Diari digital d'Andorra Bondia
El termini per formar part de la Visura Ciutadana està obert fins al 16 de febrer.
El termini per formar part de la Visura Ciutadana està obert fins al 16 de febrer.

Una vintena de persones ja inscrites per integrar la Visura Ciutadana


Escrit per: 
Agències / Foto: Visc.ad

La constitució de la Visura Ciutadana suposarà un impuls a la participació dels ciutadans en els aspectes públics. Es tracta d'un servei cívic voluntari que estarà conformat en un òrgan estable de participació de deu persones majors de divuit anys escollides per sorteig per un període de dos anys. La Visura té, entre altres propòsits i funcions, les d'interlocució, de promoció d'una ciutadania activa i compromesa, d'afavoriment del diàleg per esdevenir un òrgan de consulta, emetre informes no vinculants o criteris sobre les polítiques públiques i elaborar propostes de millora. El període d'inscripció per poder formar part d'aquest ens es va obrir el passat 19 de gener i es tanca el 16 de febrer. De moment, ja han estat disset les persones que s'hi han inscrit, onze homes i sis dones.

"M'agradaria que fossin més", valora la ministra d'Administracions Públiques i Participació Ciutadana, Trini Marín, que reconeix, però, que és una xifra que tampoc "la decep", ja que encara queden uns dies per fer les inscripcions i espera que augmentin. En aquest sentit, destaca que cal que des de l'administració "es piqui pedra" i s'incideixi en la difusió i divulgació d'aquest ens, que tindrà un paper important en la materialització de la participació ciutadana.

Un cop es clogui el període d'inscripció s'haurà de fer un sorteig perquè aquest òrgan ha d'estar integrat per cinc dones i cinc homes. D'entre aquests representants se n'hauran d'escollir dos que representaran la Visura a la comissió operativa, en la que està representada l'administració.

Tal com s'ha destacat, la Visura ha de ser un òrgan de consulta del Govern que ha de servir per aportar la visió ciutadana. A més, també tindrà la funció de valorar les accions de l'executiu i fer propostes; identificar projectes que s'haurien de fer a través de la participació ciutadana; i elaborar informes o criteris per ser tinguts en compte per l'administració sobre aquells temes que siguin d'interès per a la ciutadania. Es fixa que els membres de la Visura Ciutadana poden rebre una gratificació de 300 euros anuals per l'assistència a les reunions.

"Penso que és un canvi de paradigma en com s'entén la democràcia. Sé que costa una mica, però estem fent el possible perquè aquest desenvolupament de la participació ciutadana sigui una realitat", reivindica Marín referint-se a l'impuls que en aquesta legislatura s'ha donat a la implicació dels ciutadans. En aquest sentit, recorda que és una qüestió que incumbeix tant l'administració, que "s'ho ha de creure", com a la ciutadania, que ha de voler implicar-se. "Les bases crec que estan ben fonamentades", argumenta la ministra.

La titular de Participació Ciutadana també valora de manera positiva l'acollida que va tenir el format 'El cap respon' en què a través d'una compareixença televisiva Xavier Espot va donar resposta a les preguntes que havien fet els ciutadans. Marín destaca que es pot pensar que "el cap o un ministre en qualsevol moment ho hagués pogut fer", però el que dona força a l'impuls de fórmules com aquesta és que ara està regulat i es fixa que "mínim hi ha d'haver dues audiències a l'any".

Visura Ciutadana
Comentaris: 1

Comentaris

Serà que per defecte ja sabem que ningú ens farà ni cas? La participació ciutadana a Andorra funciona tan bé que tenim les torres, construiràn el laboratori, la majoria no podem votar, molts estan marxant pel preu dels lloguers, es construeix a tot arreu, tots els dies ens menjen una tona de cues, la classe mitjana a passat a ser classe baixa... i així em puc estar dies i dies

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic