Diari digital d'Andorra Bondia
L’edifici dels jutjats de la Seu, on s’està duent a terme la fase d’instrucció pel cas.
L’edifici dels jutjats de la Seu, on s’està duent a terme la fase d’instrucció pel cas.

Declaren els cinc investigats per la mort de Regal a l’hospital de la Seu


Escrit per: 
Redacció / Foto: BonDia

Els cinc investigats per la mort de Serafí Regal a la Fundació Sant Hospital el 2017 a conseqüència d’una sèpsia van declarar davant el Jutjat número 1 de la Seu d’Urgell que du a terme la instrucció. El procediment, una querella criminal interposada per la família després d’haver obtingut una condemna per la via contenciós-administrativa, se segueix contra un dels metges de l’hospital, la cap d’infermeria i tres infermeres que van atendre Regal, un home de 46 anys que va ser ingressat per una hèrnia discal i que va morir a conseqüència del que el Jutjat Contenciós-Administratiu número 13 de Barcelona va reconèixer com una negligència.

Continua així la fase d’instrucció, iniciada amb la declaració dels querellants. En passos successius, serà el torn de pèrits i testimonis, unes proves pericials que van tenir una importància clau en el procediment per la via contenciós-administrativa.Previsiblement aquesta part del procediment es convocarà en un breu lapse de temps. 

No obstant això, la batalla que porta a terme la família de Regal es preveu encara llarga i, si finalment l’assumpte arriba a judici oral, és poc probable que la vista se celebri durant aquest any, segons fonts consultades pel BonDia. Per començar, perquè contra la interlocutòria que dicti el jutge ambdues parts poden presentar recurs, igual que cadascuna de les parts contra les proves que siguin presentades. Després hi ha d’haver l’acta d’obertura de judici oral, on ja estarien formulats els escrits d’acusació ja formal, que s’han de traslladar a les defenses -que presentaran el seu escrit- i al jutjat penal de Lleida competent. A banda, fos quina fos la sentència, arribat el cas, també hi hauria el periode per presentar-hi recurs, cosa bastant probable que succeeixi en un cas com aquest.

Del procediment va quedar exclòs el que en el moment de la mort de Regal era director mèdic de l’hospital, l’actual vicealcalde de la Seu i parlamentari Jordi Fàbrega. Així ho va determinar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), al qual havien recorregut inicialment els querellants atesa la condició d’aforat de Fàbrega. La fiscalia del TSJC, no obstant, no va trobar indicis prou sòlids perquè l’antic director mèdic de l’hospital continués en la causa com a investigat, decisió que van argumentar amb jurisprudència existent. Així doncs, l’expedient va ser tramesa al jutjat alturgellenc, que va admetre la querella. 

No obstant, al llarg de la instrucció i abans que es formuli -si n’és el cas, si els jutges no decidissin arxivar el cas- l’escrit d’acusació definitiu, podrien produir-se canvis pel que fa a les persones que haguessin de ser finalment jutjades.

El procediment ve precedit, com dèiem, per la sentència favorable per a la família de Regal, dictat pel jutjat número 13 Contenciós-Administratiu. “Es pot proclamar enèrgicament” que Regal va morir a penes deu dies després de ser ingressat al centre hospitalari alturgellenc a conseqüència d’una hèrnia “no per l’evolució de la malaltia (...) sinó per un quadre de sèpsia secundària a una infecció per via perifèrica”.

La sentència considera que “es va vulnerar la lex artis per part dels facultatius que van atendre” el malalt. Aquesta lex artis, recorda, és el principi bàsic d’actuació mèdica que indica que “l’obligació del professional de la medicina és de mitjans i no de resultats, és a dir, l’obligació és prestar la deguda assistència mèdica i no de garantir en tot cas el guariment del malalt”. 

investigats
mort
regal
hospital
la Seu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte