Diari digital d'Andorra Bondia
La mare no pensa desistir fins que vegi “alguna cosa efectiva”.
La mare no pensa desistir fins que vegi “alguna cosa efectiva”.

Unes 40 mares s’organitzen per proposar “accions immediates”


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: BonDia

Un grup d’unes 40 mares, alguns pares i també adolescents s’estan organitzant de manera espontània, units per la necessitat de trobar respostes a les situacions que viuen o han viscut els seus fills o germans amb greus trastorns de personalitat i addiccions. Així, de la mateixa manera que s’ajuden si tenen algun fill desaparegut per intentar trobar-lo, ara han decidit anar proposant cada dia el que anomenen “petites accions immediates” que creuen que serien relativament fàcils de portar a terme, per exemple, per detectar si els seus fills consumeixen drogues. En aquest sentit, han proposat que es puguin fer test multidrogues a tots els centres de salut i a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. “Tenen un cost de 30 euros i no sempre hi són a les farmàcies”, explica la mare que porta 36 dies en vaga de fam per visibilitzar aquestes problemàtiques i demanar més recursos al Govern.
Aquesta mare diu que de moment són “un moviment” que no va “en contra de ningú”, que no ho han buscat de manera planificada, sinó que les circumstàncies viscudes els han portat a ajuntar-se des de l’anonimat i les ganes de fer camí per continuar demanant més recursos per atendre els casos dels seus fills.
Una representació d’aquest col·lectiu, nou mares en concret, va poder exposar dissabte passat durant quasi tres hores al raonador del ciutadà, Marc Vila, i al seu equip cadascuna de les seves situacions personals i aquells punts que són comuns a totes les històries viscudes, com ara que el consum de drogues comença a una edat molt jove, als 12 o 13 anys, i que un dels llocs on s’inicien és al voltant de les escoles. Una altra de la preocupació que van transmetre al raonador va ser la dels menors “que hi ha fugits de La Gavernera”, va afegir.
Pel que fa a la reacció de l’associació Els Fills d’Andorra a les xarxes, segons la qual aquesta mare els vol “trepitjar” la seva feina i busca protagonisme, ella diu que no és el que pretén, sinó que “respecta la feina d’aquesta associació i de totes les que treballen per fer visible la problemàtica”. Precisament, Els Fills d’Andorra tindran pròximament una reunió amb el raonador del ciutadà.
D’altra banda, la mare pensa continuar amb la vaga de fam, afirma que no pensa “baixar els braços”. Creu que amb la seva filla “fem tard” perquè en poc més d’un any serà major d’edat, però ho fa “per tots els altres”. També insisteix a reclamar més efectius policials.
La seva doctora li va tornar a recomanar que desisteixi de fer aquesta vaga de fam per la seva filla, però ella creu que ha de continuar “perquè encara no ha vist una acció clara per part dels ministeris implicats”. “Ja que hi soc, fins al final, fins que jo no vegi que realment fan alguna cosa efectiva no ho deixaré”, remarca.
El ministeri de Salut es va posar en contacte amb ella a finals de la setmana passada per si necessitava alguna cosa. Van quedar que estarien en contacte amb la seva metgessa que, conjuntament amb una internista, són les que porten el control mèdic de la seva evolució.

40 mares
proposar
accions
immediates
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic