Diari digital d'Andorra Bondia
El Centre de Congressos va acollir ahir la sessió de treball dels actors relacionats amb la mobilitat.
El Centre de Congressos va acollir ahir la sessió de treball dels actors relacionats amb la mobilitat.

Una vinyeta per entrar al país, proposta per millorar la mobilitat


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: CEA

Gairebé tothom hi va estar  d’acord, i a més va ser una de les propostes que es va repetir més: la instauració d’una vinyeta per entrar al país, com  es fa a Suïssa, a Eslovènia o  a Àustria. Dit d’una altra manera, tothom que vingui en cotxe a Andorra que pagui una quantitat a l’any. Com una mena de peatge, però no cada vegada que hi accedeix, sinó un cop l’any, com s’ha dit, que li permeti circular tantes vegades com vulgui.

Així ho van compartir les fonts consultades pel BonDia que van participar ahir al matí en la sessió de debat del procés participatiu sobre el transport públic i la mobilitat sostenible adreçada a agents econòmics i socials de sectors específics relacionats amb la mobilitat interna, com ara l’hostaleria, el comerç i la restauració, el transport tant de persones com de mercaderies, la construcció i el turisme.

Els participants en les taules de treball també van coincidir que  aquesta proposta de la vinyeta s’hauria de complementar amb d’altres, com ara posar a disposició dels visitants aparcaments dissuasoris a les entrades del país. Així, si no volguessin pagar la vinyeta hi podrien deixar el vehicle i agafar el transport públic a partir d’allà. 

L’objectiu d’aquesta taxa seria almenys doble. D’una banda, serviria per reduir el volum de vehicles que entren al Principat i, de l’altra, per aconseguir uns recursos extra per poder fer precisament els projectes necessaris de transport públic i infraestructures. I és que entre els assistents a la trobada es va coincidir a destacar que manquen recursos si es vol construir un carril segregat per als busos, o ampliar el transport públic gratuït amb més freqüències i horaris o oferir més aparcaments. Tot això vol més inversions i per portar-ho a terme, amb la implementació de la vinyeta es podria finançar i hi hauria menys vehicles circulant.

Les fonts consultades van assenyalar encara un tercer benefici d’aquesta mesura per millorar la mobilitat: fer un ús més òptim del vehicle privat. I ho explicaven amb un exemple. Hi ha ocasions en què venen quatre amics un cap de setmana i ho fan en dos cotxes. D’aquesta manera potser s’ho pensarien dues vegades i n’agafarien un de sol. També cal tenir en compte que amb aquesta taxa també els excursionistes hi col·laborarien, no pas com passa amb la taxa turística, que només paguen els visitants que hi pernocten.

Caldrà pensar molt i molt bé els mecanismes per adquirir la vinyeta, ja que el que també resultaria contraproduent seria crear retencions a la frontera. L’ideal seria que la gent la pogués adquirir en línia i que només haguessin de fer cua a la frontera els que no la tinguessin. 

No és una idea nova
La proposta d’implantar una  vinyeta d’entrada al país per als vehicles no és una idea nova. En aquest sentit, una de les esmenes al projecte de llei de pressupost per a l’exercici 2024 d’Andorra Endavant proposa precisament l’establiment d’una ecotaxa per als vehicles estrangers que accedeixin al país, la recaptació de la qual es destinaria al finançament d’un projecte de transport públic eficaç, modern i sostenible. I si mirem l’hemeroteca trobarem també que el PS proposava ja el juny del 2022 crear una vinyeta turística per finançar, però, les pensions. 

vinyeta
país
proposta
mobilitat

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

A Suïssa i a Austria no existeix cap vinyeta per entrar al país. Existeix un vinyeta per l'ús de les autopistes, si no s'utilitzen aquestes no cal pagar res.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte