Serveis Pep, S.L. va ser subcontractada per la MIGRAUM, la mancomunitat d’escombreries de la zona sud de la comarca, per encarregar-se de la recollida de les escombraries als ajuntaments de la Vansa-Fórnols i el de Tuixent-Josa en un període “incert”, entre 2010 i 2011. La MIGRAUM hauria d’haver ingressat per part d’aquests dos ajuntaments una quantitat que oscil·lava entre els 190.000 i els 226.000 euros. A les assemblees generals de la mancomunitat, no obstant això, “no es va presentar cap justificant de l’ingrés per aquest concepte, i ni tant sols un justificant que s’havia emès correctament la factura per l’encàrrec d’aquests Ajuntaments”. És aquest un dels interrogants que els veïns remeten a l’Oficina Antifrau de Catalunya en l’escrit signat per 1.381 veïns de vuit municipis del sud de l’Alt Urgell. Dels 2.861 que, calculen, reben servei de la mancomunitat. 

D’altra banda, pregunten com és possible que no es demanin responsabilitats per una actuació de la MIGRAUM que va acabar generant un deute de 208.407 que ara recau sobre els usuaris del servei. Es va generar, apunten, perquè la mancomunitat a la qual pertanyen no va pagar les factures per entrada de residus al dipòsit controlat de Benavarri, gestionat per la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, entre desembre del 2007 i octubre del  2010. L’any 2017 el Jutjat Contenciós Administratiu de Lleida va dictar sentència contra la MIGRAUM.

Els signants recorren a Antifrau per obtenir respostes en actuacions que ells consideren que podrien ser irregularitats, en la gestió de la mancomunitat. Això després d’haver-se adreçat a diferents Ajuntaments (no a tots) sense haver aconseguit més resposta que el silenci administratiu o que llencessin pilotes fora, adreçant-los a la MIGRAUM. Com?, es pregunten, si no hi ha cap via per contactar-ne: fins i tot l’oficina física, detallen, que hi havia en dependències de l’Ajuntament d’Oliana ara està “buida i polsegosa”, indiquen en conversa amb el BonDia. En l’escrit a Antifrau apunten que MIGRAUM “no disposa de lloc físic ni virtual, no aplica la llei de transparència de comptes públics, ni publica les resolucions dels òrgans directors, així com de les resolucions de l’Assemblea General, on estan els delegats locals amb representació”. A banda, hi afegeixen, “tampoc ens consta que presenti el balanç de comptes a la Sindicatura de Comptes de Catalunya”, ni  “publica cap informació, ni se’ls pot fer una instància genèrica ni notificacions electròniques”.  Més encara, hi afegeixen, ni respon als requeriments d’instàncies com els ajuntaments ni als veïns quan demanen reunir-se amb la gerència. 

Tornant als diners, que és el gruix de la queixa veïnal, la factura invisible s’hauria pagat amb diners d’un préstec ICO per a pagament a proveïdors de 687.837 euros, a pagar en deu anys, entre 2013 i 2023, apunta l’escrit presentat. “Sospitem entre 190.000 i 226.000 euros haurien sigut per a una factura no emesa, o en tot cas no cobrada, però sí pagada amb el préstec ICO a l’empresa subcontractada”. 

Moltes preguntes (als ajuntaments) i escassa resposta

“És legal un augment del 57% de les escombraries sense informar prèviament? Quan veurem aquestes millores del servei per ara inexistents?”, han preguntat aquests veïns a diferents ajuntaments, amb silenci administratiu com a resposta per part del de Valls d’Aguilar i algunes “evasives”, es planyen, en el cas dels de Peramola, Fígols i Alinyà i Organyà. Interessant és la resposta escrita que sí tenen de Coll de Nargó, on l’alcalde, Martí Riera, assumeix la presidència de la mancomunitat meridional. A la seva resposta treu pit de la gestió realitzada, ressaltant un punt fonamental: haver aconseguit, després de vint anys d’intents, la fusió de les dues mancomunitats de la comarca. Un assoliment que sembla veure’s desmentit per la realitat: l’Ajuntament de la Seu d’Urgell s’hauria oposat a l’acord i el concurs per adjudicar el nou servei contempla novament dues zones (a banda de la gestió de l’abocador de Benavarri). 

En les cartes adreçades als municipis, els signants plantegen altres interrogants: qui va ordenar abocar il·legalment escombraries els anys 2014 i 2015 al Solsonès, quan s’acabarà de pagar el deute amb l’Urgellet i què han fet els responsables successius per minvar-ho. 

 

 

 

 

 

factura
escombraries
antifrau

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte