Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, el juliol passat al despatx oficial de l'edifici administratiu.
El cap de Govern, el juliol passat al despatx oficial de l'edifici administratiu.

Xavier Espot, cap de Govern: “Articularem aquesta mateixa setmana ajuts per als bars que han hagut de tancar”


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Facundo Santana

El sector de la restauració disposarà de forma immediata d’un paquet de mesures per fer front a la clausura obligatòria decretada dimecres passat. Ho assegura el cap de l’Executiu, en plena marató de compareixences públiques per calmar els ciutadans en la setmana més dura i desconcertant de la segona onada.

El meu amic Cándido, del bar Grandalla, diu que necessiten les ajudes ja.
El Govern pren nota de les seves dificultats i dels seus neguits i per això he encomanat als ministres de Finances i d’Economia que aquesta mateixa setmana puguem articular via decret uns ajuts que permetin aixecar el cap.

Seran uns ajuts directes, independentment dels ERTOs, entenc.
Fins ara teníem els ERTOs, als quals es poden tornar a acollir les empreses que hagin hagut de tancar, i vetllarem perquè les sol·licituds es tramitin al més ràpidament possible, i els crèdits tous, si han de fer front a factures de proveïdors o altres despeses ordinàries. Però sabem que això no és suficient.

Es contempla la suspensió dels lloguers?
Ara mateix seria difícil tornar-ho a demanar als propietaris, i per això pensem a compensar-ho a través d’ajuts del Govern. Aquesta setmana podrem disposar d’alguna eina en ferm.

Quan es compleixin els quinze dies, podrà reobrir el Cándido?
Hem d’entendre que tancar els bars no és un capritx. La situació sanitària és molt complicada i calia adoptar alguna mesura que revertís el nombre de contagis i la taxa de reproducció. I totes les evidències apunten als bars, on és difícil guardar les distàncies i la gent es treu la mascareta.

Hi ha qui no entén que hagi de tancar la terrassa del bar, i que al restaurant del costat al migdia s’hi assegui gent a dinar.
El Govern ha d’aplicar normes generals, i de vegades aquestes normes poden tenir conseqüències injustes. Ho entenc i hem d’intentar afinar tant com sigui possible per perjudicar el mínim el sector. El que estem intentant és precisament promoure les mesures legislatives escaients per no haver d’adoptar decisions salomòniques com aquesta. Una de les modificacions que volem promoure és tancar els bars que incompleixin, i no els altres. Que no paguin justos per pecadors.

Per què han esperat fins ara?
L’experiència ens ha demostrat que la normativa vigent no és l’adequada. La situació és inèdita, ningú s’havia plantejat mai tancar els bars. Ara toca donar-li la resposta més àgil que puguem, i mentrestant donar suport als sectors més perjudicats. A banda d’això, tan aviat com des d’una perspectiva sanitària hi veiem una escletxa, revertirem les mesures restrictives que hem adoptat.

Divendres van descartar el confinament. Quina serà la següent mesura, si la situació sanitària empitjora?
La decisió de confinar o no obeirà a un conjunt de factors, entre els quals hi ha la taxa de reproducció, la pressió sobre el sistema sanitari, etc. Aquests factors, sumats, no eren ni divendres ni avui suficients per confinar, però la possibilitat evidentment sempre ha estat damunt la taula del Govern, com de la de qualsevol Govern responsable. És un escenari possible. Però la situació actual no aconsella recórrer-hi.

ERTOs: se n’ha descartat definitivament l’aplicació general?
És una evidència que caldrà allargar-los més enllà del 31 de desembre com a mínim per als sectors que estaran obligatòriament tancats. Podríem obrir la porta a activitats en què la xifra de negoci baixi de forma significativa. Anem cap a uns ERTOs que beneficiïn casos puntuals i degudament justificats.

Es faran finalment tests als turistes?
Demà ens reunim amb el sector concernit per a la temporada d’hivern i és una de les qüestions que està damunt la taula. Hi ha diverses propostes. És possible, és una opció, i en alguns casos crec que podria ser interessant i assenyat.

Al ciutadà se li demana que restringeixi les interaccions socials i veu després les vies comercials plenes. Costa d’entendre.
No és contradictori amb l’arribada de turistes, que es desplacen amb el seu nucli de convivència i respecten les mesures.

Però sobta, amb la situació sanitària que tenim.
Entenc l’alarma, però hem de trobar el punt d’equilibri. Hi ha realitats que estan fora del nostre abast. No podem controlar les persones que entren per la frontera, ni tampoc ho podem impedir, perquè dels 397 milions que ingressarem aquest curs, la meitat provenen del turisme. Aquests 200 milions els necessitem com l’aire que respirem, perquè si no, ni podrem pagar ERTOs ni prestacions per als autònoms ni prestacions per desocupació involuntària, ni moltes altres despeses ordinàries o extraordinàries vinculades a la Covid-19.

Tancar el turisme no és una opció.
Segurament haurem de prendre nota de la situació del cap de setmana per regular aquests fluxos de forma més proporcionada. Serà difícil però ho hem d’intentar. Però també hem de tenir en compte que Andorra a hores d’ara no pot viure sense el turisme.

Andorra
coronavirus
Espot
bars
mesures
sancions
ERTO
tests
restauració
Comentaris: 1

Comentaris

També seria bo que es penses en els provehedors dels bars.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic