Diari digital d'Andorra Bondia
Els atacs que ha rebut Andorra Telecom els últims dies són de denegació de serveis (DDoS).
Els atacs que ha rebut Andorra Telecom els últims dies són de denegació de serveis (DDoS).

Andorra Telecom treballa la velocitat de resposta per mitigar els atacs


Escrit per: 
Eva Arasa Altimira / FOTO: Facundo Santana

La velocitat de resposta davant dels atacs és clau per mitigar els efectes que aquests puguin tenir sobre el conjunt d’usuaris del servei d’internet que proveeix Andorra Telecom. És per això que en el curt termini, i després dels atacs de denegació de servei (DDoS) rebuts a la xarxa des de divendres passat, “el que es pot fer és actuar per detectar al més ràpidament possible el moment en què s’inicien els atacs i començar a mitigar-los de seguida per tal que no arribin a ser percebuts pels usuaris o, si arriben a percebre’s, que tinguin el menor impacte possible durant el menor temps possible”. Així ho va explicar ahir el secretari d’Estat de Transició Digital i Projectes Estratègics, Cesar Marquina, en declaracions al BonDia. 

Marquina va assegurar que Andorra “en general” està preparada per fer front a aquest tipus d’atacs. “S’ha fet molta feina des que els anys 2015 i 2016 vam tenir uns episodis significatius d’atacs d’aquesta mateixa tipologia, de denegació de serveis, i la prova que estem preparats és que avui dia els atacs són infinitament superiors en volum i en sofisticació i, encara que els usuaris noten certa degradació del servei, no arribem a quedar-nos hores sense servei com va passar aleshores”, va afegir, i encara va recordar que “en aquell moment, el 2016, vam patir com a país que les xarxes no funcionaven, els TPVs no funcionaven... Aquesta vegada hem rebut atacs 20 o 30 vegades superiors en volum i hem estat capaços de respondre-hi i de mitigar els seus efectes”.

És evident que la voluntat del secretari d’Estat de Transició Digital i Projectes Estratègics és que “els atacs no arribin a notar-se per part de la ciutadania”. Així i tot, Marquina se sent satisfet de “tenir els protocols i els equipaments necessaris i, sobretot, tenir un bon equip de resposta que és capaç d’actuar de manera sincronitzada tant a nivell nacional com a nivell internacional per mitigar els atacs que es puguin rebre”.

Uns atacs que, segons Marquina, es podrien repetir els pròxims dies: “són atacs adreçats a un sector molt concret de generació de continguts com són els youtubers i, quan anunciïn un directe important, és possible que es repeteixin”. L’objectiu ara és respondre-hi ràpidament “perquè la xarxa i els serveis funcionin per als youtubers i la resta d’usuaris que també ho acaben patint”.

Marquina insta els usuaris a “recuperar els bons costums” per protegir els dispositius

Els atacs de denegació de serveis (DDoS) que ha patit Andorra Telecom aquests últims dies han requerit la utilització simultània de “milions de màquines infectades amb software maliciós, o botnets, ubicades a tot el món”, segons va aclarir el secretari d’Estat de Transició Digital i Projectes Estratègics. Moltes vegades els usuaris d’aquestes màquines, que “poden ser ordinadors o fins i tot webcams o qualsevol dispositiu que tingui un mínim de sistema operatiu i connexió a la xarxa”,  no són conscients que són hostes d’aquests virus latents. És per aquest motiu que Cesar Márquina insta els usuaris d’internet a “recuperar els bons costums” per minimitzar els riscos.

I quins són aquests bons costums? Doncs bàsicament “disposar d’un bon antivirus, sigui de pagament o no; mantenir actualitzat el sistema operatiu del nostre dispositiu, ja que les actualitzacions cobreixen els forats que s’hi van detectant; tenir uns bons hàbits d’ús, cosa que vol dir que hauríem de vigilar quines pàgines web visitem i evitar obrir tots els enllaços que rebem per correu electrònic, i finalment tenir contrasenyes separades per als diferents serveis d’internet que utilitzem”.

Pel seu cantó, Andorra Telecom treballa i inverteix per reforçar els sistemes a nivell nacional, però també per a una òptima cooperació internacional. “Un dels objectius estratègics de l’Agència Nacional de Ciberseguretat és un major desenvolupament de les relacions internacionals perquè són clau a nivell de cooperació bilateral, a nivell tècnic i també, evidentment, quan s’obre una investigació i cal contactar amb Europol o Interpol”, va subratllar Marquina.

Els consells:

1.Disposar d’un bon antivirus, sigui de pagament o no, i utilitzar-lo per escanejar regularment els dispositius que tinguem amb connexió a la xarxa.

2.Mantenir actualitzat el sistema operatiu, ja que les actualitzacions cobreixen els forats que els desenvolupadors van detectant a aquests sistemes.

3.Tenir uns bons hàbits d’ús d’internet, cosa que vol dir vigilar les pàgines web que visitem i evitar obrir tots els enllaços que rebem per correu electrònic.

4.Utilitzar contrasenyes diferents per als diversos serveis d’internet que utilitzem i canviar-les quan sospitem que s’han pogut filtrar.

Andorra Telecom
youubers
streamers
atacs DDoS
ciberseguretat
César Marquina

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte