Diari digital d'Andorra Bondia
L''emprenedor social' Jim Roldán, entrevistat ahir a la nit al 'FAQS' de TV3 per la periodista Cristina Puig.
L''emprenedor social' Jim Roldán, entrevistat ahir a la nit al 'FAQS' de TV3 per la periodista Cristina Puig.

"Vam pagar 1,2 milions per endavant i van obrir la producció per nosaltres", diu l'intermediari que va gestionar els tests serològics


Escrit per: 
Redacció / Foto:TV3

Diu que va haver de pagar 1,2 milions d'euros per avançat, a un intermediari que no coneixia, i que gràcies a aquest extraordinari -i pelet temerari- acte de fe, i als que denomina "cercles de confiança" que ha gestat al llarg de deu anys de negocis a la Xina, va aconseguir que la fàbrica de Wuanzu on es produeixen els tests serològics obrís la producció. El cert és que no va ser l'única carambola que es va haver de marcar perquè els 150.000 tests serològics arribessin a Andorra a punt per al cribatge massiu, i amb només quatre de retard sobre el calendari previst. 

Així és com ho va explicar dissabte l'empresari català Jim Roldán, CEO de Linkcare Health Services que prefereix definir-se com a "emprenedor social" que va desfilar pel programa FAQS, de TV3, en una nova parada del tour per mitjans catalans que va arrencar a finals d'abril a La Vanguardia. Segons el relat de Roldán, es va tractar d'una autèntica carrera d'obstacles que tenia moltes butlletes per acabar malament, o simplement per no acabar, i que si va sortir bé va ser quasi, quasi de miracle. El primer de tots, contactar una de les tres úniques empreses que el govern xinès va autoritzar el 27 de març a exportar material sanitari amb destinació a Europa. El segon, convèncer-los que li fabriquessin i reservessin un lot de 150.000 tests serològics. I el tercer, i no menor, trobar un forat a la bodega d'un avió per transportar-los fins a Barcelona. Doncs Roldán se'n va sortir.

"Per fer negocis a la Xina hi ha una institució molt curiosa, que són els cercles de confiança, que no són un invent d'ara sinó que es remunten als temps de la Ruta de la Seda, quan no podies fer una transferència per pagar una mercaderia i necessitaves precisament això, un cercle de confiança, que és una mica més que el tradicional contacte, persones que donen la cara per tu i es fan responsbales de les teves relacions econòmiques amb un tercer. El cas és que ens vam posar en contacte amb persones d'aquest cercle nostre de confiança, que inclou personal del ministeri de Sanitat xinès i del govern de Wuanzu que havia col·laborat amb nosaltres al Clínic, i ens van recomanar la millor empresa que podia fer-nos aquesta feina", diu Roldán. Aquesta era la part diguem-ne fàcil. La difícil va ser convèncer-los per tramitar la demanda dels tests andorrans: "Vam aconseguir colar-la dintre d'altres comandes molt més grosses, perquè el problema gros és que en aquell moment la demanda era mil vegades superior a l'oferta."

El repte era, per tant, tancar l'operació en una mercat com el xinès en què, diu l'empresari, després de Wuhan el sistema de crèdit ha col·asat absolutament: "El crèdit literalment no existeix, és el que els economistes denominen tècnicament una economia de guerra, l'únic criteri per tancar una operació és portar els diners per endavant, no cal portar el maletí, n'hi ha prou amb una transferència, però sempre a l'avança". El cas és que Roldán va rebre l'encàrrec divendres, el mageix dia qu els tests havien doblat el preu degut a l'enorma demaanda, recorda, i al dilluns següent tenia al compte de l'empresa 1,2 milions d'euros dipositat pel govern d'Andorra per pagar els tests, diners que corresponien aproximadament, diu, al 80% de l'operaciò. Aquella mateix dilluns a la nit ja anaven direcció Singapur: "Vaig patir molt, és clar, perquè si el govern d'Andorra no rebia els tests jo hauria defraudat al poble andorrà. I recordi que estava confinat, no podia desaparpeixer per eludir responsabilitats, però va funcionar, van obrir la producció per nosaltres, això és típc en aquestes situacions, i les relacions personals hi ajuden".

Un altre problema afegit, insisteix, van ser que les crítiques que havia suscitat la qualitat d'alguns dels productes que s'exportaven des de la Xina, i que van obligar el govern asiàtic a instaurar una prova de qualitat per a tots els productes sanitaris destinats a l'exportació. El resulttat és que "tot el material que ja teníem preparat a l'aeroport va haver de tornar a les fàbriques d'origen per passar la revisió reglamentària", diu. L'últim miracle va ser col·locar la mercaderia a la bodega d'un charter amb destinació a Barcelona. La resta de la història és prou coneguda: el 24 d'abril desembarcaven al COEX, el 30 va començar la primera ronda, i la setmana que ve acabarà la segona.

La pregunta òbvia és: per què Roldán, precisament? La resposta llarga és que Linkcare Health Services, empresa vinculada a l'hospital Clínic de Barcelona que ell dirigeix, porta deu anys treballant a la Xina, on segons Roldán cada dia es construeixen dos centres de les proporcions del mateix Clínic en nombre de llits: "Al desembre del any passat estaven fent un assaig molt similar al del doctor Mitjà amb la hidroxicloroquina, però per a la grip comuna, per comprovar si aquest medicament en particular n'evitava la transmissio". Va ser llavors quan va saltar l'alarma a Wuhan i ell es va veure obligat a repatriar-se. Perillaven els deu anys d'experiècia a la Xina, però "els emprenedors tenim la dèria de convertir els problemes en oportunitat: teníem una xarxa de contactes i molt bones relacions, i a Catalunya teníem greus probemes amb les residències. Em vaig proposar com un repte personal contactar amb les empreses més importants que produeixen tests serològics i proves de PCR per portar-los, pensant que a  Catalunya hi hauria molta necessitat de fer-los servir a residències de gent gran." I va ser mentre engegava aquestes gestions quan el va contactar el director del SAAS, Josep Maria Piqué, amb qui havia coincidit en els temps que Piqué dirigia el Clínic i que sabia dels vincles xinesos de Roldan: "Em va dir que tenien aquest pla per fer el cribatge massiu de la població i que necesitaven 150.000 tests". I va posar fil a l'agulla.

El cert és que Roldán sha convertit en un dels grans propagandistes del test poblacional. Així ho ha deixar clar en el minut final de FAQS, quan va demanar la paraula per cantar-ne les bondats: "Com a emprenedor social sempre tens la vocació de fer alguna cosa que canviï la vida de les persones. I estic especialment orgullós d'haver donat un petit suport en aquesta iniciativa del poble d'Andorra, que ha fet una cosa que no hava intentat ningú abans. Cal recordar que el país europeu amb major mortalitat per Covid-19 per 100.000 habitants és Bélgica, i que el segon és Andorra, pel senzill motiu que els va agafar en plena temporada turística. I cal reocrdar també que el test ha sigut voluntari, com el confinament. Si estiguéssim parlant de Dinamarca o de Suècia diríem que ens hi hem d'emmirallar, però és que aquesta gent [els andorrans] menja els mateixos calçots que nosaltres. Som cosins germans!"

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Una performance mes del Dr. Martínez a Catalunya, que es la seva pàtria, jo mes que acte heroic ho trobo una temeritat amb els calers de tothom, si per lo menos fos per fer PCR’s a bon preu, que es lo únic fiable.....

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte