Diari digital d'Andorra Bondia
Durant la temporada d’hivern sempre augmenten les visites a urgències.
Durant la temporada d’hivern sempre augmenten les visites a urgències.

Virus respiratoris i afluència turística doblen les consultes a Urgències


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

L’arribada del fred porta associat l’aparició d’un gran nombre d’infeccions respiratòries que habitualment incrementen les consultes a urgències. Si a aquest fet se li suma l’afluència turística elevada del període hivernal, el resultat és que en els dies festius que acabem de superar, el servei d’urgències de l’hospital ha arribat a doblar les consultes. Així ho detalla la doctora del Servei, Xitlali Robles, que reconeix que en el cas de les consultes d’activitat pediàtrica l’augment ha estat del 100% per afeccions respiratòries i grip. Pel que fa als adults, de les 100 consultes aproximadament que es feien al dia, “ara estem a 130  o 140 i hem tingut pics de fins a 200 visites al dia”. Aquí també hi influeixen les infeccions respiratòries o les complicacions derivades d’aquestes infeccions, però també moltes visites “estan lligades al turisme i als accidents d’esquí”. Això genera, com reconeix, que en determinats moments “tinguis la sensació de saturació perquè parlem del doble de visites de l’habitual”.

Robles afegeix que aquest hivern s’ha notat un augment de casos per virus respiratoris, “sobretot si mirem l’evolució del 2021 al 2022”. I quins són aquests virus que ens afecten? La doctora indica que si bé “la grip havia estat una mica desplaçada o emmascarada per la Covid, ara ha retornat amb força”, però també es diagnostiquen rinovirus, adenovirus o virus respiratoris sincitals, entre molts altres. Tots ells amb una simptomatologia molt similar que sovint fa difícil distingir-los.

No obstant això, Robles admet que no disposa de dades de si ja s’ha superat el pic d’afectacions o encara no ha arribat. Un cop superat el període de vacances nadalenques “s’ha notat un canvi”, això sí, i ha baixat una mica el ritme de visites. Sí que té clar que els virus tant afecten els infants com la població adulta, si bé “durant la temporada d’hivern els nens, per tenir les vies respiratòries més petites, són els que més ho noten”.

Agressivitat
Preguntada pel fet que hi hagi persones que hagin passat grips més fortes aquest any que en anteriors, exposa que en part es pot explicar per l’ús intensiu de la mascareta durant els dos anys de pandèmia, però també identifica altres causes. “Pot haver-hi una disminució de la immunitat de la població”, ja que el 2021 hi va haver pocs casos de grip i això pot haver comportat que les defenses no estiguessin tan preparades per afrontar una grip que ha vingut “amb més força”. De la mateixa manera que també influeix els canvis en la piràmide poblacional: “cada vegada hi ha més persones grans que joves”. Una franja de població que sovint pateix malalties cròniques a les quals, si se’ls sumen virus respiratoris, poden presentar complicacions. “Tot això pot donar la sensació de grips més fortes”, apunta.

Covid
Tal com mostren les dades facilitades pel Govern, la presència de la Covid a aquestes altures és molt minsa. Dimecres es va informar que en una setmana tan sols s’havien diagnosticat 26 casos nous i el nombre d’actius se situa en 40. Un fet que constata també la doctora d’Urgències, que si bé “van sortint alguns casos, no n’hi ha gaires”. De fet, actualment la majoria d’atencions que es fan al servei venen motivades per altres virus, mentre que les de Covid són minoritàries.

Mascareta i bona alimentació per tenir bones defenses
Què podem fer els ciutadans per mirar d’estar més protegits i evitar agafar una infecció respiratòria? La doctora Robles recomana, de manera general, “evitar els canvis bruscos de temperatura i tenir una bona alimentació i una bona hidratació per tenir bones defenses”. I si ja tenim la malaltia? “Són malalties amb un tractament simptomàtic”, per tant, es pot prendre algun paracetamol si es té febre, “fer servir la mascareta si anem a treballar o estem amb gent per evitar contagiar la resta” i en cas de notar manca d’aire o que la febre no millora amb medicació, “anar al metge de capçalera per fer la consulta”. I una vegada més insisteix en la recomanació d’utilitzar la mascareta quan estem malalts. “Als països orientals tenen més el costum d’utilitzar-la i es nota perquè disminueix la transmissió, cal tenir-ho en compte”, adverteix.

virus
respiratoris
urgències

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte