Diari digital d'Andorra Bondia
Tubs d'escapament d'un vehicle.
Tubs d'escapament d'un vehicle.

Una norantena de sancions per excés de soroll dels vehicles en un any


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

La policia ha imposat una norantena de sancions per excés de soroll dels vehicles des que va entrar en vigor el nou codi de circulació, el setembre del 2021, fins a l'actualitat. Concretament s'han posat 56 sancions per "cicular amb escapaments lliures totalment o parcialment, amb tubs d'escapament incomplets, deteriorats o que no corresponguin a models previstos pel fabricant del vehicle", 24 per "conduir forçant les marxes, produint sorolls molestos" i 8 per "circular amb vehicles que emeten pertorbacions electromagnètiques, sorolls, gasos i altres contaminants a la via pública superiors als reglamentàriament establerts". A més hi ha hagut tres multes per "conduir vehicles amb la càrrega mal disposada o amb perill de caiguda o de provocar sorolls, pols o altres incomoditats evitables, o sense cobrir amb una vela o similar les matèries transportades del tipus sorra, grava o altres matèries que puguin caure o desprendre's".

Així ho detalla el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rosell, en la resposta que ha donat a les preguntes formulades per la consellera general socialdemòcrata, Susanna Vela, en relació als controls de la contaminació acústica produïda pels tubs d'escapament dels vehicles de motor. En l'escrit també es detalla les campanyes de control que dur a terme la policia i es concreta que "el tall de la injecció del combustible per produir voluntàriament detonacions no té la consideració de reforma d'importància i per tant no es pot autoritzar". Des de Govern també s'especifica que el control administratiu per a l'autorització d ela reforma d'importància número 34 (substitució del tub d'escapament original) l'efectua el departament competent en matèria de transports, tot i que al prsentar el certificat del mntatge del taller autoritzat, a banda que el taller haurà de presentar el certificat d'homologació del fabricant del tub d'escapament.

Finalment, Rosell també exposa que entre gener i agost del 2022 la ITV ha fet fins a 19.198 revisions per homologar modificacions substancials que afecten el soroll o la composició dels gasos. Del total, només el 4% (770) han rebut un resultat desfavorable, però cal dir que la majoria (657) s'han rebutjat per no complir el reglament del fum, mentre que les que no complien amb els requisits de soroll han estat 113.

multes
soroll
tub d'escapament
vehicles
cotxes
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic