Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de l’acte de celebració del 25è aniversari de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.
Un moment de l’acte de celebració del 25è aniversari de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.

Urgències separarà els pacients de “poca intensitat” dels d’emergència


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha creat una taula de treball per estudiar com separar els pacients que arriben al servei d’urgències de l’hospital amb un quadre de poca gravetat d’aquells que requereixen una atenció immediata. A la taula esmentada hi participen facultatius d’urgències, directius del SAAS, el ministre i també un representant del Col·legi de Metges.  

Urgències ja ha tingut uns canvis estructurals quant a organització interna entre el 2017 i el 2018. Però ara el que es vol és aconseguir més eficiència i derivar a atenció primària per altres circuits aquelles persones, que són la majoria, que s’adrecen a urgències. Una de les opcions per les quals aposta el mateix ministre per dur a terme aquest objectiu és ampliar l’horari d’atenció del servei de permanències mèdiques. De fet, aquest servei té una partida pressupostària per a l’any vinent. El plantejament és que aquest servei pugui cobrir “aquelles franges horàries de freqüentació a l’hospital de patologies de poca intensitat i que es poden resoldre a permanències mèdiques durant tots els dies de l’any”. L’altra alternativa és implicar la figura del metge de capçalera dins del servei d’urgències per atendre els casos menys greus. 
Segons el director del SAAS, s’espera que es tingui un informe ben reflexionat sobre aquesta millora que es pretén introduir al servei d’urgències l’any vinent, i per al 2021 es podrien projectar les obres que comportarà la nova remodelació d’urgències. No es farà abans, perquè tal com va explicar Piqué, per al 2020 es preveuen les obres de la remodelació de l’hospital de dia i dels gabinets d’exploracions.
A més, el ministre va recordar que actualment s’estan fent treballs de remodelació de tot el bloc quirúrgic que “permetran arreglar els circuits que teníem i millorar la cirurgia major ambulatòria, que és aquella en la qual el pacient no ingressa”. En aquest sentit, Piqué va manifestar que fa uns anys només es feia el 20% del que es pot fer en cirurgia major ambulatòria, i actualment es fa el 50%. Tot i això, amb la remodelació del bloc quirúrgic es vol arribar a l’objectiu marcat de fer el 80% de les operacions que es puguin realitzar evitant l’ingrés hospitalari. 

Nova etapa 
Davant d’un gran públic de representants d’institucions polítiques i socials, com les ambaixades espanyola i francesa, el Consell General, el Govern, bombers i Protecció Civil, entre altres, la terrassa d’entrada a l’hospital va acollir la celebració, amb un gran nombre de personal de la plantilla, el 25è aniversari del centre. Es va recordar a tots aquells que han participat en l’atenció, i a diferents nivells, però els discursos tant del ministre com del director de SAAS es van centrar sobretot en la nova etapa que ja ha començat i que suposa un canvi de model cap a una atenció més domiciliària. 
“L’hospital ja va sortir al carrer el 2017 amb la unitat de cures pal·liatives, ara s’ha d’impulsar l’hospitalització domiciliària de la gent gran i posar tots els dispositius necessaris a casa del malalt, que és on ell es troba millor”, va dir el ministre. Per la seva banda, Piqué també va remarcar que en aquest sentit s’ha de ser també proactius i s’està estudiant la possibilitat d’enquestar “els majors de 60 anys per fer un cribratge del seu risc a  començar a estar fràgil, físicament i mentalment i buscar signes per fer-los un pla de vida”. Segons el director del SAAS, la dimensió d’Andorra “ho permet”.

Anatomia patològica es modernitza
La direcció de recursos generals de l’hospital ha treballat en un programa de millora a partir de tres nivells diferents, el de l’obsolescència, és a dir, allò que s’ha de canviar perquè s’ha quedat antiquat d’acord amb el que dicta la normativa europea, i finalment, altres inversions que obeeixen a un desenvolupament estratègic. La reubicació i remodelació del departament d’anatomia patològica obeeix a les dues primeres. S’han fet unes reformes per evitar la inhalació del formol per part dels professionals que hi treballen consistents a la instal·lació de portes d’abstracció de l’aire tal com marca la norma europea. Però el servei també incorpora tècniques d’immunohistoquímica per a proves que abans es feien a fora. A més, es preveu tancar amb el Clínic de Barcelona un acord per disposar del laboratori automatitzat de biologia molecular més modern d’Europa i poder estar en contacte per tenir segones opinions en casos incerts i complexos.

El SAAS va contractar l’any passat 46 professionals més
El SAAS va tancar el 2018 amb un pressupost de 65,6 milions d’euros (2,6 més que el 2017). Un total de 39 milions (1,3 milions més) es van destinar a pagar els 1.078 treballadors (46 professionals més que l’any anterior). El resultat pressupostari és positiu si es té en compte que els ingressos van sumar 63,9 milions i les despeses, 63,8 milions.
La satisfacció dels pacients es mesura amb una nota de 8,83 sobre 10. Una valoració lleugerament superior a la de l’exercici anterior que s’extrau de 573 enquestes de pacients ingressats. En total, l’any passat es van efectuar 8.235 ingressos, amb una estada mitjana de 4,6 dies.
Per altra banda, l’hospital va registrar 178 queixes, 36 més que l’any anterior, a les quals s’ha donat resposta amb una mitjana de temps de 56 dies. També s’han rebut 29 agraïments i 8 suggeriments.

urgències
separar
pacients
poca intensitat
emergència
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic