Diari digital d'Andorra Bondia
L’àrea de Salut Laboral del SAAS va registrar 8 agressions a professionals sanitaris durant el 2022.
L’àrea de Salut Laboral del SAAS va registrar 8 agressions a professionals sanitaris durant el 2022.

Vuit treballadors del SAAS van ser agredits per pacients durant el 2022


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

L’àrea de Salut Laboral del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) va recollir l’any passat un total de vuit agressions als treballadors per part de pacients. Segons les dades facilitades pel SAAS, en tots els casos es va tractar de contusions i les van patir infermeres (4) i auxiliars (4) per part de pacients. En 4 ocasions les agressions es van produir al servei de Salut Mental, dues a Urgències, una al Cedre i una altra a l’Albó.

Les xifres mostren una davallada si es comparen amb el 2021, quan es van declarar 13 agressions a l’àrea de Salut Laboral del SAAS. En aquella ocasió 12 van ser contusions i també es va registrar una ferida, i com l’any passat, sempre van venir de part de pacients. Per categories laborals, 9 van afectar infermeres i 4 auxiliars. L’àrea de Salut Mental és on es van acumular la majoria de casos (8), seguida d’Urgències (2), el Cedre (2) i una a l’Albó.

Des del Col·legi d’Infermeria (COIA), la seva presidenta, Isabel Vallejo, explica que la majoria d’aquests casos no els arriben perquè es gestiona a través de l’empresa de cada treballador afectat, però sí que han rebut un parell de demandes per poder disposar d’assessorament jurídic per part de professionals que han patit una agressió. En aquest sentit, reclama que d’una vegada per totes es pugui establir “un protocol a nivell nacional”, que actualment no existeix, que doni cobertura a tots els col·legis perquè sempre se segueixin els mateixos procediments. “Que no sigui que una empresa tingui més cura o que una altra no en faci seguiment”, afirma, remarcant que a banda de les agressions físiques “s’hi han d’incloure també les verbals, sexuals o qualsevol tipus de perjuri”.

Vallejo explica que en el cas d’Espanya, el Consell General d’Infermeres disposa d’un protocol per a aquest tipus d’agressions i fins i tot tenen “un interlocutor policial sanitari”, es fan cursos i es reparteixen díptics perquè tothom “sàpiga què fer” en aquests casos, a més de donar indicacions sobre mesures de prevenció que es poden prendre. La petició d’elaborar un protocol general ja l’havia feta anteriorment alguna altra junta del COIA, però l’actual, que va entrar poc abans de l’arribada de la pandèmia, es van trobar que van haver de lidiar amb altres prioritats i aquest tema havia quedat aturat. “Ara que hem tornat a la normalitat, se n’haurà de tornar a parlar”, apunta Vallejo, que insisteix que el protocol hauria de donar cobertura a tots els treballadors de l’àmbit sanitari, metges, fisios, auxiliars o també a les administratives que estan a l’hospital o en una consulta privada, ja que són les persones que atenen d’entrada els pacients i també poden ser víctimes d’aquests tipus d’atacs. “A nosaltres en interessen tots els professionals i si se senten desprotegits o els passa alguna cosa que volen denunciar, ha de saber que ho poden fer a través del Col·legi”, remarca, recordant que l’ens disposa d’un advocat que en casos així pot prestar assessorament als afectats.

Poques denúncies
La presidenta del COIA reconeix que moltes vegades aquestes agressions no acaben en una denúncia, “només acudeixen a un superior o ho tramiten en la seva empresa quan cal fer un comunicat de lesions”, i per tant, el repte és aconseguir revertir-ho, tot i que “sense un protocol moltes vegades no saps a qui trucar, si a la persona de seguretat o a la policia”. A més, recorda, “s’ha de denunciar al moment, no es pot esperar mesos o dies perquè prescriu”.

Isabel Vallejo assenyala que “la pandèmia ha fet molt mal en molts sentits i la gent està molt nerviosa”, per la qual cosa també contribueix que es puguin donar aquestes agressions. En aquesta línia, reconeix que és un tema que “ens preocupa”, sobretot en aquells serveis on els professionals es poden sentir més amenaçats, com “a Urgències, per les circumstàncies i el tipus de pacients, o Salut Mental”. Amb tot, també s’han donat casos d’agressions en el marc de l’atenció primària i en assistències a domicili, un altre moment delicat, ja que a vegades el professional hi acudeix sol. Ara bé, la presidenta del COIA no amaga que cal veure la naturalesa de l’agressió, “si és degut a una patologia del pacient o si ho fa realment a consciència”.

Finalment, també remarca que no sempre el pacient és el culpable, i és que també tenen constància d’agressions per part d’alguns familiars del pacient o entre professionals sanitaris. “D’aquest últim cas no se’n parla però n’hi ha de moltíssims tipus”, detalla, “des que s’aixeca la mà a un company fins a crits, insults o degradacions de càrrecs”, admet.

SAAS
agredits
pacients

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

pareu de parlar d'auxiliars... no existeixen. Són TCAI
Tampoc es parla del maltractament verbal que pateixen molts pacients per part de sanitaris estressats o enfadats amb la vida i les seves circumstàcies. Lamentable.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte