Diari digital d'Andorra Bondia
Façana de l’escola francesa d’Ordino.
Façana de l’escola francesa d’Ordino.

El Govern manté les mesures de prevenció a l’escola francesa


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: BonDia

El Govern ha decidit mantenir les mesures preventives a l’escola francesa d’Ordino, on dimarts passat 47 alumnes i un adult van resultar afectats d’una “presumpta intoxicació”. Així doncs, els infants de l’últim cicle d'entre 9 i 11 anys, que van resultar afectats d’un quadre lleu d’urticària, cefalea i dolor abdominal, continuaran avui reubicats en altres espais de l’escola, com també els alumnes de maternal perquè es considera que  poden ser més vulnerables.  

De moment, aquestes mesures es mantindran fins que es tingui la total certesa de la seguretat que ofereixen aquests espais per als alumnes. Igualment, l’executiu ha pres la decisió d’implementar accions complementàries com ara la desinfecció de zones comunes, entre elles el menjador. 
Pel que fa a l’origen de la possible intoxicació, des de Govern han insistit “que no hi ha res confirmat, ni que apunti a cap causa concreta”. I és que el resultat de les primeres analítiques practicades no han detectat cap patogen ni agent tòxic. Per això, han remarcat que cal esperar els informes d’unes altres analítiques més complexes encarregades que podrien arribar la setmana vinent.  
Quant a les aules on feien classe els alumnes afectats, ja va informar el ministre portaveu que s’havia reforçat la neteja i la ventilació d’aquestes per poder eliminar diferents possibilitats de focus. Igualment es va avaluar si l’aplicació dels protocols de neteja d’aquestes aules s’havia fet correctament i es va comprovar que els productes de neteja estiguessin ubicats al lloc adient.

Pregunta del PS
Amb relació a aquest succés,  la consellera del Partit Socialdemòcrata (PS) Susanna Vela ha formulat una sèrie de preguntes al Govern amb la finalitat de  saber si els protocols d’actuació en aquests casos s’actualitzen i avaluen periòdicament. 
Així, el PS vol conèixer quin és el protocol que el ministeri de Salut activa en aquests casos, si s’actualitza periòdicament i si es fa una avaluació del seu funcionament. Vela ha volgut incidir en la comunicació, demanant quins són els canals que s’estableixen amb els responsables del ministeri d’Educació, els de la delegació de l’Ensenyament Francès i els pares del centre escolar afectat. Sobre la comunicació a les famílies, des del PS volen saber com i en quin moment se les informa.
Per altra banda, els socialdemòcrates demanen quines són les mesures preventives i quant de temps es mantenen, quines són les anàlisis i les proves que es fan i qui és el responsable de la investigació. El PS demana al Govern concretament en quin moment es va informar de la intoxicació a les famílies. 
Susanna Vela també demana al Govern que confirmi si el protocol que activa el ministeri de Salut en cas d’intoxicació està actualitzat i avaluat. 
Finalment, volen saber la causa de la intoxicació i quines mesures s’aplicaran per evitar un altre episodi similar. “La idea és obtenir informació sobre el protocol i com es fa la comunicació. Aquests dies hem pogut copsar la preocupació de les famílies en estar poc informades sobre el que s’havia de fer. La comunicació fluida és important perquè les famílies es puguin fer al càrrec, i no només les famílies del Centre Escolar Francès, sinó també de l’Andorrà, que és contigu”, va remarcar Vela.

Govern
mesures
prevenció
a l’escola francesa
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic