Diari digital d'Andorra Bondia

Demanen la nul·litat del procés dels Dos Valires per efectuar els interrogatoris sense la presència d'advocats


Escrit per: 
Agències

La manca d'assistència lletrada durant els interrogatoris, tant per part de la Policia com per part de la batlle, durant les diligències prèvies, és la raó per la qual una de les tres parts implicades en el judici demana la nul·litat del procés un cop els seus advocats han tingut accés al sumari que instrueix el cas de l'accident laboral al vial d'accés al túnel dels Dos Valires.

El secret de sumari del procés judicial sobre el sinistre del viaducte d'accés a la boca nord del túnel dels Dos Valires es va aixecar el passat 28 de maig, moment en què va ser lliurat a totes les parts després d'haver practicat les diligències pertinents. La batlle que instrueix el cas ha imputat quatre membres de l'UTE -Dragados, Treballs Públics Armengol i Dragasa-, dos de la direcció facultativa -integrada per Consulting Fernandez Casado i Suport- i tres responsables de l'empresa subcontractada per fer les estructures que sostenien l'obra -RMD Kwikform Iberica-. Les declaracions dels imputats davant la batlle començaran a partir de finals del proper més de setembre.

Una de les parts, segons fonts coneixedores del cas, ha demanat la nul·litat de tot el procés, ja que els interrogatoris, tant els que es van practicar al principi davant de la Policia com els posteriors davant de la batlle i els pèrits judicials, es van fer sense la presència d'advocat.
La demanda de nul·litat argumentaria que les declaracions davant la Policia es van fer seguint les indicacions d'un pèrit designat judicialment, Lluís Moya Ferrer, que posteriorment va ser revocat i substituït per un altre, Michel Paul Virlogeux, conegut entre moltes d'altres obres civils pel viaducte de Millau. El fet que un pèrit judicial ja intervingués a l'hora de fer les primeres indagacions als responsables de l'obra podria ser interpretat com una clara voluntat d'incriminar els testimonis.
La mateixa dinàmica haurien seguit les declaracions davant de la batlle, efectuades el mes de febrer, amb tres pèrits judicials -Virlogeux i dos més- formulant les preguntes, i sense presència d'advocats, vulnerant el dret a l'assistència lletrada segons el Codi procediment penal.
A més, la demanda argumenta, segons les fonts, que hi havia hagut per part dels tres pèrits preguntes amb to acusatori sobre aspectes fonamentals a l'hora de determinar les causes de l'accident i que en els interrogats s'havien sentit indefensos, situació per la qual van aixecar acta notarial.
Ara la batlle ha de demanar l'opinió de les altres parts i la Fiscalia per acabar prenent una resolució a la demanda de nul·litat. Si aquesta prosperés, s'hauria de començar tot el procés des del principi, des de zero.
Recusació dels pèrits judicials
La demanda de nul·litat del procés judicial de l'accident dels Dos Valires no és l'únic que té la batlle instructora damunt la taula. Una de les parts demana la revocació de Michel Paul Virlogeux com a pèrit judicial en el procés, a l'igual que els altres dos pèrits que han estat fent els interrogatoris, i que es nomenin nous perits. Aquests hauran de realitzar les proves pericials de nou sense tenir en compte els estudis ja fets pels anteriors.
La recusació es basa en la consideració que Virlogeux podria no mantenir la neutralitat que marca la Llei per fer les tasques de pèrit judicial. La demanda aporta documentació sobre les relacions existents entre l'arquitecte francès i membres destacats de l'empresa Consulting Fernandez Casado, -que forma part de la direcció facultativa-, i de Dragados -empresa integrada en l'UTE que completen Treballs Públics Daniel Armengol i Dragasa-.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic