Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell.
El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell.

Claverol, denunciat per apropiar-se de diners de la Fundació Tutelar


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El ministre de Justícia i Interior i patró de la Fundació Privada Tutelar, Josep Maria Rossell, va formalitzar divendres passat una denúncia a la fiscalia contra el president d’aquesta fundació, David Claverol, per apropiar-se de diners de l’entitat. Tot i que el ministre no va voler precisar la quantitat, es tractaria d’uns quants milers d’euros. Van ser els serveis administratius de la fundació que van alertar d’irregularitats en l’àmbit comptable de l’entitat ja fa un mes. És des d’aquesta mateixa institució que es va requerir a Claverol la restitució dels diners en diferents ocasions. Tot i així, la resposta van ser només excuses. És més. Des que es va detectar la primera irregularitat, ara fa un mes, Claverol va seguir fent “accions”, segons va detallar el ministre de Justícia i Interior. 

Davant d’això, els serveis administratius de la fundació, després de tornar a advertir el president que retornés els diners o portés els justificants de les despeses, van posar en coneixement del Govern els fets. Va ser aquest mateix dia (divendres passat) que Rossell es va traslladar a les dependències de la institució amb el secretari d’Estat de Justícia i Interior i van poder examinar la documentació. Un cop analitzada, el ministre va decidir formalitzar la denúncia a la fiscalia “atès que des del meu punt de vista aquestes irregularitats podien comportar un indici penal”. També ho va fer la treballadora que va detectar les irregularitats.
Tot seguit, es va convocar una reunió dels patrons de la fundació per ahir a les quatre de la tarda. En la trobada, es va decidir destituir amb caràcter irrevocable Claverol com a president i també com a patró de l’entitat. Rossell va explicar que, tot i que estava convocat, Claverol no va ser present a la reunió d’ahir. En una carta per correu electrònic enviada als patrons (però no oficialment a la fundació), va comunicar que no podia assistir-hi per motius personals. És en el mateix escrit que exposa la voluntat de renunciar irrevocablement al càrrec, lamenta el que ha passat i diu que intentarà venir a Andorra a finals de mes (fa unes setmanes que és fora del país) per comparèixer i donar explicacions.
En la reunió també es va acordar revocar-li tots els poders, trametre una carta a totes les entitats bancàries explicant la situació per evitar que tingui accés als comptes, i fer una auditoria als comptes des que Claverol hi ha tingut accés (això es remunta a abans de ser nomenat president). Així, pel que s’ha pogut constatar, va efectuar dos reintegraments injustificats quan era secretari i després n’hi va haver diversos un cop ja era president. Tots daten dels mesos de maig i juliol.

Irregularitats evidents
El ministre de Justícia i Interior va afirmar que “hi ha irregularitats comptables evidents, molt clares”. Així va parlar de reintegraments i factures,  una de les quals es va lliurar ell mateix al seu nom, “que no estan justificades de cap de les maneres”. Els reintegraments eren de quantitats d’entre 2.000 i 3.000 euros. Segons va explicar Rossell, al principi va atribuir aquestes despeses al projecte de creació d’una nova web i a buscar un nou local. Amb tot, el ministre va recordar que “no hi havia cap acord que li permetés disposar de diners per a aquest concepte, i a més no estaven justificats ni hi havia cap pressupost”.
Rossell va lamentar la situació però va assegurar que “això no comporta cap problema en el funcionament ordinari de la fundació”. En aquest sentit va indicar que “els fons de la fundació i de les persones tutelades estan garantits i ara hem de deixar que la justícia faci el seu curs”. Precisament, en la reunió d’ahir, i amb la voluntat de mantenir l’activitat de la institució, es va decidir nomenar Joan Carles Rodríguez Miñana, que fins ara ocupava el càrrec de secretari, nou president, i Simon Binsted, secretari.
Claverol va ser nomenat president de l’entitat, en substitució de Joan Carles Rodríguez Miñana, el 9 de juliol passat. Els darrers nou anys, fins a la constitució en fundació (el mes de juny passat), Claverol va ser el representant segon del Bisbat d’Urgell a la junta rectora de l’escola especialitzada Nostra Senyora de Meritxell.

Reacció de les entitats
Per altra banda, Amida (Associació de Persones amb Diversitat Funcional d’Andorra), Autea (Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra) i TDAH-Albatros van emetre un comunicat ahir en què donen “tot el suport” a la Fundació Privada Tutelar. Així, valoren positivament la ràpida detecció de les irregularitats presumptament comeses pel fins avui president de l’entitat, David Claverol, i resten expectants a la investigació oberta per part de la fiscalia, que esperen que aclareixi els fets al més ràpidament  possible.
Les tres entitats de persones amb discapacitat, una de les quals (Autea) té un conveni amb la institució, recorden la tasca “imprescindible” que des de la seva creació fa 15 anys desenvolupa la fundació i els seus professionals per a la societat andorrana i per a les persones especialment vulnerables.

patronat
Fundació Privada Tutelar
president
irregularitats comptables detectades
Comentaris: 2

Comentaris

Mala sort per la perdiu Xerra. Les notícies d’un ja conegut presumpte usurpador, aquest cop d’una entitat amb finalitat social, no ens deixarà assaborir la seva proliferació. Parlant de perdius xerres, la Mitra, un cop més, hauria de donar explicacions...
que els seu protector No es la mitra, es d'Encamp, té sarrell i mane molt!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic