Diari digital d'Andorra Bondia
Josep Miquel Vila i Julià Call van exposar la tasca feta aquest mandat en la reunió de poble d’ahir.
Josep Miquel Vila i Julià Call van exposar la tasca feta aquest mandat en la reunió de poble d’ahir.

Vila defensa la gestió i afirma que Naturlàndia ajudarà a reduir deute


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

La reunió de poble d’ahir va servir perquè el Comú de Sant Julià de Lòria defensés la gestió duta a terme aquest mandat, que ha permès reduir l’endeutament de 23 milions a 13 milions d’euros, allunyant-se del límit permès per la llei, i fer que Naturlàndia acabi aquest any amb un superàvit de funcionament de 550.000 euros, un fet que es dona per primer cop. Així mateix, el cònsol major, Josep Miquel Vila, es va mostrar confiat que l’ecoparc, amb el projecte de la tirolina ja consolidat, pugui arribar a donar vida a la parròquia i a Andorra. En aquest sentit va destacar que “Sant Julià té futur” i va exposar que amb les actuacions dissenyades la societat podria retornar-li 500.000 euros i l’endeutament del Comú podria passar de 13 milions a 3 milions d’euros.

Vila, a preguntes del públic (el portaveu de Desperta Laurèdia, Cerni Cairat, en va fer una bateria) va explicar que s’ha apostat per la tirolina perquè és necessària per eixugar el dèficit de Camprabassa. També va mantenir l’aposta per les activitats aquàtiques a la Valira, ja que han de permetre “donar vida al poble”, acostant els visitants a la cota 900. Va insistir que el ràfting pot funcionar de l’abril al juliol i que després d’aquesta època es podria posar en marxa algunes hores al dia. Vila va informar que les obres per aquest projecte han costat fins ara 270.000 euros (200.000 euros de neteja del riu i uns 70.000 de l’arranjament dels locals). Tenint en compte que el manteniment del riu és competència del Govern, el cònsol major va explicar que el Comú està en converses amb l’executiu perquè assumeixi la part que li toca.
Amb relació a Naturlàndia, Vila va explicar que entre inversions i l’endeutament costava fins avui 2 milions d’euros a l’any. Això, a partir d’ara canviarà, va remarcar. Així, aquest any, tot i que s’han registrat 170.000 visitants, la mateixa xifra que el 2016, la rendibilitat ha millorat gràcies a la reducció de les despeses, que han passat de 4 milions a 3,2 milions d’euros. El cònsol també va destacar els resultats positius de les enquestes de satisfacció que es fan als clients, que mostren com a atracció més valorada el Tobotronc. La projecció és que el parc pugui arribar a acollir 300.000 visitants el 2025 gràcies, també, a nous atractius com simuladors de realitat virtual i la tirolina. És per aquest motiu que Vila confia que pugui ser “un punt de referència de les activitats a l’aire lliure a l’estiu a Andorra i el Pirineu”. El cònsol major lauredià va indicar que el Comú ja ha rebut dos permisos per al projecte de la tirolina i que només en manca un tercer. Arran d’això encara no s’ha avançat en tancar acords amb cap inversor privat. Vila creu que “el més probable” és que no succeeixi fins al proper mandat. També va dir que “presumiblement” no s’adquiriran compromisos amb relació als projectes que s’estan impulsant abans de les eleccions i va reiterar que “amb dos mesos no es pot fer massa feina”.
El cònsol major lauredià també va defensar la seva acció en la negociació de les transferències, ja que amb la modificació que havia projectat el Govern inicialment la parròquia hauria rebut 1 milió d’euros menys que ara. A més va assenyalar que s’ha iniciat el cadastre (s’hauran fet 120 hectàrees a finals de mandat), s’han fet 233 noves places d’aparcament, i va informar de la rebaixa del deute de Sasectur i l’escola bressol. Així mateix va indicar que s’analitzaran les responsabilitats de l’esllavissada per ingressar les pèrdues pel que fa al magatzem comunal.
Part dels assistents a la reunió es van mostrar crítics amb les explicacions de Vila i fins i tot van posar en dubte les dades que va facilitar sobre l’endeutament. En aquest sentit, el portaveu de Desperta Laurèdia va apuntar que els números no estan fiscalitzats pel Tribunal de Comptes. Respecte als projectes de la tirolina i el ràfting Cairat va dir que equivocar-se és humà però obstinar-se en l’error és ser irresponsable, una afirmació que va aixecar aplaudiments entre part dels assistents. També va exigir al cònsol major més transparència i estar més al costat de la gent que treballa a la Rabassa.

 

Passarel·les per a vianants al centre del poble

Vila va anunciar que el Comú de Sant Julià de Lòria ha demanat al Govern la construcció de dues passarel·les per a vianants per posar fi als embussos i millorar la seguretat dels vianants. La primera es projecta a la plaça Laurèdia i ha de permetre donar més fluïdesa a la xarxa viària i facilitar el pas dels vianants. L’altra passarel·la permetria connectar la zona de la carretera de Fontaneda amb la plaça Major, passant pel càmping Huguet. Aquest espai per a vianants enllaçarà la carretera de Fontaneda, el passeig del Riu, la zona de la Valireta i la plaça Major. També va explicar que es vol intervenir en aquesta plaça i va recordar el projecte per rehabilitar habitatges.

 

Naturlàndia
reunió de poble
comu sant julià
tirolina

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte