Diari digital d'Andorra Bondia
Façana de la Seu de la justícia.
Façana de la Seu de la justícia.

Dos acusats d’estafar 48.000 € haurien simulat el robatori d’un vehicle


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

El Tribunal de Corts ha jutjat aquest matí el cas de dos homes acusats d’un delicte major d’estafa per un valor superior a 6.000 euros. De fet, en aquest cas l’estafa va ser de poc més de 48.000 euros. Això és el que li va donar la companyia asseguradora al propietari d’un vehicle que el juliol del 2008 va denunciar tant a la policia espanyola, la sostracció s’hauria produït a Màlaga, com a l’andorrana. El vehicle estava assegurat a tot risc i quan el propietari va presentar les denúncies de robatori a la companyia aquesta li va abonar 48.000 euros en concepte de  compra del cotxe sostret.

Cinc anys més tard, la guàrdia civil va localitzar el vehicle en un aparcament d’Alcoi i en va informar a l’asseguradora i al seu antic propietari. De manera que va ser retornat al Principat, això sí sense els dos jocs de claus originals. Va ser llavors quan la investigació de la guàrdia civil pel robatori va fer emergir la participació d’un altre home que ha estat acusat de ser còmplice en l’estafa: un monitor d’esquí, conegut del propietari, que hauria estat el que va portar el cotxe des de Màlaga fins a Alcoi. 

Segons dos testimonis d’Alcoi, que han declarat per videoconferència, seria aquest monitor d’esquí el que hauria trucat a una dona d’Alcoi, amb la qual hauria coincidit anys enrere a l’estació de Pal, per demanar-li que li guardés el  cotxe d’un amic que el volia fer desaparèixer perquè estava en tràmits de separació i no volia que la seva esposa se’l quedés. Aquest amic seria el propietari del vehicle robat i el vincle que relacionaria la sostracció amb el seu propietari. L’exdona de l’acusat principal ha negat que el 2008 estiguessin fent tràmits de separació.

Tant l’amo del cotxe com el monitor d’esquí han negat els fets. I han assegurat que ells dos només es coneixien de vista, ja que eren veïns, i perquè el monitor d’esquí feia reparacions a compte de la companyia d’assegurances quan es produïen sinistres, una feina que conjugava amb la del monitoratge.

El propietari del cotxe, que ha tingut negocis vinculats al motor, ha assegurat que ell tenia les claus del cotxe robat i que la seva intenció sempre va ser donar-les a l’agent de l’asseguradora però que aquest mai les va voler. En canvi, en la seva declaració, l’agent ha dit que les claus els hi va reclamar però el propietari li va dir que no les tenia. D’altra banda, ha afirmat que tenia un patrimoni ampli i força diners al banc com per no haver de denunciar un fals robatori.  

Per la seva banda, el còmplice ha negat conèixer la dona d’Alcoi que va guardar el vehicle durant un temps fins que una tàpia del pàrquing on era va caure, la qual cosa va suposar que el cotxe canviés d’aparcament i implicant una altra persona en la guarda del cotxe. També ha negat saber perquè la dona afirmava que ell li havia portat el cotxe perquè el guardés i els diners corresponents a tot un any de lloguer d’un pàrquing.

El fiscal ha demanat tres anys de presó condicional per al propietari del cotxe i 18 mesos pel que considera el seu còmplice i ha assenyalat que el mòbil del robatori simulat va ser econòmic: el cotxe tenia un any i 10.000 quilòmetres de rodatge, per la seva venda no es podria obtenir el que va costar; en canvi, al denunciar-ne la sostracció va obtenir pràcticament el mateix l’import de la compra del cotxe. La lletrada de l’asseguradora s'ha adherit a la pena sol·licitada pel ministeri públic i ha demanat 37.747 euros en concepte de responsabilitat civil. Segons ha detallat, a l’import del vehicle li sumen 3.000 euros de despeses de trasllat d’Alcoi a Andorra i li resten poc més de 14.000 euros per la venda posterior del mateix.  

Per la seva banda, els advocats dels dos acusats han demanat l’absolució dels seus clients perquè creuen que no hi ha proves que incriminin els seus defensats. A més, el lletrat del presumpte còmplice ha fet notar que s’hauria de tenir en compte la prescripció d’un delicte que pel seu defensat en tot cas seria de receptació per tenir coneixement que el vehicle era robat i obtenir-ne algun tipus de benefici.

petició
homes
acusats
simular
robatori
cotxe
48.000 euros
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic