Diari digital d'Andorra Bondia
Els investigadors de l'AR+I Joan Micó i Pepita Batalla han presentat aquest matí l'estudi.
Els investigadors de l'AR+I Joan Micó i Pepita Batalla han presentat aquest matí l'estudi.

Vuit de cada deu habitants, a favor del vot dels residents a les comunals


Escrit per: 
M. P. A. / Foto i gràfics: AR+I

Pràcticament vuit de cada deu habitants (77,8%) es mostra favorable que els residents puguin votar a les eleccions comunals i cinc de cada deu (56,3) que ho puguin fer a les generals. Aquestes són dades que es desprenen de l’estudi sobre la immigració a Andorra realitzat per Andorra Recerca + Innovació (AR+I) que s'ha presentat aquest migdia. Es tracta d’uns percentatges semblants als obtinguts en un informe similar realitzat fa 20 anys. Però qui ho diu això? Doncs ho diuen 786 enquestats de més de 18 anys escollits de manera aleatòria i per quotes segons edat, sexe, parròquia i nacionalitat. Precisament sobre aquest darrer criteri, el de la nacionalitat, convé precisar que un terç dels enquestats són andorrans, un terç, espanyols i la resta, d’altres nacionalitats. En aquest sentit, tal com ha assenyalat el coordinador de l’àrea de sociologia de l’AR+I, Joan Micó, tot i que hi ha “una posició majoritària” a l’accés a vot a les comunals per part dels no andorrans, i també a les generals, és “menys majoritària” per part dels andorrans “i sobretot dels que són fills de pares andorrans”.

A la pregunta sobre l’obtenció de la nacionalitat andorrana, la majoria dels enquestats estan d’acord que els immigrants la puguin obtenir amb més facilitat (54,1%), però també aquí hi ha diferències si els consultats són andorrans, ja que hi ha més divisió d’opinions. En aquest sentit, un 48% hi estan a favor i un 47%, no. I si tenen els dos progenitors de nacionalitat andorrana encara “estan més en desacord”, ha resumit Micó. De fet, l’accés als drets polítics per part de la població estrangera resident al país és un dels elements que facilita la seva integració, tal com ha posat en relleu Micó, i diu “la teoria”, ha incidit la investigadora de l’AR+I, Pepita Batalla. Cap dels dos no han volgut entrar a valorar què s’hauria de fer perquè fos així.

Actituds
Aprofundint en les actituds envers la immigració, l’estudi de l’AR+I revela que un 85% dels enquestats considera que la immigració és positiva per al país, un 6%, la considera negativa i un 9%, ni positiva ni negativa. I per què es considera la immigració positiva per al país? Bàsicament perquè els nouvinguts cobreixen l’excedent d’oferta de treball que hi ha. En relació amb això, un 95% dels enquestats està d’acord que els immigrants són necessaris per al funcionament de l’economia. Quant a la percepció de la política migratòria, obté un aprovat per part de sis de cada deu. I si un 14,3% dels enquestats creuen que hauria de ser més restrictiva, un 25,5% opinen tot el contrari, hauria de facilitar més l’entrada de treballadors immigrants. Tot depèn de la situació econòmica dels enquestats, ha subratllat Micó.

Evolució de la percepció social del fenomen de la immigració

On es pot dir que no hi ha color és en relació amb el tema del reagrupament familiar. I és que un 94,5% dels consultats creuen que els immigrants que arriben a Andorra han de poder portar la seva parella i els seus  fills aquí. A més, un 89,6% creuen que els immigrants han de poder accedir a un lloc de treball en igualtat de condicions que els andorrans.

Estereotips
En l’estudi també s’ha preguntat sobre els estereotips. Així, la majoria dels enquestats (85,4%) opinen que no s’ha de restringir l’entrada d’immigrants de cap país en concret. Ara bé, entre el 14% que sí que ho afirmen, diuen que frenarien l’entrada de magrebins, llatinoamericans i els procedents de l’Europa de l’Est. I encara, preguntats sobre les preferències de veïnatge, un 75% responen que no tenen cap prejudici a l’hora de tenir veïns per raó del seu origen. Un 25%  diuen que sí que en tenen. I, en concret, un 15% preferirien no tenir com a veïns persones del Magreb i un 6% de Llatinoamèrica.

I de simpaties, com anem?  Doncs de l’1 al 10, andorrans i andalusos obtenen un 8,1; els  gallecs, un 7,8; els catalans, un 7,7; els portuguesos, un 7,4; i els francesos un 7,2. Els ciutadans del Magreb, de la resta de l’Àfrica i dels països de l’Europa de l’Est són els que desperten menys simpaties, almenys entre els enquestats. De tota manera, els resultats també reflecteixen que com més relacions d’algun tipus es tenen amb persones d’aquestes nacionalitats més simpaties susciten.    

Conèixer el català, necessari, sobretot “en alguns àmbits”
És necessari conèixer la llengua catalana per viure a Andorra? Atesos els resultats de l’estudi sobre immigració d’AR+I, en general ho és per a la meitat dels enquestats, però menys que fa 20 anys, quan un 64,4 va respondre que sí. En canvi, actualment sí que es considera més necessari “en alguns àmbits”. Així ho creuen un 36,1% enfront del 20,6% del 2002. Segons ha comentat Micó, aquesta percepció l’assenyalen més els andorrans i les persones que tenen més anys de residència al país. Que sigui la llengua oficial i que ajudi a integrar-se al país són els motius pels quals ho afirmen. En canvi, els que opinen que la llengua catalana només és necessària en alguns àmbits o no és necessària ho argumenten així: “perquè hi ha més d’una llengua”, “perquè només s’utilitza en àmbits institucionals” o perquè “es parla més en castellà”. 

Necessitat de conèixer la llengua catalana per viure a Andorra

I què pensen els enquestats sobre que els immigrants mantinguin la seva pròpia llengua tot i aprendre el català? Doncs la majoria (90,7%) ho veuen bé. Un percentatge que baixa fins al 78,6% si es pregunta sobre el manteniment dels costums i estils de vida del seu país d’origen. Sobre això, el coordinador del grup de recerca sociològica de l’AR+I, Joan Micó va puntualitzar que aquestes valoracions també les tenen els nacionals andorrans. Ara bé, els andorrans amb pares del país són “més crítics davant del fet que mantinguin els seus costums i estils de vida d’origen”. 

habitants
vot
residents
comunals

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

vaya cracks

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte