Diari digital d'Andorra Bondia
Joan Micó i Marta Alberch en la presentació de l’Observatori de la Infància, ahir.
Joan Micó i Marta Alberch en la presentació de l’Observatori de la Infància, ahir.

Unicef recomana adoptar mesures per revertir la baixa natalitat al país


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

Fa anys que Andorra és un dels països de la Unió Europea (UE) amb una natalitat més baixa. Actualment, ha passat a ser el país de la UE amb la taxa de fecunditat més baixa, amb un 1%, quan la mitjana europea se situa en un 1,59% i l’ideal per reemplaçar les generacions seria del 2,1%. “Si mirem la resta de països d’Europa, no trobem una taxa que sigui més baixa”, va dir el director del Centre de Recerca Sociològica, (CRES), Joan Micó. Es tracta d’una tendència que preocupa el Comitè Nacional d’Andorra per l’Unicef i així ho va posar ahir de manifest la seva directora, Marta Alberch, en la presentació de l’Observatori de la Infància 2019. 

Segons les dades recollides pel CRES procedents del departament d’Estadística, els últims deu anys els naixements han descendit un 38% al país, passant dels 875 infants nascuts el 2008 als 543, el 2018. Per aquest motiu, va explicar Micó, en l’Observatori d’aquest semestre algunes de les preguntes van adreçades a esbrinar els motius pels quals ha baixat la natalitat i quines mesures creuen els ciutadans que podrien ajudar a incentivar-la. En aquest sentit, Alberch va apuntar que des d’Unicef es recomana al Govern “que es prenguin mesures legislatives per corregir aquest desequilibri”, com ara incrementar els permisos de maternitat i paternitat fins a 12 o 13 mesos amb remuneracions salarials, que en alguns països són del 67% o del 83%, afavorir horaris més flexibles, fixar uns incentius per fill, com ara els xecs nadó i la subvenció o gratuïtat de les llars d’infants i  menjadors escolars per facilitar la conciliació. Per Alberch, quan es treballi el Pla nacional d’infància s’haurien d’introduir aquestes mesures o altres de similars. Això ajudaria a augmentar la població de 0 a 17 anys, ja que actualment és de les més baixes d’Europa i  representa el 16,6% de la població, mentre que el 2011 era del 18,4%. Amb relació a això, Micó va comentar que “el volum més important de persones al Principat se situa entre els 40 i els 55 anys”.
Quant als indicadors de benestar material, Alberch va informar que només s’ha pogut actualitzar el percentatge de menors que viuen en llars amb una despesa per sota del 60% de la mitjana nacional, considerada pobresa relativa i que se situa al 9,9%, el que representa una “lleu millora” respecte de la dada anterior.
Finalment, la directora d’Unicef Andorra va insistir en la necessitat i el compromís de facilitar dades de tots els indicadors que s’inclouen en l’Observatori de la Infància i va demanar que el Govern es faci cada cop més seva aquesta iniciativa, i més pensant en l’elaboració del Pla nacional de la infància, perquè “per poder actuar s’ha de quantificar”. D’aquesta manera es podrà aprofundir amb més detall en la situació dels infants que poden ser més vulnerables i prendre les mesures socials més adequades per garantir l’estat del benestar dels infants i les seves famílies.

Unicef
recomana
adoptar
mesures
revertir
baixa
natalitat
país

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte