Diari digital d'Andorra Bondia
Veïns de l’Aldosa recullen signatures contra una estació elèctrica de FEDA
Veïns de l’Aldosa recullen signatures contra una estació elèctrica de FEDA

Veïns de l’Aldosa recullen signatures contra una estació elèctrica de FEDA


Escrit per: 
P.G./ M.S. / Foto: Jonathan Gil

Un grup de veïns de l’Aldosa, a la parròquia de la Massana, han constituït una plataforma per iniciar una recollida de signatures en contra de la construcció d’una estació transformadora i repartidora (ETR) que té projectada Forces Elèctriques d’Andorra al bosc del Bisset, a la carretera de la Gonarda i a pocs metres de la zona residencial. 
FEDA té projectada aquesta infraestructura des de l’any 1991, quan el Comú de la Massana ja va cedir el terreny en un conveni que era per fer arribar la línia d’alta tensió fins a l’Aldosa i que preveia aquesta estació en el futur.
Ara FEDA veu urgent la construcció perquè preveu que en dos o tres anys es poden tenir problemes de subministrament d’energia elèctrica, i per això s’ha posat en marxa el projecte. Els veïns s’hi mostren contraris i volen frenar la iniciativa perquè l’ETR és molt pròxima a la zona residencial i perquè, segons argumenten en el full que recull les signatures, pot perjudicar la salut dels habitants de l’Aldosa. 
En aquest sentit, Alfons Valdés, un dels integrants de la plataforma, va explicar que l’ETR que es vol construir en aquesta zona “és molt gran i enorme, d’uns 20 metres de llargada, 
15 d’alçada i 16 de profunditat”, i gairebé “més gran i potent que la de la Margineda”, i va mostrar la preocupació per la “radiació” que pugui generar.
Així mateix, Valdés, que va recordar que tot just “a deu metres” de l’emplaçament on es vol ubicar l’ETR “hi ha un habitatge”, va destacar l’afectació que tindria per al bosc del Bisset perquè “es tracta d’una zona de molt pendent i l’excavació que s’ha de fer és molt important”.
Al marge dels neguits pels efectes sobre la salut, mediambientals i paisatgístics, Valdés, que va voler deixar clar que els veïns “no estan en contra de l’ETR que ha de servir per alimentar les pistes d’esquí sinó en contra de la seva ubicació”, va incidir en el soroll, ja que l’ETR treballa tot el dia, i per tant en les molèsties que pot causar la infraestructura als ciutadans que hi viurien al costat, així com en el “risc d’incendi” que hi pot haver amb el cablejat que hi vagi associat.
Tot i que FEDA té entre les seves inversions previstes la construcció d’aquesta subestació, des del Govern asseguren que encara s’està elaborant el projecte constructiu i per tant no s’han iniciat les obres. Pel que fa als estudis mediambientals pertinents, s’hi està treballant en paral·lel a la redacció del projecte. Segons manifesten des de l’executiu, “sempre es tindrà en compte el vessant mediambiental i el paisatgístic abans de començar la construcció i s’adaptarà el projecte per garantir al màxim aquests preceptes”. 
El cònsol major de la Massana, David Baró, que ha estat present en les reunions dels veïns amb FEDA i els representants del Govern, va explicar que s’ha constituït un grup de treball per anar analitzant els informes que se’n vagin derivant i per informar la població. “Es pot construir uns metres més amunt, perquè estigui més integrada al paisatge, i pot ser inclús mig soterrada, segons van explicar des del Govern”, va dir Baró.  De fet el Govern va agafar el compromís de mantenir informats els membres de la plataforma sobre els resultats dels estudis i es preveu tenir un contacte periòdic amb els interessats. 
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, acompanyada del titular de Salut, Carles Álvarez, va rebre fa un parell de setmanes els representants de la plataforma per conèixer els seus neguits i, segons asseguren des de l’executiu, “es va mostrar oberta a ampliar els estudis ja existents i a estudiar les alternatives possibles, tot i que l’opció prioritària i aquella en què treballen el ministeri i FEDA és la inicial, prevista des del 1991. Per tant, el projecte no s’ha paralitzat”. 

Herència d’anys
El cònsol de la Massana va recordar que el lloc on es preveu construir aquesta ETR ha canviat molt des del 1991, quan es va cedir el terreny, i que fins ara l’edificació ha crescut molt, fet que fa que encara sigui més pròxima la distància entre la zona residencial i el lloc on vol ubicar-se la subestació.
En aquest sentit, Valdés va insistir que, malgrat que aquest projecte “sigui una herència de fa més de vint anys i que ningú en tingui la culpa”, és important que “es resolgui pel bé de l’Aldosa, de la Massana i d’Andorra”. Així mateix, el portaveu de la plataforma veïnal, que va incidir també en “la importància que els projectes es portin a terme en col·laboració amb la ciutadania”, va explicar que en la reunió mantinguda se’ls va dir que es tractava d’una qüestió “que aniria per llarg”, encara que la gent afectada “està neguitosa, nerviosa i impacient i desitjaria resoldre la qüestió com més aviat millor”.

ETR
Aldosa
FEDA
veïns
signatures
estació elèctrica
Gonarda
bosc del Bisset

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Silvia, a veure què fas. Tan compromesa que et mostres amb l'entorn en les teves manifestacions, a veure si ara et mulles. Pensa que si casa teva estés situada a 10 metres d'aquesta instal.lació... què mouries? què fariies? Tens una responsabilitat i l'has de complir, Ho espero fefaenment!!!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte