Diari digital d'Andorra Bondia
L’edifici del Lycée Comte de Foix.
L’edifici del Lycée Comte de Foix.

Uns 400 alumnes del Lycée ocuparan les instal·lacions de Ciutat de Valls


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

Els espais de l’escola de Ciutat de Valls i de l’edifici del Roc acolliran, previsiblement a partir del curs que ve, entre 350 i 400 alumnes del Lycée Comte de Foix. Segons va informar el director del centre, Daniel Raynal, es tracta dels estudiants del Lycée d’ensenyament general i tecnològic. Raynal va indicar que, tenint en compte que aquests locals no estan lligats a les actuals instal·lacions, s’ha optat per ubicar-hi els alumnes més grans (tenen entre 16 i 18 anys), els més autònoms i que es poden desplaçar fàcilment. 

Ara per ara es desconeix quan aquests espais podran entrar en funcionament com a extensió del Lycée Comte de Foix, ja que abans cal dur a terme treballs d’adequació a l’edifici. En aquest moment ja està en curs de realització un estudi tècnic que determinarà les actuacions que cal fer a l’immoble. En aquest sentit, Raynal va recordar que a Ciutat de Valls hi ha dues instal·lacions. D’una banda, l’edifici de l’escola andorrana, que està en molt bon estat i que es pot utilitzar d’immediat. Quant a l’edifici de l’escola espanyola, el director del Lycée va explicar que requereix una renovació. Alguns dels treballs que s’hi hauran de dur a terme fan referència a la instal·lació de la xarxa d’informàtica, millores en l’aïllament, fusteria i pintura, entre d’altres. “És un edifici que fa anys que no s’utilitza i cal posar-lo al dia”, va dir. El pressupost i la data d’inici de les obres d’adequació també està per fixar. Abans, caldrà iniciar el procediment de contractació pública perquè les empreses puguin presentar les seves ofertes i també disposar del pressupost, va declarar el responsable del Lycée. Amb relació al finançament dels treballs, encara no s’ha establert si França hi aportarà una part o bé si seran assumits íntegrament per Andorra. En tot cas, Raynal va apuntar que “podem pensar que el gener del 2020 tindrem una idea de com s’organitzaran els treballs”.
La comissió mixta d’Educació francoandorrana va acordar el gener passat que el Govern cedirà espais de l’escola de Ciutat de Valls i de l’edifici del Roc per a l’extensió del Lycée Comte de Foix. Aquesta és la solució que es va trobar per donar resposta al creixement de l’alumnat que es preveu de cara als pròxims anys en aquest centre i que passaria dels 1.500 efectius que hi havia aleshores als 1.800. La cessió serà temporal, per un termini de cinc anys, i es podrà prorrogar d’any en any mentre els alumnes del Lycée superin els 1.500. L’acord preveu que el centre en podrà fer ús a partir del mes de setembre del 2020. Aquest termini havia de permetre fer les obres necessàries en aquests espais i coincidirà amb el moment en què els alumnes del sistema andorrà es desplaçaran a l’escola de Santa Coloma, on avui s’estan realitzant obres d’ampliació.

Renovació al Lycée
Durant aquest any també s’han fet obres de renovació al Lycée, a les quals s’hi ha destinat uns 400.000 euros. Ara ja han finalitzat els treballs de rehabilitació de dues plantes del centre. Entre d’altres millores, s’ha renovat el sostre, s’han canviat les finestres per millorar l’aïllament tèrmic i sonor, i s’han fet treballs de pintura. Tot això per adaptar-se a les normes. A finals de setembre, a més, s’enllestiran les obres a la piscina, on s’han renovat tots els vestidors. Altres obres previstes fan referència a l’internat i als ascensors. Raynal va explicar que hi ha un programa de millora a tres o quatre anys vista amb el qual França preveu una inversió d’entre 300.000 i 400.000 euros cada any.

 

Els efectius del Lycée Comte de Foix creixen un 2,7% i arriben als 1.510 aquest curs

L’alumnat del Lycée Comte de Foix ha registrat un creixement, tal com es preveia. En concret, un total de 1.510 alumnes han començat el curs aquest any, quan l’any passat hi havia 1.470 efectius. Així doncs, el centre acull 40 estudiants més que fa un any, el que suposa un increment del 2,7%. El director del Lycée, Daniel Raynal, va explicar que de cara als pròxims cursos el centre tindrà aproximadament entre 50 i 100 alumnes més cada any. És per això que hi ha necessitat de disposar de nous espais. Amb relació a la plantilla de professors, el creixement d’efectius ha comportat la incorporació de set o vuit docents més. Raynal va assegurar que “França ens dona els mitjans necessaris per funcionar. No hi ha problema”. El director del centre va destacar que l’inici de curs va funcionar correctament. Així indica que tots els professors havien estat nomenats i ja es trobaven a Andorra. A més, hi ha d’altres ensenyants que cobreixen algunes hores “per completar”. Raynal també va dir que un increment d’alumnes no ha de suposar obligatòriament més docents, ja que la plantilla depèn del nombre de classes.

 

 

 

Lycée
Ciutat de Valls
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic