Diari digital d'Andorra Bondia

Canillo

Detall de les marques de les antigues cases de Canillo.
Detall de les marques de les antigues cases de Canillo.

La segona fase de l’embelliment del nucli antic de Canillo arrenca a l’octubre


La segona fase de les obres d’embelliment del nucli antic de Canillo, que comprèn part del carrer Perdut i tot el carrer Gran, començaran a principis d’octubre. Aquesta és la previsió del Comú  després que el concurs convocat fa tres mesos per realitzar aquests treballs quedés desert, ja que les ofertes presentades o eren massa cares o no complien els requisits relatius a l’experiència. 

Comentaris: 0

Meritxell, 1955

Les campanes van ser del poc que es va salvar de l’incendi del 1972; avui es conserven a l’interior del temple reconstruït. La fotografia va ser presa pel periodista alemany Werner Lengemann (Kassel, 1924-2001), i forma part de la sèrie de mig miler llarg d'instantànies que va disparar durant la la Setmana Santa del 1955: 544 negatius en blanc i negre i en format 35 mil·límetres adquirits el 2007 per l'Arxiu Nacional. I avui, per cert, accessibles a través de L'Arxiu en línia.

Canillo, anys 60

La capella de la Santa Creu i cal Bonavida –la caseta blanca de davant–. Ja hi ha el transformador i els hotels Oller i Canigó. També hi apareix l'hotel Comerç, a la reta de la fotografia (cal Ton del Borró). La borda de Martí s'intueix a la muntanya coneguda com l'Artiga; sobre Sant Serni, el roc dels Batallassos, i al fons, més altes, les muntanyes de Montaup.

Canillo, 1912

La processó puja cap a Sant Serni; atenció als escolans i l’orquestra; l’edifici blanc és la rectoria ja reformada (1912), i la capçalera de la processó passa par cal Mangautxa, amb el pas. Builles va fer una sèrie, d'aquesta jornada, on es distingeixen clarament els pendons que fins al 1927 es treien en processó; deia Martí Salvans que quan l'electricitat va arribar al poble els fils de la llum penjaven de costat a costat del carrer Major i que els pendons no hi passaven. Eren massa alts.

Canillo, 1905

El carrer Gran amb cal Xexo i cal Jesuïta, cal Jep Vell, cal Mariano i la rectoria, tota blanca i encara sense el balcó, que es va afegir en la reforma del 1912; a l’esquerra, cal Janetó i cal Passamaner. Al mig del carrer, el molí fariner. Es tracta possiblement d'una de les postals més antigues del carrer Gran, i d'una de  les perspectives més fotografiades de la parròquia. En primer terme, amb bigoti i armilla, cameo del Farga de Canillo, popular personatge de l'època.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic