Diari digital d'Andorra Bondia
Eloi Arenas amb un dels aninals.
Eloi Arenas amb un dels aninals.
Algun dels animals que viuen a Zoo del Pirineu.
Algun dels animals que viuen a Zoo del Pirineu.

On viuen els animals ferits?


Escrit per: 
A. Doral / Foto: Zoo del Pirineu

L’Eloi Arenas, nascut al Penedès però resident molts anys a Sant Llorenç de Morunys, és pastor d’ofici. L’Stania Kuspertova, d’origen txec, també havia viscut i treballat envoltada d’animals: en una empresa de cria de falcons, per a més exactitud. Junts van idear i posar en marxa, i gestionen des de fa vuit anys, el Zoo del Pirineu. Que sí, que aquest terme particular, zoo, carrega unes certes connotacions negatives, admet la veterinària del centre, Laia Sánchez, però precisament és per això que el reivindiquen, per netejar-lo d’imatges que l’embruten, perquè el seu, expliquen, és un refugi per a bestioles que ja no es podrien defensar en llibertat. Animals que es poden visitar, sí, precisament per insistir en el respecte a la vida salvatge i en la consciència de la protecció que necessiten. Situats a Odèn (quilòmetre 35,6 de la L-401), són destí freqüent d’escolars d’arreu, també dels del Principat i tot l’Alt Urgell. 

“Van ser molts anys de paperassa”, recorda Sánchez, veterinària, dèiem, i part del minso equip que fa rutllar el centre, cinc persones inclosos els dos propietaris del que és una empresa familiar. Dona aixopluc a un centenar i escaig d’exemplars d’espècies diverses que ocupen unes instal·lacions de cinc hectàrees. De moment, perquè hi ha el quàdruple de terreny disponible. Una altra cosa són els mitjans per mantenir els llogaters: sense massa subvenció que portar-se a la boca, van fent amb els padrins i col·laboradors. A banda de la venda d’entrades, és clar, i activitats de pagament. “És una petita empresa familiar, un projecte que han anat fent durant aquest temps, construint el parc a poc a poc”, apunta Sánchez.

Rapinyaires
El centre va començar acollint aus rapinyaires. Com una àliga daurada amb les dues ales molt afectades per un xoc amb els fils elèctrics. Impossible per a ella tornar a volar. Ara hi conviuen uns 160 exemplars de 55 espècies diferents, principalment autòctones pirinenques. Hi ha cérvols, cabirols, senglars, guineus i altres aus.  

S’han de visitar animals en captivitat? “Sabem que el nom és un problema, que hi ha molta gent que no ve precisament perquè ens diem Zoo, però nosaltres tenim la finalitat a llarg termini de canviar la mentalitat al respecte”, apunta la veterinària. Cert que algunes instal·lacions amb aquest nom no han complert amb la normativa, “però la paraula zoo engloba moltíssimes coses bones, per ser un parc zoològic has de complir una normativa molt extensa i tenir un rerefons de projectes de conservació, d’educació ambiental”. De fet, insisteix, precisament un dels objectius de les visites, sempre acompanyats del personal del centre, és explicar la vida salvatge. “Volem que la gent vingui aquí i coneguin les històries dels animals que recalen aquí, justament per evitar els errors, les situacions que els han fet arribar aquí” o a altres refugis. Com la famosa advertència de no tocar els petits cabirols (aquí en tenen tres) per molt que semblin sols enmig del bosc: la mare no estarà lluny i, si els toquem i impregnem amb l’olor d’ésser humà, que per a ells som una espècie depredadora, és probable que la mare els rebutgi. Culpa nostra.
 
Al zoo, cada individu, cada espècie, manté les condicions similars a les de la vida en llibertat: si és més solitari i territorial o més sociable. “També adaptem les instal·lacions a les seves necessitats: per exemple si són aus que no poden volar, tenen rampes, etcètera”. I des de fa un parell d’anys es van convertir en centre de recuperació. Des de fa no gaire, també d’espècies protegides a les quals poden proporcionar primers auxilis. Alguns arriben de centres de recuperació per quedar-s’hi.  I els més afortunats, però aquests no són visitables, que no s’habituïn als humans, tornaran a l’hàbitat en llibertat.

animals
Zoo del Pirineu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte