Diari digital d'Andorra Bondia
Taula rodona de la jornada sobre cures pal·liatives feta ahir.
Taula rodona de la jornada sobre cures pal·liatives feta ahir.

Uns 70 professionals tracten sobre els reptes de l’atenció pal·liativa


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

Una setantena de professionals dels àmbits sanitari, social i sociosanitari del país i de rodalies es van aplegar ahir al matí en una jornada tècnica sobre l’atenció pal·liativa del segle XXI organitzada per DomusVi. La formació va tenir lloc precisament al centre residencial DomusVi Salita d’Escaldes-Engordany. Hi van participar professionals de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, d’atenció primària, d’atenció domiciliària, d’altres residències, amb perfils mèdics, infermeria, treballadors socials, psicoterapeutes i psicòlegs, entre d’altres. 

El secretari d’Estat de Salut del ministeri de Salut, Joan Antoni León, i la coordinadora del departament d’Afers Socials, M. Mercè Pascual, van inaugurar les jornades, que van comptar amb el doctor Marc Pascual i la diplomada en infermeria Esther Argilés, ambdós especialistes en cures pal·liatives de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.

Segons el director de la residència, Ernest Sáiz, l’objectiu d’aquesta jornada va ser mostrar com ha anat evolucionant l’atenció pal·liativa en les últimes dècades i va respondre a una de les línies estratègiques d’aquesta residència, que vol desenvolupar una subunitat especialitzada en cures pal·liatives en el mateix centre. “És una branca d’especialització que ens interessa”, va subratllar Sáiz, tot i que és una atenció que ja “estem fent”. I és que l’evolució en aquest àmbit “ha estat espectacular”, va destacar Sáiz. Abans, la majoria de les persones que rebien aquest tipus d’atenció estaven malaltes de càncer; en canvi, en l’actualitat, els malalts de càncer representen el 30% dels malalts que s’atenen en una unitat de cures pal·liatives. “Ara s’atenen persones amb malalties degeneratives i cròniques”. En aquest sentit, la neuropsicòloga del centre residencial, Carolina Cerqueda, va remarcar que ara s’inicia el tractament pal·liatiu molt abans: “No ens basem tant en el pronòstic, sinó en les necessitats que té la persona al llarg de tot l’ingrés”.

En el cas de les persones grans, es tracta de “pacients molt complexos, amb moltes malalties i complicacions afegides”. La finalitat, va destacar Cerqueda, és “afrontar el final de la vida amb dignitat”.

Sáiz també va remarcar la importància de la figura de la “gestora del cas”, una persona que ajuda a minimitzar, optimitzar i a buscar la màxima eficiència en l’atenció del malalt que rep l’atenció pal·liativa. És qui coordina l’ús dels diferents recursos.

Es tracta de la tercera jornada tècnica que organitza el centre residencial DomusVi Salita  des de la seva creació. El 2016 es va centrar en la demència i, el 2017, en l’afectació neurològica a la persona gran. 

professionals
reptes
atenció pal·liativa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte