Diari digital d'Andorra Bondia
Els responsables dels locals confiaven en l’estiu per refer-se, però comptaven encara amb la reducció del 75% del lloguer.
Els responsables dels locals confiaven en l’estiu per refer-se, però comptaven encara amb la reducció del 75% del lloguer.

Unió de Bars considera “fora de lloc” la reducció de l’ajut al lloguer al 50%


Escrit per: 
M. P. / M. P. A. / Foto: Facundo Santana

El consell de ministres va decidir ahir que la reducció del 75% de l’import del lloguer que s’aplicava a bars i cafeteries passi a ser només del 50%. Segons van explicar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el ministre portaveu, Eric Jover, la decisió s’ha adoptat per la flexibilització de les restriccions que tenien aquests locals i que es considera que ha de permetre incrementar la seva activitat i per tant, també la seva facturació. Una situació que van advertir que també s’aniria fent extensiva a la resta d’activitats econòmiques a mesura que vegin alleugerides les restriccions que els afecten. “La pandèmia ha suposat un esforç per al Govern i durant tota la crisi hem anat augmentant o disminuint el suport en funció de la situació sanitària”, va recordar Jover, que va afegir que “els recursos públics no són infinits” i que per tant la voluntat és fer “una gestió eficient” dels cabals públics i anar modulant els ajuts.

Unió de Bars d’Andorra creu que la mesura està “fora de lloc” i “que no té sentit treure el 25% d’ajuda”, ja que arriba en un moment en què el sector tot just ha començat a obrir una hora més i de cap de les maneres es pot pensar que ja s’ha començat a recuperar. Ho va manifestar amb contundència ahir mateix el seu portaveu, Francesc Medina. Segons va dir, el Govern no pot creure que perquè fa una setmana que han  permès obrir als bars fins a les 9 de la nit ja s’han pogut recuperar d’unes pèrdues econòmiques que arrosseguen des de fa un any. I és que Medina va voler insistir en aquest punt, ja que el que guanyen amb una hora més de facturació ho perden en deixar de percebre aquest 25% d’ajuda. Per això va titllar l’anunci de “ridícul”.

El portaveu d’Unió de Bars va reconèixer l’esforç econòmic que ha fet el Govern però també va assenyalar que aquesta ajuda respon a la decisió presa pel mateix Executiu de tancar durant molts mesos els bars. En aquest sentit va insistir que si van desapareixent els ajuts també “ens han de treure les restriccions”. A més, considera que no es pot fer un anunci d’aquest tipus i aplicar-ho d’un dia per l’altre. Per aquest motiu, creu que el millor hauria estat comunicar-ho amb temps perquè el sector es pogués preparar. Per exemple, s’hauria pogut anunciar ara la reducció però per aplicar-la a l’agost o al setembre. 

Medina va exposar que la reducció arriba en un mal moment perquè els responsables dels bars esperaven amb candeletes que arribés l’estiu per començar a refer-se però comptant que es podrien anar recuperant una mica de les pèrdues econòmiques, fet que permetria a alguns dels establiments mirar de sobreviure i no haver de tancar portes. Per això va denunciar manca de previsió per part de l’Executiu.
Finalment, es va mostrar molest perquè “ni tan sols se’ns ha informat”. De fet, des de la darrera reunió amb tècnics del ministeri de Salut de fa tres setmanes per presentar la proposta de segell Covid per als locals no se’ls ha convocat a cap més trobada.

Unió de Bars
fora de lloc
reducció
ajut
lloguer
50%
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic