Diari digital d'Andorra Bondia
Vives apel·la a l’adhesió a la UE, quan es veu Europa “amb desconfiança”
Vives apel·la a l’adhesió a la UE, quan es veu Europa “amb desconfiança”

Vives apel·la a l’adhesió a la UE, quan es veu Europa “amb desconfiança”


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, en la tradicional recepció de Nadal a la primera plana política i social d’Andorra, feta ahir, va apel·lar clarament a la unitat i al consens polític de cara a l’acord d’Associació amb la Unió Europea. Tot i això, va ser crític amb l’Europa actual. Segons Vives, la seva imatge s’ha tornat “envellida i reduïda”, en un context mundial que la contempla “amb distància, desconfiança i, potser, amb sospita”. En aquest sentit, Vives es va referir a la intervenció d’Europa en els “conflictes nacionals llargs i punyents, com en la crisi dels refugiats”.
Va ser un discurs en el qual va tenir present el 25è aniversari de la Constitució, que se celebrarà l’any vinent, i la vocació europeista del seu text. El va posar com a exemple del consens polític que ara reclama per a l’acostament a Europa. Això sí, va alertar que s’ha d’estar “atents a la salvaguarda de la nostra sobirania”, amb les adaptacions que caldrà fer amb l’adhesió a Europa. El cap del Govern, Antoni Martí, va qualificar el discurs de Vives d’“humanista i europeista”, en demanar compromís pels drets humans. 
Per la seva banda, Ladislau Baró, president del grup parlamentari de DA, el va qualificar com un discurs “decisiu”. Per la seva banda, el president del grup liberal,  Jordi Gallardo, va dir que el discurs reflectia “les inquietuds de la societat andorrana, l’acostament a Europa, però de manera prudent i respectant la sobirania”. Per la seva banda, el conseller liberal, ara, al grup mixt, Josep Pintat, es va quedar amb les paraules del copríncep de “pau i unitat, crec que és el que necessita Andorra per encarar els seus reptes de cara al futur”. El conseller de SDP Víctor Naudi es va fixar en la referència que va fer de respectar els drets humans i sobre el futur dels joves. Segons Naudi, va destacar l’existència d’una fractura social i una precarietat de salaris que afecta els joves. Una qüestió que també va destacar Pere López “perquè a Andorra li manquen polítiques de joventut”. 
Lligat a Europa, hi ha l’acord aconseguit de la transitòria dels 30 anys per al tabac, fet públic el passat dilluns pel cap del Govern. Els representants dels grups parlamentaris en van fer les primeres valoracions ahir. Des de DA, el qualifiquen de “satisfactori”, però Baró també alerta que cal valorar-ho amb més calma”. De fet, aquest escepticisme, a l’espera de tenir tota la documentació, va ser el denominador comú de les declaracions de tots els representants polítics de l’oposició. Gallardo va fer una  valoració “d’entrada positiva, però hem d’analitzar aspectes més concrets que poden ser preocupants”. Pintat va ser més dur en la crítica en dir que, amb aquest acord, a partir del setè any, la indústria del tabac, amb la reducció de drets duaners, pot “convulsionar”, i va plantejar que s’han d’incloure franquícies tant en el sector del tabac com en el del turisme, com a variable si es treu la fiscalitat. En aquest sentit, el cap de Govern va voler insistir que els drets duaners duraran més de set anys, “hi haurà més marge”, va remarcar. Tot i això, Sílvia Bonet va subratllar que l’acord és diferent a l’inicial i se n’ha de llegir la lletra petita, condició que tant López com Naudi van posar per fer-ne una valoració més exacta. 

El nou grup mixt
Pel que fa a la representació a Brussel·les que dependrà de la reestructuració del grup mixt, tant Pintat com López van mostrar interès per ser-hi presents.  Pintat es va atribuir que la figura d’observador va ser una proposta d’ell al Consell General, i López va dir que el seu grup és el que sempre –i, en alguns moment, l’únic– ha donat suport a l’acord d’associació. Pintat, però, va dir que espera que, abans del 8 de gener, quan serà la propera reunió de presidents, el grup mixt estigui reestructurat. Ahir, precisament, als passadissos del palau episcopal,  Bonet, Naudi, López i Pintat van parlar de dates, però no en van marcar cap en concret.

El fracàs de la regla d'or 
Els grups de l’oposició es van mostrar especialment crítics en la modificació que el Govern  de Martí vol tirar endavant de la regla d’or i que, avui, es discutirà, al Consell, en el marc pressupostari. Gallardo va acusar DA “d’evadir responsabilitats” i es pregunta “per què, si es va presentar tan necessària, per contenir despesa, ara diu que és inassumible”, va dir. Naudi va manifestar que ja “es veu que és una mala llei que posa traves a la política normal de qualsevol govern, tal com ja ho vam denunciar nosaltres”. López va remarcar que el govern de Martí vol gastar més, “fa una mala gestió i genera molta despesa d’assessors, estudis i contractes; és un fracàs d’una de les lleis estrella de DA”, va dir. 

Reptes polítics per al 2018

A les acaballes del 2017 i preguntant als representants polítics sobre els reptes per al 2018, des de DA, Baró va manifestar que el grup majoritari es fixarà “en  l’estabilitat política i diàleg parlamentari”. Pel que fa al trencament liberal, ho va qualificar com “una qüestió d’ordre intern del cosmos liberal i l’únic que hem de demanar és que ara el grup mixt pugui ser aviat operatiu i desencallar la problemàtica que desencadena en les comissions”. Gallardo va manifestar que, per al 2018, es marca “recuperar el lideratge, estar més present, fer créixer el nostre projecte, escoltar molt més el ciutadà i construir una alternativa al Govern, des d’uns principis i una ideologia, que és la liberal”. López va manifestar que el PS farà una “ferma oposició a la reforma laboral, que explicarem bé als treballadors, i també a la de la Funció Pública”. Per altra banda, enfocarà els esforços per potenciar una llei d’emprenedoria. Per la seva banda, Naudi va dir que “encara queda molta feina per fer en l’àmbit legislatiu” i la consellera Bonet es planteja, durant tot l’any vinent, “acabar la legislatura”. Pintat, però, va fer referència a la unitat i la pau per a l’any vinent. 

vives
apel·la
ue
adhesió
europa
desconfiança

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte