Diari digital d'Andorra Bondia
Dos agents rurals observant un dels aparcaments del Parc Nacional d’Aigüestortes.
Dos agents rurals observant un dels aparcaments del Parc Nacional d’Aigüestortes.

Una seixantena de denúncies per pernoctar al Parc d’Aigüestortes


Escrit per: 
Agències

Els agents rurals han aixecat aquest mes d’agost fins a 60 actes de denúncia dirigides a persones que s’han quedat a dormir dins el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, pràctica totalment prohibida en aquest espai natural. D’aquestes, més de la meitat ho han fet a l’interior de diversos tipus de vehicles, motiu pel qual s’ha intensificat la vigilància a la zona. L’objectiu és el de dissuadir possibles pernoctacions, ja que, a banda d’infringir la normativa, l’activitat genera una problemàtica de saturació i de degradació dels aparcaments habilitats als accessos d’aquest entorn. En aquest sentit, els efectius del cos han alertat de l’existència d’aquesta regulació un total de 231 vegades mentre duien a terme tasques d’inspecció dins el parc. L’accés al Parc Nacional d’Aigüestortes des de la Vall de Boí (Alta Ribagorça) és un dels punts on s’ha detectat aquesta problemàtica d’una forma més accentuada. Tot i que en el camí que arriba fins a les zones d’aparcament hi ha un cartell que indica quines activitats estan prohibides, entre elles la de pernoctar, cada cop és més freqüent trobar individus que passen la nit en aquest entorn natural, sobretot dins d’autocaravanes o furgonetes. Per aquest motiu, els agents rurals han dut a terme una campanya específica per intentar evitar aquesta pràctica, a través de la qual s’han donat fins a 231 avisos a persones que tenien la intenció de quedar-se a dormir en aquesta zona.
A més, els efectius del cos han imposat 60 denúncies –que impliquen una sanció econòmica d’entre 300 i 600 euros– per haver infringit aquesta norma: 34 de les quals per pernoctar dins de vehicles, 20 més en tendes de campanya i unes sis més per fer bivac. La cap regional de l’Alt Pirineu dels agents rurals, Anna Servent, recorda que al Parc Nacional no s’hi pot dormir fora dels refugis i explica que aquesta pràctica ha anat en augment en els darrers anys. A més, assegura que, com a conseqüència de tot plegat, les zones d’aparcament estan saturades i es degraden amb l’acumulació de deixalles.
Servent assegura que tot i que moltes persones a qui informen de la prohibició al·leguen que desconeixien aquesta norma, “es fa difícil de creure” que realment no ho sàpiguen, ja que així s’indica en els panells explicatius que hi ha als accessos del parc. A més, també diu que a l’entorn de l’espai natural hi ha diversos càmpings i àrees habilitades per autocaravanes, com ara la situada al poble de Barruera. En el segon cas, però, la regulació d’aquest tipus d’espais és competència dels ajuntaments, tot i que la Generalitat ha establert que el període màxim d’ús ininterromput d’aquests no pot superar les 48 hores. 
La cap regional de l’Alt Pirineu dels agents rurals explica que la campanya per evitar la pernoctació dins el Parc Nacional d’Aigüestortes també pretén contribuir a preservar el cel nocturn d’aquesta zona, certificada al 2018 com a reserva i destinació turística Starlight. 

seixantena
denúncies
pernoctar
Parc d’Aigüestortes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte