Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de l’acampada de 24 hores per protestar pels preus dels lloguers.
Un moment de l’acampada de 24 hores per protestar pels preus dels lloguers.

Unes 800 persones donen suport a l’acampada, segons els organitzadors


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

“Unes 800 persones van passar en diferents moments”, per l’acampada que va tenir lloc durant 24 hores a la plaça del Poble d’Andorra la Vella per protestar pels preus dels lloguers, organitzada per Podem Andorra, la Unió Sindical d’Andorra (USdA) i el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT). Segons dades facilitades pel president de Podem Andorra, Joan Seguí, el nombre d’acampats va ser d’una cinquantena en les 18 tendes que es van plantar i alguns van dormir al ras. Continuant amb les xifres, les dues Iniciatives Legislatives Populars (ILP) per demanar la llei de responsabilitat política i la modificació de la llei electoral van aconseguir el suport d’unes 500 signatures, de les quals 300 són de  residents i 200 d’andorrans. D’altra banda, 450 persones van votar en la consulta ciutadana que formula la pregunta “creus que els preus dels pisos de lloguers s’han de regular?, la majoria de les quals ho van fer afirmativament, “el 99,9% de la totalitat”, segons Seguí. 

La problemàtica a l’entorn de la gent gran i els lloguers de pisos va ser una de les qüestions que van centrar les rondalles que es van fer dimarts al vespre i ahir al matí. Així ho va posar de manifest el president de Podem Andorra, que va subratllar que “els jubilats han vingut molt a signar perquè reivindiquen el dret a un habitatge digne”, perquè es troben que la pensió de jubilació no els dona per viure a causa dels lloguers alts “i han d’anar a pidolar a casa dels fills”. 

En aquests debats també es va parlar sobre la necessitat de conscienciar la gent pel que fa als temes socials i treballar per fomentar la participació de tothom, “gent jove i gent gran”. Els participants també van manifestar que estaven molt contents que es fessin actes reivindicatius d’aquesta mena, tot i que va reconèixer que “l’acampada de protesta és molt nova a Andorra”. Hi va haver també debat sobre aspectes personals amb relació al tema de la protesta, com ara la renovació dels lloguers, els augments abusius, l’especulació en els lloguers i problemàtiques amb la gent gran. En aquest sentit, es va demanar que les pujades dels lloguers es facin d’acord amb l’IPC. 

El conseller general i president del Partit Socialdemòcrata  (PS), Pere López, va valorar de manera molt positiva l’acampada, perquè considera que els ciutadans es mobilitzen per la principal preocupació del país i davant d’un Govern que no té solucions”. López va dir que el projecte de llei de l’habitatge es pot considerar com “una presa de pèl” i no preveu una petició que s’ha demanat tres vegades, el registre de la propietat, sense el qual és impossible fer una política efectiva sobre l’habitatge. També va assenyalar que algunes de les mesures del text poden ser encara més perjudicials, perquè “poden suposar refacturació de despeses cap a l’arrendatari i, per tant, un encariment de preus”. 

El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, també va participar en l’acte final de l’acampada i va dir que “l’Andorra submisa d’ha d’acabar”. Sobre la problemàtica dels preus dels lloguers, va afirmar que es tracta d’un problema “que ataca tota la societat, tant si ets jove com si ets gran” i va fer una crida a ser reivindicatius perquè només d’aquesta manera “podrem aconseguir que la situació canviï”. Ubach va fer una petició dirigida als mitjans de comunicació demanant que “d’una vegada per totes deixin de falsejar els números que s’estan donant”, en referència a les informacions aparegudes sobre el que val el metre quadrat de habitatge a Escaldes-Engordany i a Andorra la Vella perquè, va reiterar, que la xifra de 2.000 euros, si hom llegeix els anuncis de venda de pisos, no resulten de cap manera. 

El tancament de l’acampada també va comptar amb la participació de Pere Baró i Roger Padreny, vocals del comitè executiu del PS i de la direcció de la Joventut Socialdemòcrata d’Andorra.

Aplicar, avaluar i corregir les mesures 

“Un cop s’apliquin les mesures adoptades pel Govern s’han d’avaluar i veure si donen respostes a les demandes plantejades”. En aquests termes es va manifestar el ministre portaveu, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al consell de ministres d’ahir a la tarda, preguntat sobre l’acampada de protesta pels preus dels lloguers. Cinca va insistir que primer s’han de fer efectives aquestes mesures de l’executiu per a poder valorar-les i “després corregir-les, si és necessari”. 

El ministre va remarcar que el mercat de l’habitatge és “petit” i està subjecte a unes oscil·lacions que venen donades per la conjuntura econòmica del moment i que, per tant, “l’hem de gestionar segons aquesta conjuntura econòmica”. També va afegir que “no és la primera vegada que es donen aquestes tensions” depenent si s’està en un moment de recessió o de creixement econòmic.

Pel que fa a les crítiques de Pere López a la llei òmnibus, Cinca va assenyalar “que hem de ser conscients que el Sr. López criticarà sempre el que vingui del Govern” i que és una manera de fer-se veure.

persones
suport
acampada
organitzadors
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic