Diari digital d'Andorra Bondia

Una trentena de professionals forans estudien l’estructura turística del país


Escrit per: 
Redacció


Un total de 27 joves professionals procedents de vuit països d’Europa i Sud-amèrica van arribar aquest dilluns a Andorra per participar en la tercera edició del curs universitari Turisme i cooperació internacional per al desenvolupament, de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), que s’allargarà fins divendres.

Durant aquesta setmana, els participants coneixeran la realitat turística del país i analitzaran l’impacte del turisme sobre el medi ambient o l’economia. L’objectiu principal del curs, que forma part del programa de treball de la Fundació UNWTO-Themis, consisteix a “dotar de les eines per desenvolupar experiències turístiques en països subdesenvolupats”, segons va explicar ahir la directora acadèmica del curs, Aurora Pedro.  
Després de visitar Naturlàndia i fer una baixada amb el Tobotronc, els inscrits en el curs van assistir ahir a l’acte inaugural, celebrat a les tres de la tarda a l’auditori Rocafort de Sant Julià de Lòria. Durant l’acte, el gerent d’Andorra Turisme, Enric Torres, va destacar la importància que aquest curs es faci a Andorra i va apuntar que “en l’àmbit del turisme per a destins allunyats d’Europa, els programes de cooperació ajuden al desenvolupament i reforcen els intercanvis entre diferents destins”. Així mateix, un cop acabada la inauguració, Torres va presentar als assistents la societat Andorra Turisme.
El model de Naturlàndia i la relació del projecte amb el país i la parròquia de Sant Julià de Lòria serà un altre dels punts que s’analitzaran durant el curs. En aquest sentit, el conseller d’Esports lauredià, Oliver Alís, present a l’acte inaugural com a representant del Comú, va sostenir que l’arribada dels assistents del curs al Principat suposa “una oportunitat de comercialització per a uns actius turístics com els nostres”.

Contingut del curs
La part presencial de la formació, que va començar el dia 12 a la Universitat de València, es va reprendre al Principat, on s’impartiran les sessions durant cinc dies des de la Universitat d’Andorra (UdA). Així mateix, el curs es pot complementar amb una part pràctica, consistent en un programa de voluntariat que, aquest any, es desenvoluparà durant tres setmanes a la selva amazònica colombiana, a l’agost.
L’objectiu del curs, que inclou també una primera part de 150 hores de formació no presencial per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), és capacitar els professionals per recolzar els països menys desenvolupats utilitzant el turisme com a important instrument de desenvolupament i donar-los la possibilitat de cooperar mitjançant el programa de voluntariat.
En aquest sentit, el director executiu de la Fundació UNWTO-Themis, Omar Valdez, va explicar que, si bé una part de la formació es dirigeix a la tasca de voluntariat, “alguns dels participants actualment treballen de directors de projectes. Valdez va destacar també que “la meitat dels participants han estudiat turisme, però també tenim gent procedent d’altres professions, com ara biòlegs, antropòlegs o economistes, ja que l’àmbit en què treballem és molt transversal”.

Alumnat plurinacional
Un dels aspectes que caracteritza el curs és la gran diversitat de nacionalitats dels participants. Entre els assistents a la inauguració d’ahir hi havia gent del Perú, Xile, l’Uruguai, l’Equador, Veneçuela, Colòmbia, Alemanya i Espanya, i un alumne del Congo, que rep la formació a distància, completa el ventall de nacionalitats.  
En general, els inscrits participen en aquest curs per complementar els seus estudis i conèixer de primera mà el paper del turisme en el desenvolupament dels pobles. Aquest és el cas de l’alumne Juan Carlos de Barutell, responsable de publicitat del club d’hotels de qualitat Rusticae, que assegura que la formació “m’aporta una visió que fins ara no tenia” i espera tenir la possibilitat d’entrar en el programa de voluntariat durant les properes edicions. “Crida l’atenció el poder que té el turisme en l’àmbit de la cooperació, així que vaig decidir apostar-hi”, explica De Barutell, que considera que la vessant de la cooperació i el desenvolupament en aquest sector “cada cop té un potencial més gran”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte