Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern examina les condicions en què es va fer la concessió a l’UTE


Escrit per: 
Marta Fernández


El consell de ministres ha rebut dimarts un seguit de documentació que ara s’està analitzant i entre la qual es troba l’informe de la Unió Temporal d’Empreses sobre la seguretat a la resta de l’obra que no ha resultat afectada per l’esfondrament.

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va posar ahir de manifest que ara com ara el Govern està “examinant” les condicions en què es van dur a terme, el 5 de desembre del 2007, l’adjudicació de les obres de la boca oest del túnel dels Dos Valires.

D’aquesta manera, el cap de Govern va explicar que de moment desconeixen si l’adjudicació és “correcta o incorrecta”, però va posar de manifest que s’ha decidit tirar endavant l’estudi d’aquesta adjudicació, perquè es tracta d’una obra que costarà “28 milions d’euros” i perquè allà hi ha hagut un accident “de gravíssimes conseqüències humanes, per la qual cosa volem analitzar-ho tot de dalt a baix”. És a dir, que l’objectiu d’aquest estudi que està duent a terme l’executiu és conèixer les condicions en què es va dur a terme aquesta concessió. El cap de Govern va descartar, però, avançar cap posicionament sobre el futur d’aquesta concessió.

Una altra de les decisions preses pel consell de ministres un cop rebuda tota la documentació que ara estan analitzant és la de mantenir l’aturada completa de les obres al túnel dels Dos Valires i mantenir l’ordre de tancament dels accessos a l’obra que van ser dictats dimarts. També s’ha decidit encomanar una anàlisi tècnica per avançar en les condicions necessàries per a una eventual represa de les obres de construcció. Finalment, el consell de ministres també va decidir “impulsar” la fiscalia perquè exerceixi l’acusació pública de la manera més ferma possible i perquè es puguin determinar les responsabilitats civils que corresponguin. En aquest sentit, Bartumeu va posar de manifest que tenia la intenció de posar-se en contacte amb el fiscal general per mantenir una reunió i fer-li arribar aquesta voluntat del Govern. Aquesta decisió, tal com va comentar, es pren perquè tant l’opinió pública com les famílies i la Unió Temporal d’Empreses adjudicatària de les obres “vegin que el Govern està disposat a arribar fins al final en aquest tema”, ja que va recordar que la fiscalia actua de motu propio, sense que el Govern l’hagi d’instar.
Cal recordar, com van fer ahir des de l’executiu, que la batlle ha anunciat l’obertura de diligències prèvies pels presumptes delictes d’homicidi per imprudència greu i per lesions per imprudència greu. D’aquesta manera, també cal recordar que les famílies poden prendre la decisió de constituir-se com a acusació particular per reclamar les indemnitzacions que creguin escaients o poden deixar-ho a criteri de la fiscalia.

Els informes rebuts
Bartumeu va mostrar als mitjans de comunicació en la roda de premsa posterior a la celebració del consell de ministres el volum dels informes que ara s’han d’analitzar. En aquest sentit, va comentar que han rebut un informe d’Inspecció de Treball referent a la situació laboral i de seguretat a l’obra. També van rebre un informe preliminar dut a terme pels tècnics del ministeri d’Ordenament Territorial i un estudi sobre l’esfondrament que ha dut a terme la direcció facultativa d’aquest via de connexió entre la boca del túnel dels Dos Valires i la carretera general. També a darrera hora, tal com va relatar Bartumeu, el consell de ministres va rebre l’informe que havien encarregat a la Unió Temporal d’Empreses (integrada per Dragados, Dragasa i Treballs Públics Armengol) sobre la seguretat a la part de l’obra que no es va esfondrar. Cal recordar que des de l’executiu es va decidir “exigir”, tal com va comentar el cap de Govern dimarts a peu d’obra, que la UTE aportés els informes tècnics escaients per demostrar aquesta seguretat abans que es puguin reprendre els treballs de construcció novament.

terminis
Pel que fa a quan podrien reprendre’s aquests treballs o quan es pot prendre una decisió al respecte, des de l’executiu manifesten que dedicaran el temps que sigui necessari i que a partir d’ara dedicaran els esforços necessaris a avaluar aquesta documentació en el mínim temps possible.
 Tot i això, Bartumeu va assenyalar que es tracta d’un volum important de documents i que cal una anàlisi acurada per no prendre “decisions precipitades”.

Sobre la situació dels treballadors que es troben contractats per les empreses que duen a terme les obres al túnel dels Dos Valires, Bartumeu va afirmar que desconeix les condicions dels contractes i que, per tant, no pot pronunciar-se sobre què passarà si l’aturada de les obres s’allarga, és a dir, sobre si el seu contracte podia ser rescindit.

Un dels obrers donat d’alta i trasllat dels cossos

El treballador que el mateix dissabte va ser traslladat a la Vall d’Hebron arran de l’accident, A. P., de 40 anys, ha estat donat d’alta i ha estat repatriat a Portugal. Pel que fa a la resta de pacients, els tres que es troben al centre hospitalari Nostra Senyora de Meritxell evolucionen favorablement de les seves lesions. Pel que fa als altres dos treballadors que han estat traslladats també a la Vall d’Hebron, continuen ingressats a planta. Cal recordar que M. T., de 56 anys, pateix cremades al 20% del cos per ciment i una contusió pulmonar i que B. P., de 25 anys, pateix cremades per ciment al 10% del cos.
D’altra banda, cal assenyalar que els quatre cossos sense vida que dimarts van ser rescatats van sortir  d’Andorra ahir al matí, segons va confirmar l’ambaixador de Portugal, Mario Damas Nunes.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic