Diari digital d'Andorra Bondia
Una mostra del desinfectant i de les mascaretes.
Una mostra del desinfectant i de les mascaretes.

Una sospita i un possible cas descartat de coronavirus a Andorra


Escrit per: 
M.S.C. / A. D. / Foto: RTVA

El SAAS estava ahir en espera de rebre els resultats de la prova que es va fer a una dona resident de 30 anys provinent de Xangai que al migdia va ser ingressada després d’acudir a urgències amb símptomes que poden ser compatibles amb el coronavirus. La dona seguirà aïllada a l’hospital fins que no es confirmi o es descarti si pateix aquest virus. Aquesta és la segona sospita que arriba a l’hospital, després que dimarts es detectés la primera a una pacient procedent d’Itàlia amb símptomes gripals (els resultats van confirmar ahir que no patia coronavirus).

El consell de ministres celebrat ahir va aprovar noves mesures i recomanacions davant de possibles casos d’infecció per coronavirus, a més d’actualitzar els protocols d’actuació. Així, es desaconsella viatjar a les zones més afectades (com ara la Xina, el Japó, Singapur, l’Iran, Corea del Sud i al nord d’Itàlia –Piemont, Vèneto, Llombardia i Emília-Romanya–). En el cas que s’hagi de desplaçar a aquests indrets es recomana adoptar mesures per prevenir el contagi (estar a un metre de distància d’altres persones, l’ús de mascareta en aglomeracions i tenir cura de la higiene personal). Per als viatgers que retornin de les zones afectades es recomana prendre’s la temperatura cada 12 hores i en cas de símptomes com tos, mal de cap, malestar general o febre, que truquin al 116 o vagin a urgències. 

Quan apareix una sospita, s’ingressa la persona a l’àrea d’aïllament i se li practica una analítica dels virus més freqüents. Si és negativa, se li fan les proves del coronavirus, que cal enviar a Madrid. En el cas que aquestes siguin positives, el pacient quedarà hospitalitzat a l’àrea d’aïllament. En un període posterior a les 24-48 hores que les analítiques hagin donat un resultat negatiu se li donarà l’alta.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va reiterar ahir que la població cal que estigui tranquil·la tenint en compte que el 80% dels casos de coronavirus són lleus, que el risc de mortalitat se situa entre el 0,7% i el 2% dels afectats i que es concentra en persones de més de 70 anys amb altres patologies associades (en els infants l’afectació és molt lleu). També va advertir que en tractar-se d’un virus que es transmet per via respiratòria és fàcil que avanci i per tant no cal alarmar-se si el que passa a Itàlia acaba succeint a zones més properes. El ministre també va insistir que el SAAS està preparat per fer-hi front. Avui, l’hospital té quatre llits, a més de l’UCI, i Martínez Benazet va afegir que en cas d’una allau de casos es podria arribar a aïllar mitja planta o una planta sencera. En tot cas va assenyalar que la tendència és l’aïllament dels afectats al domicili, tal com està fent Catalunya. 

El titular de Salut, a més, va explicar que si es detecta un cas en una empresa, les recomanacions per a la resta del personal també són mirar-se la temperatura cada 12 hores. No s’ha d’adoptar cap mesura extraordinària al lloc de treball.

Ciutadans a les farmàcies
Martínez Benazet va cridar a la calma: no cal passejar per supermercats i aeroports protegits per cap mascareta, que només estan indicades en casos confirmats i per professionals de la salut o qui estigui en situació molt susceptible de contagi. Però el cert és que alguns farmacèutics relataven un matí “de bogeria”, amb un gruix important de persones entrant als establiments a la recerca de la mascareta amb què protegir-se les vies respiratòries. O bé el gel desinfectant per a les mans. Dos articles absolutament esgotats. A escala mundial i amb problemes fins i tot perquè els hospitals se’n puguin abastir. 

Vint, trenta, més persones, van entrar només durant el matí a alguna farmàcia buscant els preuats articles; però en van sortir amb les mans buides. Ja fa un mes que alguns farmacèutics demanen als subministradors aquestes mascaretes FFP2 i FFP3 (la més efectiva) i no n’hi ha. Les quirúrgiques, adverteixen, no suposen cap barrera per al virus. En molts casos, no és tant per a l’ús personal, (no hauria calat encara tant la por que el virus circuli pel país), sinó per enviar a familiars que viuen en les zones perilloses, especialment Itàlia. “Hi ha gent que es prepara per viatjar o que tenen familiars allà, així que s’entén la seva preocupació, sobretot quan es tracta de canalla estudiant”, relata un professional. 

Però les comandes no arriben. I quan localitzen algun lloc on n’hi ha, els preus s’han multiplicat de manera desorbitada: un article que fins ara les farmàcies compraven per tres euros pot valdre ja quinze. Lluny, de moment, dels preus que s’han detectat a Itàlia, on arriben fins als cent euros, diu una professional, escandalitzada.  

coronavirus
descartat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte