Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern eleva a 40 el nombre d’isards morts trobats a Enclar


Escrit per: 
Marià Miño


El departament de Patrimoni Natural va elevar ahir a 40 els isards que s’han trobat morts al vedat d’Enclar, en el tercer brot que s’ha produït al país des de la creació dels vedats de caça.

Segons va explicar ahir el tècnic del departament Landry Riba, en els últims sis dies s’ha detectat set casos més, si bé “tots els cadàvers s’han trobat en un avançat estat de descomposició”. Aquests se sumen als 33 caps morts trobats entre el 20 i el 25 de febrer, i suposen entre el 5 i el 7% de la població d’Enclar. El Govern està pendent de rebre els resultats de les anàlisis i no descarta cap hipòtesi, entre les quals un possible brot de pestivirus. En aquest sentit, Riba va explicar que “en uns deu dies podríem tenir el primer avançament”.
Tot i que s’han trobat aquests cadàvers últimament, Riba va matisar que “les últimes evidències de mortaldat daten de fa uns vuit dies”, un fet que obre un punt d’optimisme. Tot i així, el tècnic de Patrimoni Natural va assegurar que tots els escenaris són possibles, des que es tracti d’un brot puntual “i que es pari aquí”, fins que hi hagi “un període de calma i que després torni d’aquí a uns dies” o que “el procés no s’aturi i hi hagi un degoteig d’animals morts fins que arribi el bon temps”. En aquest sentit, Riba va informar que han posat en marxa “un dispositiu d’observació més intensa on hi ha més densitat d’animals, per poder-ho documentar tot correctament”.
Així mateix, Riba va explicar que a finals de la setmana passada es va enviar mostres de cinc exemplars a la Facultat de Veterinària de Saragossa i a la Universitat Autònoma de Barcelona, que estan analitzant les mostres rebudes. El tècnic va apuntar que els resultats es faran públics tan bon punt es coneguin, però va matisar que “es tracta d’un procés lent i cal agafar les dades amb prudència, ja que un sol positiu no vol dir res”. Actualment, Patrimoni Natural pensa en tres hipòtesis com a causa de la mortaldat: un brot de pestivirus, una afectació de pestivirus que hagi debilitat la cabanya i hagi causat la pèrdua d’immunitat davant d’infeccions bacterianes, o bé l’afectació directa d’un procés bacterià.
Quant a la possibilitat que la causa sigui el pestivirus, Riba va apuntar que no es tracta de la hipòtesi més evident, perquè el vedat d’Enclar “mai abans havia estat afectat”, ja que únicament se n’havia registrat algun cas a l’altre vessant, a prop de la frontera amb Catalunya. Amb tot, el tècnic del departament va apuntar que “no es pot descartar, perquè queden poques zones dels Pirineus on no s’ha manifestat”.
Riba va argumentar també que l’epidèmia “ha anat saltant d’un punt a un altre i tant ha afectat zones amb molt poca densitat al sud de França com altres molt denses a Catalunya, i per a la investigació això ens té molt perduts”.
El 2001 el pestivirus va començar a afectar algunes poblacions dels Pirineus i un any més tard es va registrar la primera mort per aquesta malaltia a Andorra, a la zona de Xixerella. El 2005 es va detectar el segon cas, a la Rabassa, coincidint amb una forta epidèmia a les zones catalanes de la Cerdanya i de l’Urgell.
En aquest sentit, Riba va apuntar que “els brots s’han produït pràcticament a tot arreu, menys a Andorra”, ja que “els dos morts que es van certificar eren molt a prop de la frontera, i per tant no podríem parlar de brot en territori andorrà”. No obstant, des que es va crear els vedats, s’ha registrat dos brots, a més de l’actual. El primer es va produir a finals dels 90, quan un procés de conjuntivitis infecciosa va acabar amb l’11% de la cabana. Posteriorment, a finals del 2007, una patologia digestiva va provocar una trentena de baixes.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte