Diari digital d'Andorra Bondia
El projecte Aptitude està finançat amb fons Feder de la Unió Europea.
El projecte Aptitude està finançat amb fons Feder de la Unió Europea.

Unes 900 persones es beneficiaran del programa contra la dependència


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Oneinchpunch

El programa per a la prevenció de la dependència en la gent gran –que s’està desenvolupant conjuntament amb la regió francesa d’Occitània, Navarra i Catalunya– podria incidir en unes 900 o 1.000 persones a Andorra, tenint en compte que al Principat hi ha 10.000 persones aproximadament de més de 65 anys. Es tracta d’un projecte que té per objectiu prevenir la discapacitat i actuar en les persones que tenen més risc, que són els majors de 65 anys. La coordinadora de Recursos Sanitaris del ministeri de Salut, Odile Sarroca, va explicar que es destinen molts recursos a la dependència, com pot ser ara en residències. Indica que quan la persona arriba a aquest punt es pot fer manteniment, però la discapacitat ja no és reversible. Recuperar un bon estat de salut sí que és possible si s’actua  abans, que és el que l’OMS recomana. Per això, amb el programa es vol “donar recursos abans per no només viure més anys sinó per viure millor”.
Sarroca remarca que “costa destinar esforços a actuacions d’aquest tipus perquè no tenen resultats visibles immediats”,  però afegeix que “a llarg termini sempre és una bona inversió”. En aquest sentit, posa en relleu que destinar recursos a la prevenció serà un estalvi en el futur. Ara per ara, no es pot quantificar l’impacte que tindran aquestes mesures en els recursos sanitaris, però. De fet, un dels objectius del programa és tenir indicadors per saber les conseqüències de les accions que es porten a terme, què funciona i què no. Les mesures preventives més importants estan relacionades amb l’activitat física i l’alimentació, però cal analitzar sempre cas per cas perquè hi ha altres factors que poden fer que una persona perdi pes, se senti més cansada o tingui més dificultats per moure’s. 
El programa Aptitude, que és el nom que porta, es preveu desenvolupar durant tres anys, des del 2018 al 2020. A banda dels coordinadors del projecte, també compta amb la participació dels comuns, col·legis professionals, empreses, fundacions i associacions d’afectats. Ara s’està en la fase de trobar els equips que l’han d’implantar, que són gent del territori procedent de diferents àmbits. A banda, s’està planificant una base de dades i ja es començaran a fer algunes formacions sobre la matèria. A partir del 2019 s’iniciarà el cribratge de la gent que entrarà en el programa i es passarà a aplicar les actuacions. Sarroca va remarcar que el desplegament es preveu fer amb els agents de salut i agents socials que hi ha avui al territori tot i que no va descartar que s’hagi de contractar personal al SAAS perquè s’hi haurà de crear una unitat multidisciplinària per fer la valoració dels casos més aprofundida.
La coordinadora de Recursos Sanitaris del ministeri de Salut va destacar que participar en aquest programa permetrà enriquir-se amb l’experiència i el coneixement d’institucions dels països veïns que fa anys que treballen en geriatria i gerontologia, al mateix temps que va destacar la transversalitat dels actors que formen part del projecte, ja sigui de l’àmbit social, com de la salut, els beneficiaris i, fins i tot, el món empresarial, que també hi pren part. Així mateix, gràcies a la iniciativa, els professionals sanitaris i les persones responsables de gent gran podran rebre formació especialitzada (en són socis el Gérontopôle de Tolosa i la Fundació Salut i Envelliment de la UAB) i, amb motiu de les trobades que s’organitzaran, es podrà donar a conèixer el Principat a gent de fora, va apuntar. Sarroca també va informar que l’OMS està interessada a fer servir el programa com a banc de proves d’alguns testos sobre fragilitat que està emprant. Això, segons va dir, donaria molta visibilitat i empenta al projecte. 
El pressupost del programa Aptitude és de 2 milions d’euros. D’aquest import, 1,3 milions provenen dels fons Feder. Andorra hi participa amb una aportació de 50.000 euros. Sarroca va remarcar que el projecte va en la línia que s’havia fixat el Govern, que és passar d’una atenció pal·liativa vers la gent gran a una atenció més preventiva.

Aposta per impulsar la investigació i la innovació en productes i serveis per a la gent gran

Un dels objectius del programa és promoure la investigació i la innovació en el camp de la fragilitat per tal de prevenir la discapacitat. Per això, es busca la creació de vincles entre industrials i empresaris del sector amb professionals de la salut, científics, autoritats regionals i persones grans. Així, la intenció també és desenvolupar la silver economy, relacionada amb els productes i serveis utilitzats per la gent gran. La coordinadora de Recursos Sanitaris del ministeri de Salut, Odile Sarroca, va explicar que ara per ara només s’ha fet contactes amb Actua amb relació a aquest aspecte i que també caldrà elaborar un directori d’empreses relacionades amb la matèria. Sarroca es va mostrar convençuda que “es poden fer coses al país en investigació”, ja que, tot i la dimensió que té Andorra, el fet que en el projecte hi hagi participants d’altres països més grans i amb una experiència d’anys és una ajuda per al Principat (també forma part del projecte la indústria aeroespacial de Tolosa, per exemple). En aquest sentit, va remarcar que la investigació podria estar relacionada amb productes de suport per a la gent gran o programes de gamificació, entre d’altres. “No està res tancat”, va dir. Al mateix temps, va subratllar que del que es tracta amb el programa és d’unir l’empresa, els professionals i la gent gran “perquè es trobin els problemes amb les solucions”.

900
persones
programa
dependència
FEDER
beneficiaran
prevenció
Odile Sarroca

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte