Diari digital d'Andorra Bondia
Els cònsols d'Andorra la Vella rebent el copríncep i arquebisbe d'Urgell.
Els cònsols d'Andorra la Vella rebent el copríncep i arquebisbe d'Urgell.

Vives diu que les manifestacions per l'habitatge han estat "un toc d'atenció"


Escrit per: 
Agències / Foto: Agències

El copríncep episcopal i arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, ha destacat que les manifestacions que hi ha hagut per reivindicar el dret a l'habitatge han estat "un toc d'atenció" de la gent que ha demanat que hi hagi "solucions" i ha destacat que tot i que dona suport a aquestes reivindicacions de la ciutadania i encoratja a comuns i al Govern a treballar-hi cal tenir també en compte "que són qüestions que afecten altres llocs" i que a més Andorra té certes "peculiaritats" que també hi influeixen. A més, ha remarcat que la solució té "un punt de lentitud" que cal comprendre. Vives ha apel·lat que hi hagi "solucions inventives" i ha posat com a exemple Jovial. Ho ha expressat en el marc de la visita pastoral que està fent a Andorra la Vella i en el marc de la qual ha estat rebut aquest dijous al comú, una recepció durant la qual el cònsol major, David Astrié, ha reivindicat el canvi que ha fet la parròquia en els darrers set anys, des que va tenir lloc l'anterior visita de Vives.

Així, Vives ha manifestat que en la qüestió de l'habitatge "el lliure mercat" tampoc està ajudant ja que podria comportar que es pugin els preus "artificialment", la qual cosa cal sumar a la resta d'inconvenients, ha puntualitzat. El copríncep episcopal ha apel·lat a posar "els joves" i les famílies "amb sous més normals en un primer pla". En aquest sentit, ha apel·lat les administracions a treballar per resoldre aquests problemes i ha remarcat que calen solucions "inventives" que a Andorra ja existeixen com per exemple l'edifici de Jovial. De fet, Vives ha recordat que al país aquesta inventiva ja s'ha demostrat en altres aspectes com per exemple durant la pandèmia.

En l'atenció als mitjans de comunicació, el copríncep ha estat qüestionat per les paraules del ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró, que aquest dimecres va obrir la porta a desencallar definitivament la despenalització de l'avortament el 2025, i s'ha remès a les paraules del secretari d'Estat de la Santa Seu, Pietro Parolin, durant la diada de Meritxell, remarcant que serà un procés "lent i difícil" i que entre tots caldrà un diàleg per veure "què hi guanyem i què hi perdem". Vives, però, ha puntualitzat que ell no està ni estarà en les negociacions que ara corresponen al Govern i a la secretaria d'Estat de la Santa Seu però ha remarcat que es tracta d'una "qüestió major" i que per tant requereix el seu temps.

En el marc del discurs que ha fet al davant dels consellers comunals, la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, i la consellera general Sílvia Riva, ha destacat l'evolució positiva que ha fet la parròquia i especialment Santa Coloma i no s'ha estat de llançar "un ram de flors" (enlloc d'una floreta) a Marsol. També ha remarcat que "reconeix" les reivindicacions de compensacions per la capitalitat d'Andorra la Vella i ha apel·lat que a qui "correspongui en prengui nota".

Vives també ha apel·lat a altres problemes i reptes que tenen per endavant els governants com són el canvi climàtic i ha remarcat l'oportunitat que ha de suposar l'acord d'associació amb la Unió Europea.

En el seu discurs, el cònsol major també ha fet esment als canvis que viscut la parròquia, tant en l'àmbit urbanístic com social, i als desafiaments dels pròxims anys: en aquest punt ha citat els estudis de càrrega que han engegat els comuns per posar topalls al creixement urbanístic, basant-se en la disponibilitat actual dels recursos naturals. Astrié també ha reivindicat les accions que el comú ha dut a terme per contribuir a solucionar el problema de l'habitatge i ha recordat la cessió de la parcel·la a la Borda Nova per a la construcció de pisos a preu regulat per part del Govern i els habitatges que el comú impulsarà al Cedre.

Després de la recepció al comú, Vives ha compartit el dinar amb els padrins de la parròquia i ha visitat el Bici Lab. A la tarda és previst que pugui veure la remodelació dels Serradells i a la Llacuna. Aquest matñi, a més, ha visitat la Fundació Noistra Senyora de Meritcxell, una entitat que ha lloat.

Crisi de vocacions

A preguntes dels mitjans de comunicació, Vives ha admès que davant la crisi de vocacions li agradaria que hi hagués més joves que volguessin ser capellans i ha recordat que ara aquest dèficit s'està cobrint amb sacerdots que venen d'altres països, com per exemple Colòmbia. També ha manifestat que el problema amb els seminaris buit que es dona a Espanya no es produeix a Catalunya, ja que hi ha el seminari major interdiocesà on hi ha 20 joves que s'estan formant.

vives
visita pastoral
Habitatge

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte