Diari digital d'Andorra Bondia
Els grups municipals van aprovar la nova ordenança dels cementiris.
Els grups municipals van aprovar la nova ordenança dels cementiris.

Urnes biodegradables i un espai de dol perinatal per al cementeri


Escrit per: 
Redacció/Foto: Ajuntament de la Seu d'Urgell

El ple de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell va aprovar dilluns al vespre la nova ordenança dels cementiris municipals, que inclou el cementeri de la Seu d’Urgell i de Castellciutat, que regularà per primera vegada la pràctica que es fa habitualment des del servei de cementiris. Aquesta ordenança, que va ser aprovada per unanimitat de tots els grups municipals que conformen el Consistori urgellenc, preveu dues grans novetats que oferirà el recinte del cementiri municipal: un espai per a urnes biodegradables i un espai de dol perinatal. Al respecte, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, va manifestar que facilitant l’ús d’aquestes urnes funeràries biodegradables “contribuïm des del món local a la transformació dels cementiris, tal com els entenem fins ara, en espais verds, de natura”.
Les urnes biodegradables per dipositar les cendres dels difunts estaran instal·lades en un espai nou del cementiri que tindrà aspecte d’hivernacle. Aquestes urnes es concediran per a un període màxim de 5 anys i disposaran d’una placa identificativa de la persona difunta. El titular podrà plantar-hi amb les cendres la planta o l’arbre que desitgi d’entre les espècies pròpies del territori. Aquest servei garanteix que les incubadores tinguin connexió elèctrica i de tramesa de senyal telemàtica per facilitar el control i seguiment de la planta i la connexió d’aigua per regar-la. Val a dir, però, que els titulars de les urnes seran els responsables del manteniment i cura de la planta o arbre.  
Una vegada finalitzi el termini de la concessió d’aquestes urnes biodegradables, el titular podrà retirar la planta i endur-se-la o permetre que la planta es dipositi en una zona verda del municipi de la Seu d’Urgell que l’Ajuntament habiliti amb aquesta finalitat que podria estar fora del recinte del cementeri.
D’altra banda, la nova ordenança del cementiri també inclou una altra novetat, com és l’habilitació d’un espai de dol perinatal que estarà dedicat a la memòria dels fills morts durant l’embaràs (mort perinatal o gestacional). “El seu objectiu és que els pares, mares i familiars disposin d’un espai on recordar-los”, va remarcar l’alcalde urgellenc.

urnes
biodegradables
cementiri
dol
perinatal
Seu
Espai
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic