Diari digital d'Andorra Bondia
Els fets jutjats van passar el mes de novembre del 2010.
Els fets jutjats van passar el mes de novembre del 2010.

El TC anul·la l’absolució de l’acusat d’abús sexual a una dona amb discapacitat


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

El Tribunal de Corts el va condemnar el 25 de gener de l’any passat per un delicte d’abusos sexuals consistents en accés carnal via vaginal sense consentiment (o violació) i amb abús d’incapacitat a la pena de quatre anys de presó, dels quals dos ferms i la prohibició d’entrar en contacte amb la víctima durant quatre anys. Els fets jutjats, però, van passar el mes de novembre del 2010. Recorregut a segona instància, el Tribunal Superior el va absoldre el 22 de maig passat en considerar que existia un dubte raonable amb relació al coneixement de l’home sobre l’absència de consentiment de la víctima i de la seva incapacitat d’oposar resistència. La fiscalia va  presentar un incident de nul·litat que se li va desestimar i finalment va portar el cas a l’alta instància. Ahir el BOPA publicava la sentència del Tribunal Constitucional que li dona la raó al ministeri públic en considerar que s’ha vulnerat el dret a la jurisdicció i al procés degut i a obtenir una decisió fonamentada en dret. Això, però, suposa que s’anul·la la sentència absolutòria del Superior i proposa la retroacció de les actuacions davant la sala penal. Per tot, les dues parts afectades, víctima i acusat, hauran de comparèixer en segona instància, tal com va demanar en la seva al·legació el ministeri Fiscal.

El Constitucional apunta que el Superior pressuposa una capacitat del processat que Corts amb proves ja l’havia qualificat de manera contrària. En concret, el TC considera que el jutge d’apel·lació “va procedir a una apreciació nova dels fets considerats provats en primera instància, en particular de la capacitat mental de l’acusat, per arribar a una conclusió diametralment oposada a aquella que havia estat establerta de manera contradictòria i pública en primera instància”. Per tot, la fiscalia considera que l’actuació de la sala penal del Superior, en la qual arriba a unes conclusions totalment oposades a les proves que va practicar Corts, “és fàcticament impossible, i jurídicament inexplicable i, en conseqüència, necessàriament arbitrari”.

Estat mental de l'acusat
El Tribunal de Corts va arribar a la conclusió que “el retard mental de la víctima era fàcilment detectable per simple apreciació sensorial o visual”. El mateix Tribunal va considerar que el consentiment de participar en la relació sexual va ser negat de manera clara davant els intents de l’acusat, però que aquest consentiment va ser vençut per la incapacitat de la víctima de mantenir la seva oposició i rebuig derivat de la discapacitat, “aprofitada amb consciència per l’acusat”. En canvi el Superior considera que existeix un dubte raonable sobre el coneixement de l’acusat amb relació a l’oposició de la víctima combinat amb el dubte del seu coneixement sobre la impossibilitat per part de la víctima d’exposar la seva oposició. 

El Superior, però, no va posar en dubte la discapacitat de la víctima ni la seva absència de consentiment o incapacitat per manifestar l’oposició i va destacar que va ser la Fiscalia qui es va negar que la víctima declarés en segona instància. Però el Superior considera que les capacitats de l’acusat també són limitades i lamenta que “que durant els vuit anys que ha durat la investigació no s’hagi efectuat cap peritatge al respecte”. De fet, el Superior va destacar que en tot aquest temps l’acusat no va tenir cap mesura cautelar ni restrictiva de llibertat i per això li fa pensar que no era perillós per a la víctima. 

La víctima va explicar en el judici celebrat al Tribunal de Corts, que mentre estaven tots dos a llit, el processat va intentar abaixar-li les calces per penetrar-la i que ella s’hi va negar. Que immediatament  ella es va posar de cara a la paret i que va ser aleshores quan l’home li va abaixar les mitges i les calces que duia i la va penetrar sense que ella li hagués donat el seu consentiment. L’home, que ja havia dormit en situacions anteriors a casa de la dona, va al·legar durant tot el judici que no recordava res perquè havia begut molt alcohol aquella nit. 

TC
anul·la
absolució
acusat
abús
sexual
dona
discapacitat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte