Diari digital d'Andorra Bondia
L'atac de denegació de servei (DDoS) ha estat el més virulent registrat al Principat.
L'atac de denegació de servei (DDoS) ha estat el més virulent registrat al Principat.

Andorra Telecom denunciarà els atacs adreçats als ‘streamers’ a la policia


Escrit per: 
Eva Arasa Altimira / Foto: Andorra Telecom

Andorra Telecom denunciarà a la policia els atacs que va patir divendres, dissabte i diumenge al vespre i que anaven adreçats a un seguit d’streamers residents al país, entre els quals el Rubius i The Grefg. El portaveu de la companyia, Carles Casadevall, confia que la investigació permeti arribar a descobrir qui hi ha darrere d’aquests atacs, que en qualsevol cas ha de ser “un professional” per la magnitud que van revestir, i que de retruc això dissuadeixi altres “pirates informàtics” de futurs intents de bloquejar el trànsit a la xarxa. 

“És cert que internet és molt anònim, però al final s’arriben a trobar aquestes coses”, afirma el portaveu d’Andorra Telecom. Sigui com sigui “no ens podem quedar plegats de mans”, i és que les accions “malèvoles” de divendres, a les quals se sumen les de dissabte i diumenge, constitueixen “l’atac més gran que hem patit”. Un atac que es va produir mentre els streamers estaven participant en directe a una competició que emula la sèrie El joc del calamar i que ha acabat provocant la desqualificació d’aquells que es van quedar sense connexió a internet.

Des d’Andorra Telecom han certificat que els atacs anaven adreçats contra aquests streamers. “Fa molts anys que hi ha youtubers que viuen al país de manera legal, però fa uns mesos van començar a rebre atacs a les xarxes socials i fins i tot en programes de televisió”, contextualitza Casadevall. “Podria ser que l’atac vingués d’algun hater, de gent que els arriba a odiar, o d’algun competidor”, apunta. És més, el fet que aquests creadors de continguts hagin substituït les gravacions que penjaven a YouTube per emissions en directe a través de la plataforma Twitch “els fa més vulnerables i susceptibles de rebre atacs mentre estan en viu”.

Casadevall subratlla que els atacs han estat “premeditats” i anaven adreçats “contra uns clients concrets d’Andorra Telecom”. “El que passa és que quan són atacs d’aquestes dimensions, 600 Gb/segon el divendres o 350 Gb/segon el dissabte, acaben tenint afectacions sobre el conjunt de la xarxa”, declara. Amb tot, “només van afectar persones que en aquells moments necessitaven molt ample de banda, mentre que hi ha clients que no van notar res, potser una mica més de lentitud a la navegació o de pixelació a les pantalles”.

Rentadores d’internet

Per tal de fer front als atacs, Andorra Telecom va comptar amb els proveïdors internacionals amb qui treballa normalment. Aquest tipus d’atacs, segons explica Casadevall, es fa amb ordinadors que han estat infectats prèviament amb un virus. “Són virus que queden latents als ordinadors i que fins i tot quan s’activen només produeixen cert alentiment de l’ordinador infectat, de manera que el propietari no s’adona del problema i no passa l’antivirus”, aclareix.

Per la magnitud que va assolir, en l’atac de divendres “es devien utilitzar més de tres milions d’ordinadors, ubicats a més de 50 països diferents”. Per fer-hi front, el trànsit sospitós “es va desviar a les anomenades rentadores de trànsit, que filtren i només deixen arribar al destí el trànsit aparentment lícit”. “Els pirates han evolucionat molt, però nosaltres també. Fa cinc anys un atac així hauria tombat la xarxa, ara hem aguantat força bé”, conclou Casadevall.

Els ‘streamers’ residents a Andorra es converteixen en el blanc dels atacs

Andorra Telecom ho ha pogut determinar sense cap mena de dubte: els atacs al trànsit d’internet de divendres, dissabte i diumenge anaven adreçats als streamers (antigament youtubers) que viuen al Principat i que són (bons) clients de la companyia. El seu portaveu, Carles Casadevall, fins i tot s’aventura a assenyalar possibles responsables: haters o competidors del Rubius o The Grefg, entre altres.

De fet, els atacs van evidenciar que, dels 150 streamers que s’havien apuntat per participar en la competició inspirada en la sèrie El joc del calamar, més d’un i més de dos viuen a Andorra, encara que no tots ho hagin admès després de la polèmica que el trasllat del Rubius va aixecar a les xarxes i als mitjans de comunicació espanyols. En qualsevol cas, pocs dubtes els van quedar als seguidors quan la connexió a internet va fallar a l’hora a diversos streamers mentre jugaven al joc “en viu i en directe”.

En què consisteix el joc? Doncs com explica una seguidora dels streamers amb qui ha pogut contactar el BonDia, es tracta d’“una versió menys truculenta que la sèrie i és que els jocs es fan en l’entorn Minecraft, on ni la sang sembla sang”. En definitiva, mentre que la sèrie s’acarnissa amb els personatges a partir d’una recreació perversa dels jocs de cucanya i remou els espectadors per la cruesa amb què ho presenta, la versió a la qual juguen els streamers és igual d’implacable amb els seus avatars “però amb una aparença en què es veu clarament que tot és un joc i que més aviat fa riure”.

La competició, que com s’ha dit es fa dins de l’entorn Minecraft, va ser impulsada per tres streamers: Komanche, el Rubius i Auronplay. D’aquests tres, tant el Rubius com Auronplay, que mai no ha confirmat que visqui a Andorra, han estat eliminats. Ahir s’ho prenien amb certa filosofia i fins i tot amb sentit de l’humor, entenent que a ells se’ls apliquin les mateixes regles del joc que a streamers menys coneguts.

 

atac
denegació de servei
youtubers
streamers

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Els responsables son els propis youtubers sinó el tinguéssim aquí res d'això passaria.
Atenció a la nostra canalla. Corea del Sud: molts problemes amb aquest joc del calamar...ells van molt avençats.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte